Μετά τις συστάσεις της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ, έρχεται δεύτερο ‘’πλήγμα’’ με ‘’τσουχτερή’’ αύξηση φορολογίας σε τσίπουρο και τσικουδιά
Ενιαίος συντελεστής φόρου κατανάλωσης κλονίζει ακόμη και τους «διήμερους» αποστάκτες οινοπαραγωγούς
Μπορεί τα τελευταία χρόνια εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οινοπνευματωδών ποτών, να διαμαρτύρονται συνεχώς για τις διαστάσεις επιδημίας που λαμβάνει η παράνομη διακίνηση τσίπουρου. Μπορεί επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών να κατέληξε από το 2013 σε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ετησίως διακινούνται παράνομα -χύμα και αφορολόγητα- περί τα 17 εκατ. λίτρα τσίπουρου. Ωστόσο, έπρεπε να έρθει η δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και η επιβολή της στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό, που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, στερεί φορολογικά έσοδα ύψους 97 εκατ. ευρώ ετησίως από το Δημόσιο και πιθανώς θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Δεύτερο ‘’πλήγμα’’ από ΕΕ με απειλή παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο
Η απειλή παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την φορολογία σε τσίπουρο και τσικουδιά είναι το δεύτερο ‘’πλήγμα’’ μετά τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αποτελεί μνημονιακή εκκρεμότητα, προβλέπεται η κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και η κλιμακούμενη φορολογία στους μικροπαραγωγούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή της στο Δικαστήριο της ΕΕ, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν δώσει εντός διμήνου ικανοποιητική απάντηση για τον λόγο για τον οποίο η φορολογία σε τσίπουρο και τσικουδιά είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής φορολογίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης), όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγούς ή παραγωγούς άλλων γεωργικών προϊόντων).
Καμία εύνοια για τα τοπικά προϊόντα με ενιαίο φόρο κατανάλωσης
Η Επιτροπή υποστηρίζει πως και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής, έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη-μέλη. Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Η απαίτηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του φόρου σε τσίπουρο και τσικουδιά επί της ουσίας ‘’κουμπώνει’’ με την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία προτείνει πάνω από 80 αλλαγές στη λειτουργία του κλάδου των αλκοολούχων, με την σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και στην επιβολή κλιμακούμενης φορολογίας στους μικρο-παραγωγούς. Βάσει νομοθεσίας, «διήμεροι» παραγωγοί τσίπουρου χαρακτηρίζονται οι νόμιμοι αμπελουργοί, που μετά την οινοποίηση αποστάζουν τα στέμφυλά τους για μέγιστο διάστημα τεσσάρων 48ωρων (διημέρων). Για να αποκτήσουν δικαίωμα απόσταξης, απαιτούνται προϋποθέσεις (βεβαίωση αμπελοκτημοσύνης, άδεια από το τελωνείο, κ.ο.κ.) και ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση του προϊόντος. Εφόσον αυτοί τηρούνται, το προς παραγωγή χύμα τσίπουρο φορολογείται κατ’ αποκοπή και προκαταβολικά με 1,4 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή 0,59 ευρώ το κιλό, ποσό αισθητά χαμηλότερο από τον ΕΦΚ 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης, που πληρώνουν οι αποσταγματοποιοί αντίστοιχων εμφιαλωμένων προϊόντων.
Τα δύο παραδοσιακά προϊόντα που αποφέρουν κέρδος τα τελευταία χρόνια
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια αύξηση στην κατανάλωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς, αφού έχουν γίνει ‘’must’’ ποτό της νεολαίας σε διάφορες μορφές και συνδυασμούς (ρακόμελο, ρακοφράουλα κτλ). Το «Ε» συνάντησε τον κ. Σίμο Δήμου, ιδιοκτήτη της Ποτοποιίας Δήμου «Ο Λαβύρινθος», ο οποίος, μάλλον στωικά, μας ανέφερε ότι οποιαδήποτε φορολογική αλλαγή θα επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Η φορολογία είναι ήδη μεγάλη για τα οινοπνευματώδη, αν σκεφτείτε ότι από τα 19 ευρώ που κοστίζουν, για παράδειγμα, τα δύο λίτρα τσίπουρο, τα 14 ευρώ είναι ο φόρος. Το περιθώριο κέρδους που έχουμε είναι γύρω στο ένα ευρώ». Ο ίδιος θεώρησε μάλλον αναμενόμενη μια παρόμοια απόφαση, αφού, όπως μας είπε, δεν θα μπορούσαν να δεχτούν οι Ευρωπαίοι να έχουν προϊόντα, όπως το ούζο και το τσίπουρο, την μισή φορολόγηση από το ουίσκι. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η παράνομη διακίνηση τσίπουρου, που δεν έχει καμιά επιβάρυνση φόρου.