Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Οι «γρίφοι» και τα «κλειδιά» της κάλπης στην Ξάνθη

Οι «γρίφοι» και τα «κλειδιά» της κάλπης στην Ξάνθη

0
ekloges-15

Η συσπείρωση σε ΣΥΡΙΖΑ και «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ θα παίξει κομβικό ρόλο στην κατανομή της τρίτης έδρας

Προβλέψεις για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ – Ποιες είναι οι τάσεις του εκλογικού σώματος

Δύο είναι οι «γρίφοι» της κάλπης στην Ξάνθη στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Ο ένας αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και συναρτάται από το κατά πόσο θα μπορέσει να κρατήσει τα ποσοστά του ή να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες και ο δεύτερος αφορά στο τρίτο κόμμα, θέση που αποτελεί «στοίχημα» και για την οποία ερίζουν τα εξής τρία κόμματα: η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), το «Ποτάμι» και η «Χρυσή Αυγή» και συναρτάται από το κατά πόσο θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τον μαγικό αριθμό ψήφων για να πάρουν την τρίτη έδρα.

Το «κλειδί» κρατά η συσπείρωση

Και στους δύο «γρίφους» που λειτουργούν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία», το «κλειδί» που τους αποκωδικοποιεί είναι η συσπείρωση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» καθώς είναι τα κόμματα που παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά με 60% και 50% αντίστοιχα, αντίθετα με την ΝΔ που έχει φτάσει στα όριά της. Σ’ ότι αφορά το Ποτάμι έχει περιθώρια αύξησης των ποσοστών του καθώς δέχεται «προσχώσεις» από δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέρος της ΝΔ που ζητά εναλλακτική πρόταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Ποτάμι στην Ξάνθη παρότι δεν έχει μειονοτικό υποψήφιο έχει διείσδυση και στην μειονότητα εξ΄ αντανακλάσεως από την Κομοτηνή και την υποψηφιότητα του Ιλχάν Αχμέτ που διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη έδρα.

Για την «Χρυσή Αυγή» είναι η πρώτη φορά που έχει την «χρυσή» ευκαιρία να είναι τόσο κοντά στην διεκδίκηση μιας έδρας στο νομό μας, γεγονός που θα αποφευχθεί μόνο αν ισχυροποιηθεί ως τρίτος πόλος η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» η να «φουσκώσει» το Ποτάμι!

Προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο βαθμό επισφάλειας παρουσιάζει η πρόβλεψη για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη όχι τόσο για το αν θα είναι ή όχι το πρώτο κόμμα αλλά ως προς το αν και πόσο θα χάσει. Σύμφωνα με έρευνα του «Ε» που αφορά τις διαφαινόμενες τάσεις δύο είναι τα στοιχεία που έχουν διαφοροποιηθεί από τις εκλογές του Γενάρη και αφήνουν περιθώρια για δύο τουλάχιστον σενάρια ανοιχτά. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 30.000 ψήφους στο νομό και το δυνατό του σημείο είναι η μειονότητα (σ.σ. στο δήμο Μύκης πήρε 68%) το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα στην μειονότητα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υποβόσκει μια δυσαρέσκεια στα ορεινά χωριά αλλά κύριος κορμός θα ψηφίσει δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία. Εκτιμάται ότι στο δήμο Μύκης το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει κάτω από 55%. Αντίθετα χαμηλότερα ποσοστά συσπείρωσης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μειονοτικά χωριά στο δήμο Αβδήρων και Τοπείρου και στην Ξάνθη. Ωστόσο τα ποσοστά του στο νομό δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από 40% και στην περίπτωση που το τρίτο κόμμα δεν πάρει πάνω από 7% τότε θα κρατήσει την τρίτη έδρα. Αν όμως επαληθευτεί και μια ακόμη πρόβλεψη που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει έως και στο 35% τότε χάνει την τρίτη έδρα και την παίρνει όποιο κόμμα έρθει τρίτο.  

