Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ανθρωπιά μας δοκιμάζεται στο Δροσερό

Η ανθρωπιά μας δοκιμάζεται στο Δροσερό

0
drosero plateia

Κάντε κάτι για τα παιδιά της βενζίνης! S.O.S. από τον ιατροδικαστή Νίκο Κιφνίδη

Τι κάνει και τι μπορεί να κάνει ο δήμος γι αυτά τα παιδιά – Ανθρωπιστικό και κοινωνικό το θέμα

Η ανθρωπιά, η συνείδηση και το αξιακό σύστημα της τοπικής κοινωνίας θέτει υπό δοκιμασία αν όχι υπό αμφισβήτηση ο θάνατος του 16χρονου στο Δροσερό . Παράλληλα αποτελεί «ράπισμα» για το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου Ξάνθης ενώ προκαλεί ερωτηματικά η στάση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών που επιδεικνύουν αδράνεια στα όρια της ολιγωρίας να θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων παίρνοντας δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Μια κατάσταση που την γνωρίζουμε όλοι γιατί όλοι μας έχουμε συναντήσει τους λεγόμενους «βενζινάδες», τα παιδιά του Δροσερού ανήλικα στην πλειοψηφία τους που χρησιμοποιούν τις εισπνοές βενζίνης και υγραερίου ως υποκατάστατα των ναρκωτικών που κάνουν χρήση. Ένα θέμα πρωτίστως ανθρωπιστικό για την ομάδα που ζει γκετοποιημένη κάτω από άθλιες συνθήκες στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Δροσερού και αποτελεί «φυτώριο» εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς. Ένα θέμα κοινωνικό που χρήζει συντονισμένης αντιμετώπισης και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης και ενίσχυσης των μηχανισμών κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας της τοπικής αυτοδιοίκησης .

S.O.S. από τον ιατροδικαστή Νίκο Κιφνίδη για τα παιδιά της βενζίνης!

Κραυγή αγωνίας από τον ιατροδικαστή κ. Νίκο Κιφνίδη που διενήργησε την νεκροψία στο πτώμα του 16χρονου και διαπίστωσε ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από πνευμονικό οίδημα που προήλθε από την εισπνοή υγραερίου. Μάλιστα ανέλαβε πρωτοβουλία να ενημερώσει μια ομάδα 100 ατόμων από το Δροσερό παρουσία τοπικών παραγόντων για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία αυτών των παιδιών από αυτή την συνήθεια. Ο ίδιος βαθιά ευαισθητοποιημένος καθώς είναι συχνό φαινόμενο ο θάνατος σε πολύ μικρές ηλικίες αυτών των παιδιών αναπέμπει κραυγή αγωνίας ζητώντας να ληφθούν μέτρα είτε κοινωνικής φύσης είτε αστυνομική ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν και να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Να σημειώσουμε ότι πέρσι πέθανε ένας 12χορνος απ την ίδια αιτία.

Τι κάνει και τι μπορεί να κάνει ο δήμος για αυτά τα παιδιά

Το «Ε» απευθύνθηκε στην αντιδήμαρχο κοινωνικής μέριμνας κα Δέσποινα Παρτσαλίδου σε μια προσπάθεια να διερευνήσει ποιες δομές έχει ο δήμος και πώς μπορεί να παρέμβει συμβάλλοντας είτε στην βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης αυτών των ομάδων πληθυσμού είτε επιμορφωτικά και προπάντων ποιες είναι οι δυνατότητες του να παρέμβει αποτελεσματικά. Η κα Παρτασαλίδου δήλωσε γνώστης της κατάστασης σημειώνοντας ότι ο δήμος μπορεί να παρέμβει μόνο προληπτικά δημιουργώντας το υπόβαθρο μέσα από διάφορες επιμορφωτικές δράσεις με στόχο να απογκετοποιηθεί αυτή η ομάδα και να αρχίσει να εντάσσεται μέσα στην υπόλοιπη κοινωνία του Δροσερού: «Έχουμε δύο δομές στο Δροσερό. Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο και το Κέντρο Υποστήριξης Φτωχών οικογενειών. Γίνεται πολύ καλή δουλειά και από στα δύο κέντρα. Η προσπάθειά μας προσκρούει πολλές φορές στα προσωπικά δεδομένα. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πιέσουμε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά στο Κέντρο όπου γίνεται ενισχυτική διδασκαλία ή να μην τα σταματήσουν από το σχολείο, γιατί ο γονιός καθορίζει την μοίρα του παιδιού του. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις δράσεις μας και γι’ αυτό Τμήμα Προσωπικού διερευνά προγράμματα του ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να στηρίζουμε δράσεις του Κέντρου αλλά και δράσεις απασχόλησης και εξειδίκευσης. Σ’ ότι αφορά όμως θέματα εγκληματικότητας θεωρώ ότι είναι πιο κατάλληλη να επέμβει η εισαγγελική αρχή γιατί ο δήμος έχει νομικό κώλυμα» , επισημαίνει η κα Παρτσαλίδου.

Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…