Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Παντοκρατορία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη

Παντοκρατορία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη

0
ethnikes-ekloges15

«Ψυχρολουσία» στην ΝΔ με την απώλεια της έδρας του Α. Κοντού – Η μειονοτική ψήφος και η αποχή, ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος

Τρίτο κόμμα η Χ.Α. – Παταγώδης αποτυχία για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι – Παρουσία και του Β. Λεβέντη – Τα μηνύματα της κάλπης

Έκρυβε εκπλήξεις και ανατροπές η κάλπη της Ξάνθης που ούτε στα «καλύτερα όνειρά τους» είχαν δει ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ! Όχι μόνο δεν έχασαν δυνάμεις αλλά τις αύξησαν, όχι μόνο δεν έχασαν την δεύτερη έδρα αλλά κέρδισαν και την τρίτη(!), εδραιώνοντας την παντοκρατορία του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας, ο οποίος πλέον θα εκπροσωπείται μόνο από το κυβερνών κόμμα. Η νίκη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ – πέραν κάθε πρόβλεψης – αποτελεί παράλληλα μια συντριπτική ήττα για την ΝΔ της Ξάνθης η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της χάνει την έδρα της, αποτέλεσμα του χαμηλού ποσοστού της (κάτω του 25%) και σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 4 του εκλογικού νόμου που αφορά τους τριεδρικούς νομούς.

Η μειονοτική ψήφος και η αποχή, ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος στην Ξάνθη: Πρώτη και δεύτερη ανάγνωση

Ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος στο νομό μας για μια ακόμη φορά η μειονοτική ψήφος που κινήθηκε συντεταγμένα και σε απόλυτα ποσοστά και πάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας – όπως φάνηκε – παντελώς τον έτερο υποψήφιο της ΝΔ Μπηρόλ Ακήφογλου. Σε δεύτερη όμως ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος η αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε παραλληλισμό με το σταθερό ποσοστό της ΝΔ (ανεπαίσθητη αύξηση 0,8%) αποδεικνύει πως διατηρείται το ρεύμα υπέρ του, γεγονός που σηματοδοτεί πως δεν έχει αρθεί η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας και ότι αυτό δεν είναι προϊόν συγκυρίας αλλά μιας παγιωμένης ιδεολογικά κατάστασης και πως κι απ’ την πλευρά της μειονότητας έχει πολιτική χροιά η ψήφος καθότι δεν είχε δεξιά απόκλιση. Ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος που επίσης ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα – όχι όμως την δημοκρατική έκφραση – είναι και η αποχή που πλησίασε το 50% και ενώ τα δύο κόμματα έλαβαν λιγότερες ψήφους απ’ ότι στις εκλογές του Γενάρη ανέβασαν τα ποσοστά τους, εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης αποχής.

Αίφνης …χωρίς έδρα η ΝΔ στην Ξάνθη

«Ψυχρολουσία» για την ΝΔ στην Ξάνθη και για τον Αλέκο Κοντό που μετά από 15 χρόνια βουλευτής και υπουργός έχασε εν μία νυκτί την έδρα του. Πρόκειται για την πιο μεγάλη ανατροπή στην ιστορία της γαλάζιας παράταξης που παραδοσιακά είχε παρουσία και μάλιστα πλειοψηφική κάποιες φορές στην Ξάνθη. Η απώλεια της έδρας είναι συνάρτηση της μονοεδρικής που κέρδισε στην Λευκάδα με λιγότερες από 200 ψήφους. Συγκεκριμένα για να συμπληρώσει τον αριθμό εδρών που κερδίζει πανελλαδικά σύμφωνα με το ποσοστό της (75 έδρες) χάνει την έδρα στην τριεδρική της Ξάνθης όπου το ποσοστό της είναι κάτω από 25% σύμφωνα με τον νόμο για τις τριεδρικές. Να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με πληροφορίες – πρόκειται να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Λευκάδα επειδή δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Ωστόσο γεγονός είναι ότι δεν μπόρεσε ν’ αυξήσει τα ποσοστά της όπως πανελλαδικά ούτε και με την παρουσία μειονοτικού υποψηφίου στην δεύτερη θέση και αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως και ένα μήνυμα του εκλογικού σώματος για ανανέωση.

