Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αποχή των ψηφοφόρων, αλλά και αποχή στις εφορευτικές

Αποχή των ψηφοφόρων, αλλά και αποχή στις εφορευτικές

0
dikastiki grammateas

Ομαλή η διαδικασία των εκλογών, με τους ψηφοφόρους να εξυπηρετούνται… μόνοι τους σε πολλές περιπτώσεις

Οι παραλίες κέρδισαν και πάλι το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών, αφήνοντας… μόνους δικαστικούς αντιπροσώπους και γραμματείς

Ομαλά κύλησε η διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της Ξάνθης, χωρίς ιδιαίτερα έκτροπα και παρεμβάσεις, κάτι που δεν συναντάται τα τελευταία χρόνια. Η ηρεμία που επικρατούσε αποδίδεται και στην απουσία των κομματικών εκπροσώπων από τις αίθουσες, τουλάχιστον εμφανώς. Όσοι, λίγοι, επέλεξαν να παραβρεθούν, περιορίστηκαν κυρίως στον αύλειο χώρο των εκλογικών τμημάτων με διακριτικές παρεμβάσεις στο έργο των δικαστικών αντιπροσώπων. Η παρουσία των κινητών τηλεφώνων με σύστημα SRT για την άμεση και ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων σε 54 εκλογικά τμήματα της Ξάνθης δεν φαίνεται να ξεκαθάρισε άμεσα την εικόνα, αφού, κυρίως στο θέμα των βουλευτικών εδρών, η κατάσταση ξεκαθάρισε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ομαλά και χωρίς ‘’παρατράγουδα’’ η διαδικασία

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και έκλεισαν στις 7:00 το απόγευμα, με την προσέλευση να κυμαίνεται στα συνήθη για την περιοχή επίπεδα, με το ποσοστό της αποχής να ξεπερνά σε κάποια εκλογικά τμήματα το 50%. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν υποτονική τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ αυξήθηκε κάπως τις τελευταίες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που ταύτισαν το κλείσιμο της κάλπης με την δύση του ήλιου, και όταν έφτασαν στο εκλογικό τους τμήμα, αντίκρισαν τις πόρτες κλειστές. Έλλειψη ψηφοδελτίων δεν σημειώθηκε σε κάποιο εκλογικό τμήμα, αφού όλα είχαν καταφτάσει εγκαίρως, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν αντιδράσεις από νεαρούς συγγενείς, κυρίως Ρομά, που απαιτούσαν να συνοδεύσουν ηλικιωμένους εντός του παραβάν και να τους βοηθήσουν να ψηφίσουν.

Άφαντες οι εφορευτικές επιτροπές

Προβλήματα υπήρξαν και πάλι με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, τα περισσότερα των οποίων δεν εμφανίστηκαν για να αναλάβουν την θέση τους, ούτε, βέβαια, και για να ψηφίσουν. Ελάχιστα αναπληρωματικά μέλη που προσήλθαν ως απλοί ψηφοφόροι, προσφέρθηκαν να μείνουν, βλέποντας την έλλειψη προσωπικού, ενώ σε κάποιους που επισημάνθηκε η υποχρέωσή τους να παραμείνουν, αποχώρησαν απαξιώνοντας την όλη διαδικασία. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα σε πολλά εκλογικά τμήματα, όπου υπήρχαν μόνο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, απηυδισμένοι οι γραμματείς πρότειναν στους ψηφοφόρους να πάρουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια που επιθυμούν. Ευτυχώς, η διαδικασία ήταν κατά πολύ απλούστερη από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς απουσίαζε η σταυροδοσία, η καταμέτρηση της οποίας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Άλλοι στις κάλπες και άλλοι στις… πλαζ

Την ίδια στιγμή που σε όλη την χώρα διενεργούνταν η ψηφοφορία, αρκετοί συμπολίτες μας προτίμησαν να επισκεφθούν τις παραλίες της περιοχής την ηλιόλουστη και ζεστή Κυριακή των εκλογών, για μια… αποχαιρετιστήρια βουτιά, αφού ο καιρός αναμένεται να ‘’μπει’’ σε φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Η εμφάνιση πολλών ψηφοφόρων τα τελευταία λεπτά της διαδικασίας με περιβολή παραλίας, μαρτυρούσε ότι προτίμησαν πρώτα να δροσιστούν και μετά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν έλειψαν βέβαια και αυτοί που απέρριψαν την όλη ιδέα συμμετοχής στην εκλογική αναμέτρηση, την τρίτη για το 2015, αν προσμετρήσουμε και αυτήν του δημοψηφίσματος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…