Φαντασμαγορική η 25η έναρξη των Γιορτών – Πολλά κάγκελα, λίγοι επίσημοι και η εκτός πρωτοκόλλου ομιλία του δημάρχου
Δήμαρχος Ξάνθης: «Είναι μια γιορτή για όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο της Ελλάδας». Περιφερειάρχης ΑΜΘ: «Η περιφέρεια θα ενισχύσει το θεσμό σ’ όλα τα επίπεδα…»
Εξόχως φαντασμαγορική , θεαματική και λαμπερή ήταν η έναρξη των Γιορτών της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης του 2015. Η νέα δημοτική αρχή επέλεξε να κάνει διακριτή την αισθητική της επενδύοντας στο θέαμα που προφέρουν τα κάθε είδους πυροτεχνήματα. Η λέξη «πολιτισμός και η φράση «γιορτές πολιτισμού» » ακούστηκαν πολλές φορές από τον δήμαρχο κ. Χ. Δημαρχόπουλο κατά τη σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο της έναρξης των Γιορτών την Κυριακή 30 Αυγούστου λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όμως ζητούμενο παραμένει αν μια τέτοια αισθητική συμβαδίζει με το ύφος και την πολιτιστική διάσταση του θεσμού ή ενισχύει ακόμη περισσότερο το κομμάτι της διασκέδασης παραπέμποντας σε λαϊκό πανηγύρι.
Πολλά κάγκελα, λίγοι επίσημοι και η εκτός πρωτοκόλλου ομιλία του δημάρχου
Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης από την νέα διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού περιλαμβάνεται και η απουσία καρεκλών και η παρουσία των γνωστών φρακτών από κάγκελα και μάλιστα σε δύο διαζώματα το ένα για το κοινό και το άλλο μια παράλληλη ζώνη για τους επισήμους, η οποία μετά την αποχώρησή τους λίγο μετά την έναρξη της συναυλίας δόθηκε και αυτή στο κοινό. Όσον αφορά δε την πολιτική εκπροσώπηση αυτή περιορίστηκε μόνο στην πολιτευτή της ΝΔ κα Γεωργία Ανδρέου ενώ από πλευράς αυτοδιοίκησης παρών ήταν ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, συνοδευόμενος από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού κ. Αμοιρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Παρών επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη κ. Κώστας Ζαγναφέρης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ταρενίδης. Επίσης παρών ήταν ο πρωτοσύγκελος Σοφρώνιος και ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γκίκας. Από την τελετή έναρξης εξέλειπαν παντελώς οι χαιρετισμοί των επισήμων (όπως είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια) αλλά ακόμη και η προσφώνηση τους από τον δήμαρχο ο οποίος σπάζοντας το πρωτόκολλο δεν έκανε καμιά αναφορά στην παρουσία ούτε καν στον περιφερειάρχη αλλά ούτε και στον πρώην δήμαρχο παρά μόνο στον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη απευθύνοντας ευχαριστίες που εμπνεύστηκε πριν 25 χρόνια τον θεσμό. Για τον πρώην δήμαρχο κ. Μιχάλη Στυλιανίδη περιορίστηκε να πει – χωρίς να τον κατονομάσει – Ένα ευχαριστώ και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που ακολούθησαν . Σ’ αυτές που ανάπλασαν τον χώρο και σ’ αυτούς που συνέβαλαν στην ιδέα των γιορτών της Παλαιάς Ξάνθης…».
Δήμαρχος Ξάνθης: «Είναι μια γιορτή για όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο της Ελλάδας»
Αναφερόμενος στον θεσμό επεσήμανε: «Οι γιορτές της παλιάς πόλη της Ξάνθης δεν είναι μια τοπική γιορτή είναι μια γιορτή για όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο της Ελλάδας. Θα ζήσουμε όμορφες μέρες πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Αυτή η γιορτή είναι αποτέλεσμα ένωσης δυνάμεων των πολιτών και των συλλόγων αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης όλων για την Ξάνθη». Λίγο νωρίτερα δε δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο κόσμος θέλει να στηρίξει αυτούς που στηρίζουν αυτές τις γιορτές, τους πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και τους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά και εμείς οφείλουμε να μην κάνουμε εκπτώσεις. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες εμείς γιορτάζουμε προάγουμε τον πολιτισμό γιατί αυτή η πόλη παράγει πολιτισμό»!
Παυλίδης: «Η περιφέρεια θα ενισχύσει και θα βοηθήσει το θεσμό σ’ όλα τα επίπεδα…»
Στην σημασία του θεσμού για την πόλη της Ξάνθης αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης επισημαίνοντας πως η περιφέρεια τον στηρίζει: Ο πολιτισμός είναι η συλλογική μας μνήμη και αυτή που είναι κομμάτι της προσωπικότητας του καθενός και αθροιστικά συναποτελεί την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε κοινωνία πρέπει να διαφυλαχτεί. Και βλέπεις ακόμη και σε περιόδους κρίσης, δυσκολιών, διαφυλάσσεται από τις ίδιες τις κοινωνίες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των γιορτών της Παλιάς πόλης της Ξάνθης μετά από 25χρόνια που σημειώνει ότι είναι ένας θεσμός που αποκτά βάθος και ρίζες είναι ότι στηρίζεται στην ενεργοποίηση τη συμμετοχή την προσφορά των πολιτών της Ξάνθης. Κι αυτό είναι που θα τον διατηρήσει πολλά χρόνια . Ταυτόχρονα εκτός από τη διασκέδαση έχουν προστεθεί πολλές μορφές προβολής όχι μόνο του πολιτισμού υπό την έννοια της Τέχνης αλλά κυρίως του πολιτισμού με κοινωνικές προτάσεις με ιστορικές προεκτάσεις κι ότι άλλο αποτελεί την ταυτότητα αυτής της περιοχής. Η περιφέρεια πιστεύει και στηρίζει τον πολιτισμό τον οποίο θεωρούμε ένα από τους πυλώνες του τουρισμού. Θα ενισχύσει και θα βοηθήσει σ’ όλα τα επίπεδα και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα και με άλλες μορφές χρηματοδότησης. Αρκεί κάθε φορά να υπακούει σ’ ένα τελικό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας.
Ο Χατζιδάκις και ο Χατζηγιάννης…
Στα θετικά της βραδιάς, η μελωδική αύρα του Μάνου Χατζιδάκι με την «Μαγική Πόλη» που ερμήνευσε μοναδικά με την αισθαντική φωνή της η Ξανθιώτισσα Χρύσα Μωραΐτη με την συνοδεία βιολιού από την επίσης αξιόλογη Μαρίνα Παύλου. Και μετά τον Μ. Χατζιδάκι ανέβηκε στην σκηνή ο Μιχάλης Χατζηγιάννης . Ο γνωστός καλλιτέχνης ερμήνευσε όλες τις νέες και παλαιότερες επιτυχίες του ξεσηκώνοντας το κοινό που αποτελούνται κυρίως από νέα κορίτσια και αγόρια… που με « χέρια ψηλά» ζητωκραύγαζαν αλλά και αποθανάτιζαν τις στιγμές με τα κινητά τους!