Ο απρόβλεπτος παράγοντας…

Αυτό είναι το πρώτο σενάριο γιατί υπάρχει και ένα ακόμη που «μουρμουρίζεται» και αφορά κυρίως τα πανελλαδικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που ωστόσο συμπαρασύρουν και τα τοπικά και εξιστορεί μια παγιωμένη διαφορά στο 3% με την ΝΔ ενώ δεν αποκλείει και διεύρυνσή της. Αυτό οφείλεται στην πιθανότητα να έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κρυφό από τις δημοσκοπήσεις ρεύμα –ή και να προκληθεί τις τελευταίες ώρες– το οποίο θα δώσει τελικά στον νικητή μια ασφαλή διαφορά από τον δεύτερο, που δεν πιάνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ένας εφησυχασμός που εκδηλώνεται μάλιστα. Σ’ ότι αφορά τον Ακήφογλου Μπηρόλ η παρουσία του στη δεύτερη θέση της ΝΔ είναι δύσκολη για θεαματικές επιδόσεις. Το κόμμα όμως που έχει …ξεχάσει η μειονότητα είναι το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να το «βαραίνει» το παρελθόν κι ούτε ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη» έχει δημιουργήσει τις συνθήκες να αρθεί η διάθεση να «τιμωρείται» γι αυτό.

S.O.S. από το ΠΑΣΟΚ για συσπείρωση την ύστατη στιγμή

Ιδιαίτερα στην μειονότητα το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιο αποσυσπειρωμένο από ποτέ. Ωστόσο τίποτε δεν είναι προδεδικασμένο καθώς εκτιμάται πως αν το ΠΑΣΟΚ κρατήσει τις δυνάμεις του 6,8% και μπορέσει και τις αυξήσει σε 7,- 7,5% (2.000 ψήφοι επιπλέον) είναι εφικτός ο στόχος της τρίτης έδρας. Μια σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει την ύστατη στιγμή ο Τσετίν Μάντατζη ο οποίος και δήλωσε στο «Ε» πως θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για δύο λόγους όπως είπε: Γιατί πιστεύει στην ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς και χαιρετίζει αυτό το βήμα της συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ και για να ανακοπεί η πορεία κάποιων κομμάτων εκτός του δημοκρατικού τόξου να γίνουν ρυθμιστές στο νομό μας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μάντατζη είχε 1.400 ψήφους τον Γενάρη όταν κατέβηκε με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι κάποιοι ψηφοφόροι του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ έχουν ξαναγυρίσει στο «σπίτι» τους ενώ κάποιοι άλλοι είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε κατευθύνονται σ’ άλλους χώρους. Το πιο υψηλά συσπείρωσης το ΠΑΣΟΚ καταγράφει στα Άβδηρα.

Προβλέψεις για την ΝΔ – Από 27 – 30% στο νομό

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το ποσοστό της ΝΔ στο νομό θα κυμανθεί μεταξύ 27 – 30% και δεδομένου ότι στις εκλογές του Γενάρη είχε 23% θεωρείται μια καλή «σοδειά» ψήφων που αποδίδεται στο γενικότερο κλίμα αλλά και στην εκτίμηση ότι θα εισπράξει μέρος της δυσαρέσκειας προς το ΣΥΡΙΖΑ από τον μειονοτικό χώρο που θα κατευθυνθεί στο δικό της μειονοτικό υποψήφιο. Πιο μετριοπαθείς προβλέψεις βλέπουν μικρότερη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ανέφικτο η ΝΔ στο νομό μας να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες θετικό κλίμα για την ΝΔ έχει διαμορφωθεί στα χωριά του δήμου Τοπείρου και σε αρκετά του δήμου Αβδήρων, καθώς επίσης και στον δήμο Ξάνθης. Τέλος, σημαντικό ρόλο για όλα τα κόμματα αλλά κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει και η αποχή που παραδοσιακά είναι μεγάλη στην Ξάνθη και επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…