Τρίτο κόμμα η Χ.Α. στην Ξάνθη

Ανατροπή αλλά όχι έκπληξη όπως είχαμε προβλέψει ήταν και η αύξηση των δυνάμεων της «Χρυσής Αυγής» και στο νομό μας όπως και πανελλαδικά, γεγονός που την κατατάσσει στην τρίτη θέση. Η κατάταξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το νομό μας, δεδομένης της παρουσίας της μειονότητας καθώς αποδεικνύεται ότι σ’ ένα μέρος κυρίως της πλειονότητας κερδίζει έδαφος και παγιώνεται ιδεολογικά η ρατσιστική και ναζιστική ρητορική και πολιτική πρακτική της «Χ.Α».

Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: Παταγώδης αποτυχία στην Ξάνθη

Η πανελλαδική αποδοχή του σχήματος συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μεταφράστηκε σε μια αύξηση του ποσοστού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν συμπαρέσυρε σε αποδοχή και στην Ξάνθη, όπου εκ του αποτελέσματος υπάρχει μια συντριβή των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον Ιανουάριο και είναι εμφανές ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έγινε αποδεκτή στη βάση του ΠΑΣΟΚ η επιλογή του Χρήστου Γκαρμπούνη της ΔΗΜΑΡ ως επικεφαλής. Επιπλέον εκ του αποτελέσματος και πάλι δεν στηρίχθηκε ούτε από τ’ «αδέρφι» του το ΚΙΔΗΣΟ.

Το Ποτάμι στέρεψε στην Ξάνθη

Αν ήταν ίδιο το ποσοστό του με το πανελλαδικό (2,73%) δεν θα έμπαινε στη Βουλή. Είναι εμφανές ότι το αφήγημα του Ποταμιού δεν έτυχε ευήκοων ώτων στην Ξάνθη αλλά ούτε και οι επιλογές στο ψηφοδέλτιό του μπόρεσαν να του προδώσουν μια δυναμική αντίθετα συνέβαλλαν στην απώλεια της μισής του δύναμης από τον Γενάρη.

«Λεβεντιά» ο Λεβέντης και στην Ξάνθη

Το κόμμα των Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η είσοδος του στην Βουλή ίσως ήταν το μόνο που «έπιασαν» οι δημοσκοπήσεις κι αυτό είχε και παρουσία στην Ξάνθη. Άλλωστε η «χαλαρή» ψήφος ως επιλογή των ψηφοφόρων εμπεριέχει μια μορφή αντίδρασης και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος που μεταφράζεται σε φράσεις του τύπου: «Είδαμε τι πάθαμε από τους σοβαρούς… ας δούμε και τους γραφικούς»!

Σταθερότητα στους ΑΝΕΛ –Παρουσία της ΛΑΕ

Σταθερά τα ποσοστά των ΑΝΕΛ στην Ξάνθη με μια ανεπαίσθητη μείωση που μετριέται σε 400 ψήφους. Ίδια και απαράλλαχτα τα ποσοστά του ΚΚΕ ενώ παρουσία με 830 ψήφους (όσοι λείπουν από τον ΣΥΡΙΖΑ) είχε η ΛΑ.Ε. στην Ξάνθη καθώς και το ΕΠΑΜ με 400 ψήφους.

Τα μηνύματα της κάλπης

Συνοψίζοντας ως συμπέρασμα που εξάγεται από το εκλογικό αποτέλεσμα της Ξάνθης: Οι Ξανθιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε συντριπτική πλειοψηφία ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει. Κράτησαν την ΝΔ «στο πάγκο» και στον «πάγο» στην Ξάνθη στέλνοντας μηνύματα για αλλαγές και ανανέωση. Ισχυροποίησαν τη θέση της «Χρυσής Αυγής» και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν απ’ όλους τους πολιτικούς δημοκρατικούς χώρους αλλά και τους ίδιους του πολίτες.   Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τα εσωκομματικά του και στην Ξάνθη η Συμπαράταξη με την ΔΗΜΑΡ δεν βρήκε ακροατήριο ενώ οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν σταθερά ως «αναγκαίο καλό»! Το Ποτάμι καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα αντιμετωπίζουν θέμα …υπαρξιακό!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…