Ο γνωστός Ξανθιώτης καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το έργο που αφιέρωσε η ΚΑΕ Άρης στον σπουδαίο πρώην καλαθοσφαιριστή
Το γλυπτό σκιάς δεσπόζει στο κέντρο του μουσείου μπάσκετ της ομάδας της Θεσσαλονίκης
Ξανθιώτικη συμβολή είχε το… αναμνηστικό δώρο που έκανε η ΚΑΕ Άρης και η νέα Διοίκηση της οικογένειας Λάσκαρη στον σπουδαίο βετεράνο καλαθοσφαιριστή Νίκο Γκάλη, καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης αφιέρωσε στον Γκάλη ένα γλυπτό του Ξανθιώτη (με καταγωγή από το Σαραντάπορο Ελλασόνας) καλλιτέχνη Βαΐτση Τριαντάφυλλου.
Ο γνωστός Ξανθιώτης εικαστικός που στην πλειοψηφία των έργων του «παίζει» και δημιουργεί με τις σκιές από διάφορα αντικείμενα, φιλοτέχνησε αυτή τη φορά ένα ξεχωριστό έργο, η σκιά του οποίου σχηματίζει τη μορφή του θρυλικού παίκτη η οποία πέφτει στο κέντρο του μουσείου μπάσκετ του συλλόγου που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο».
Τα αποκαλυπτήρια της νέας δημιουργίας του Τριαντάφυλλου Βαΐτση έγιναν με την παρουσία του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από την έμπνευση και το τελικό αποτέλεσμα του καλλιτέχνη.
«Μεγάλη τιμή για εμένα που κλήθηκα να δημιουργήσω γλυπτό για το Νίκο Γκάλη»
Το «Ε» επικοινώνησε με τον Τριαντάφυλλο Βαΐτση ο οποίος μίλησε για το τελευταίο – χρονικά – έργο του και τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Γκάλη. Αναλυτικά ο Ξανθιώτης καλλιτέχνης δήλωσε:
Β.Τ.: «Η πρώτη επαφή έγινε πριν λίγο καιρό με τον μεγαλομέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλό της ΚΑΕ Άρης, Νίκο Λάσκαρη, όταν μου πρότεινε να δημιουργήσω ένα γλυπτό σκιάς αφιερωμένο στον Νίκο Γκάλη. Αμέσως απάντησα θετικά καθώς θεώρησα μεγάλη τιμή για εμένα να δημιουργήσω ένα έργο για τον σπουδαίο αυτό βετεράνο αθλητή ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους μου διαχρονικά. Έτσι πήγα στη Θεσσαλονίκη, είδα το χώρο (σ.σ. το μουσείο μπάσκετ του Άρη), όπου στο κέντρο του υπάρχει ένα ¨παρκέ¨ και ξεκίνησα να σχεδιάζω το πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι ξεχωριστό, που να απεικονίζει τόσο τον παίκτη όσο και την τεράστια καριέρα του. Ήταν μία πολύ μεγάλη πρόκληση για εμένα, γιατί δεν είχα κάνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, όμως το αποτέλεσμα, αν κρίνω από τα συγχαρητήρια που δέχτηκα, με δικαίωσε».
Τρεις παράμετροι κάνουν ξεχωριστό το νέο έργο του Βαΐτση Τριαντάφυλλο σε σχέση με προηγούμενα γλυπτά σκιάς. Ο ίδιος εξηγεί:
Β.Τ.: «Το γλυπτό του Γκάλη είναι μοναδικό και ξεχωριστό σε σχέση με τις υπόλοιπες δημιουργίες μου για τρεις λόγους. 1ον το ίδιο έχει μορφή με συμβολισμούς βλέποντας το αρχικά, 2ον είναι κρεμαστό και 3ον η σκιά πέφτει κάθετα δημιουργώντας στο παρκέ τη σκιά με τη μορφή του Γκάλη.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν φύλλα αλουμινίου σε αποχρώσεις χρυσού και ασημιού, ώστε να συμβολίζει τις σημαντικότερες διακρίσεις του παίκτη, ενώ το αγαλματίδιο που δεσπόζει στην κορυφή είναι από σιλικόνη. Παράλληλα το ύψος του αγαλματιδίου και η μπάλα (γυάλινος βώλος) που κρατάει έχουν ύψος και μέγεθος αναλογικά με τον παίκτη και μία μπάλα μπάσκετ».
Όσον αφορά την πρώτη αντίδραση του Νίκου Γκάλη και τις εντυπώσεις του βλέποντας το έργο που είναι αφιερωμένο στον ίδιο, ο κ. Τριαντάφυλλος είπε:
Β.Τ.: «Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι του άρεσε το γλυπτό, αρχικά το είδε και δεν κατάλαβε ότι η σκιά δημιουργεί δεύτερο έργο με τη μορφή του το οποίο όταν είδε εντυπωσιάστηκε θετικά! Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο δουλειάς μου και το γλυπτό και με ρωτούσε διάφορα πράγματα γι’ αυτό και το πώς το δημιούργησα».
Για να δημιουργηθεί ένα τόσο πρωτότυπο και όμορφο γλυπτό χρειάστηκαν αρκετές ώρες δουλειάς, με τον Ξανθιώτη καλλιτέχνη να αναφέρει:
Β.Τ.: «Δεν μπορώ να υπολογίσω συνολικά πόσο καιρό μου πήρε για να το τελειοποιήσω καθώς δούλεψα αρκετές ημέρες για περίπου τρεις ώρες την ημέρα στη σκιά. Υπερέβαλλα εαυτό ώστε να είναι άψογο το έργο καθώς όπως προανέφερα η τιμή για εμένα είναι μεγάλη, που η ομάδα του Άρη χρησιμοποίησε δική μου δημιουργία για να αφιερώσει στον Γκάλη».
Τέλος για τη σχέση που έχει ο Βαΐτσης Τριαντάφυλλος με τον αθλητισμό είπε:
Β.Τ.: «Εκτός απ’ το ότι παρακολουθώ κάποιους αγώνες δεν έχω ιδιαίτερα θερμή σχέση με τον αθλητισμό. Όμως εφ’ όσον υπάρχει κίνητρο δουλεύω με… αθλητικά θέματα, όπως έκανα στο παρελθόν με έργο ενός άλλου σπουδαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή, του Βασίλη Σπανούλη. Εξάλλου και ο αθλητισμός είναι κομμάτι πολιτισμού και εφ’ όσον λειτουργεί σωστά μπορεί να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο».