Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Χωρίς εκπλήξεις οι λίστες της Ξάνθης

Χωρίς εκπλήξεις οι λίστες της Ξάνθης

0
ekloges2

Ζεϊμπέκ – Γιαννακίδης από το ΣΥΡΙΖΑ και Κοντός από τη ΝΔ αδιαμφισβήτητα στις λίστες. Αναμένονται κάποιες αλλαγές στην 4η και 5η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ρευστότητα στο ΠΑΣΟΚ – Πιθανή συμπόρευση με ΚΙ.ΔΗ. ΣΟ – Το Ποτάμι με στόχο την τρίτη έδρα στην Ξάνθη – ΑΝΕΛ μ ε τον Σγουρίδη επικεφαλής

Πήραν «φωτιά» τα επιτελεία των κομμάτων που πρόκειται να συμμετέχουν στις εκλογές και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καταρτίσουν τις λίστες στα ψηφοδέλτιά τους. Παρότι η ημερομηνία των εκλογών δεν «κλείδωσε» ακόμη με την 27η του Σεπτέμβρη να θεωρείται η πιο πιθανή ωστόσο ο χρόνος που απομένει είναι λίγος έστω κι αν οι εκλογές πρόκειται να γίνουν με λίστα και κατά συνέπεια δεν θα δοθεί η μάχη της σταυροδοσίας από τους υποψήφιους. Το πρώτιστο μέλημα συνεπώς των εκλογικών επιτροπών που συστήνονται κεντρικά είναι να τεθούν επικεφαλής της λίστας εκείνοι οι υποψήφιοι που έχουν εκλογιμότητα με βάση τις εκλογές του Γενάρη και τα αναμενόμενα ποσοστά ανά περιφερειακή ενότητα ώστε να «χτυπήσουν» με αξιώσεις τις έδρες που θεωρούνται ως πιο «ασταθείς» με βάση το εκλογικό μέτρο. Παρά ταύτα οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι παρουσιάζουν και στα περισσότερα κόμματα δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές από τα ψηφοδέλτιά τους. Πρωτοστατούν βεβαίως οι εκλεγμένοι βουλευτές, πλην αυτών που έχουν αποχωρήσει και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ΑΝΕΛ.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: Αμετακίνητοι από την λίστα οι δύο βουλευτές Ζεϊμπέκ – Γιαννακίδης

Χωρίς καμία αλλαγή τουλάχιστον στις 3 πρώτες θέσεις αναμένεται να είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Χ. Ζεϊμπέκ αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού στις εκλογές της 25ης Γενάρη πήρε 16.244 ψήφους εκτινάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 45,50% στο νομό και καταλαμβάνοντας τις 2 από τις τρείς έδρες. Η δεύτερη έδρα πήγε στον Στάθη Γιαννακίδη με 3.750 ψήφους ο οποίος συγκέντρωσε διπλάσιο αριθμό έναντι του Δημήτρης Σαλτούρου (1.455 ψήφους) από το τρίτο κόμμα που ήταν το ΠΑΣΟΚ με 6,45%. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην 4η και 5η θέση που είχαν οι κυρίες Πεταλά Κλεοπάτρα (1.446 ψήφους) και Λουκοπούλου Μαρία (1.332 ψήφους). Το κλίμα που επικρατεί είναι υποτονικό καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διφορούμενα. Ενθαρρυντικά μεν από την μειονότητα η οποία και αναμένεται να …πέσει με τα μούτρα στον υποψήφιό της αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξα από την πλειονότητα και όχι λόγω ης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ καθόσον μάλιστα στην Ξάνθη δεν φαίνεται να έχει έρεισμα το κόμμα Λαφαζάνη αλλά λόγω της κούρασης και της απογοήτευσης ενός κόσμου που πίστεψε στην ελπίδα και βλέπει πως ξεθώριασε από ένα σκληρό μνημόνιο. Πολιτικές πηγές περιγράφοντας το κλίμα, χαρακτηρίζουν «μουγκές» αυτές τις εκλογές και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυσάρεστες εκπλήξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ποσοστά του.

ΝΔ: Κοντός ο κυρίαρχος

Κυρίαρχος στην λίστα της ΝΔ βουλευτής Α. Κοντός με 7.184 ψήφους στις εκλογές του Γενάρη και ποσοστό 23,58% της ΝΔ τοπικά. Σ’ ότι αφορά το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο η ΝΟΔΕ Ξάνθης αναμένει εντολές από τα κεντρικά. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Ιγνατιάδης είναι ευθύνη του προέδρου η κατάρτιση της λίστας . Άτυπα πάντως έχει ξεκινήσει ένας αγώνας να αυξήσει τα ποσοστά της έχοντας ως προμετωπίδα τους αγρότες αξιοποιώντας το έρεισμα που έχει ο κ. Κοντός στον χώρο. Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Ιγνατιάδη στο «Ε»: «Ο αγρότης που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να αυτοκτονεί»! Επίσης ψηλά στην ατζέντα της κομματικής αντιπαράθεσης η ΝΔ θέτει και το μεταναστευτικό.

ΠΑΣΟΚ σε συμπόρευση με ΚΙΔΗΣΟ;

Ιδιαίτερη ρευστότητα επικρατεί στη λίστα του ΠΑΣΟΚ. Η κατάρτισή της είναι θέμα της Εφορευτικής Επιτροπής που εξελέγη προχθές στα κεντρικά του κόμματος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορείς οι μόνοι που έδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης είναι ο Ανέστης Αντωνιάδης και ο Ικσάν Κεχαγιά. Αβέβαιη είναι η συμμετοχή του Δ. Σαλτούρου ο οποίος δεν έχει καμιά επαφή με την Νομαρχιακή Επιτροπή και έχει κατ’ επιλογήν αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά δρώμενα. Στο ΠΑΣΟΚ όμως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τις λίστες του και αφορά την κινητοποίηση που υπάρχει στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά το κάλεσμα της προέδρου κας Φώφης Γεννηματά για συνεργασία με τον «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου και της ΔΗΜΑΡ σε μια προσπάθεια να ανοίξει και πάλι ο διάλογος για ανασύσταση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Ωστόσο πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι το ΚΙΔΗΣΟ (3.96% στην Ξάνθη) θα συμμετέχει στις εκλογές και το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης είναι έτοιμο και θα είναι το ίδιο με της 25ης Γενάρη (Μάντατζη, Ξυνίδης , Ουζούν , Αθανασίου, Κατένογλου)

Το Ποτάμι με στόχο την τρίτη έδρα στην Ξάνθη

Το Ποτάμι βάζει ψηλά τον πήχη προσβλέποντας να καταλάβει την τρίτη θέση στο νομό και να εκλέξει την τρίτη έδρα σε περίπτωση που πέσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά κα τοπικά. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του Γενάρη έλαβε ποσοστό 4,51 με του Ιατράκη – Γρηγοριάδη – Αμπατζή – Μουρούτσο και Καλεντζή στο ψηφοδέλτιό του. Αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στην Αθήνα και στελέχη της Ξάνθης θα συμμετέχουν στην συνεδρίαση. Σ’ αυτή θα οριοθετηθεί το διακύβευμα και η στρατηγική του κόμματος καθώς και το πολιτικό στίγμα που θα έχουν τα ψηφοδέλτιά του. Ο κ. Ιατράκης μιλώντας στο «Ε» εξεδήλωσε την επιθυμία να είναι εκ νέου υποψήφιος. Εκτιμώντας πολιτικά την πορεία του Ποταμιού σημείωσε πως θα κεφαλαιοποιήσει την σοβαρή και υπεύθυνη στάση του και πως τώρα παρά ποτέ είναι εφικτό στην Ξάνθη να πάρει την τρίτη έδρα.

Μαλκότς κοντά στην ΛΑ.Ε του Λαφαζάνη

Στον Χασάν Μαλκότς, συνυποψήφιο του Χ. Ζεϊμπέκ στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2010, βρίσκει υποστηριχτή η νεοσύστατη «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Μαλκότς δήλωσε στο «Ε» πως δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φίλος και πως τον εκφράζουν περισσότερο οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη.,: «Προσωπικά θεωρών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ πρέπει να αποκηρυχτούν και να αποκλειστούν από τις εκλογές γιατί δεν είναι έντιμοι, γιατί κορόιδεψαν τον λαό και έφεραν σκληρά μνημόνια. Η Λαϊκή Ενότητα αντίθετα είναι πιο έντιμο κόμμα. Δεν συζητήθηκε να συμμετέχω αλλά αν αυτό γίνει είμαι ανοιχτός στο να το συζητήσω θεωρώντας πως η μειονότητα πρέπει να εκπροσωπηθεί», σημείωσε ο κ. Μαλκότς.

ΑΝΕΛ μ ε τον Σγουριδη επικεφαλής

Το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ – όπως αναφέρει ο γραμματέα της Νομαρχιακής κ. Δούζης θα διαμορφωθεί από τα κεντρικά και πως ακόμη δεν έχει κάποια πληροφορία αν θα γίνουν αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» είναι πολύ πιθανό με απόφαση του Πάνου Καμμένου να τεθεί επικεφαλής ο αν. υπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…