Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συναγερμός για το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοφυτείες

Συναγερμός για το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοφυτείες

0
prasino skouliki

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και οδηγίες για τους ψεκασμούς εξέδωσε η Π.Ε. Ξάνθης

Τέσσερα σημεία ελέγχου με φερομονικές παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού

Δυναμική φαίνεται πως αρχίζει να αναπτύσσει στις όψιμες βαμβακοφυτείες το πράσινο σκουλήκι, όπως προκύπτει από τις επισκέψεις των γεωπόνων της Αγροτικής Διεύθυνσης του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ξάνθης. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του νομού, ενώ ενδεικτικά έχουν δημιουργηθεί τέσσερα σημεία ελέγχου του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού με φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί.

Ξεκίνησε η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού

Το «Ε» επικοινώνησε με την προϊσταμένη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ξάνθης, Ολυμπία Κογκούλη, η οποία μας ενημέρωσε ότι στις 4 περιοχές της Ξάνθης, όπου έχουν τοποθετηθεί οι φερομονικές παγίδες, διενεργούνται έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα για την καταμέτρηση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού. Μέσω των τακτικών λήψεων στοιχείων-δειγματοληψιών, προνυμφών επί των φυτικών οργάνων, καθώς και την καταγραφή των συλλήψεων, ενήλικων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις παγίδες, που τοποθετήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης των βαμβακοκαλλιεργητών. Όπως δήλωσε η κα Κογκούλη, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν βαμβακοφυτείες, όπου η δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού έχει αναπτύξει πληθυσμούς προνυμφών που κατά θέσεις άρχισαν να υπερβαίνουν το οικονομικό όριο επέμβασης. Επιπλέον, με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων (δηλ. των πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες, διαφαίνεται ότι ξεκίνησε και η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού, η οποία εμφανίζει σημαντική δυναμική.

Προειδοποίηση για τους καλλιεργητές

Λόγω των ανωτέρω, συστήνεται από την Αγροτική Διεύθυνση της Π.Ε. Ξάνθης τις επόμενες ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν άμεσα στον έλεγχο των φυτειών τους και εάν οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού βρίσκονται πάνω από το οικονομικό όριο επέμβασης, τότε και μόνο να προβούν σε ψεκασμούς με κατάλληλα και εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα. Στο τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας, με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο, το αρμόδιο Τμήμα σημειώνει τα εξής: Το οικονομικό όριο επέμβασης για τη 2η γενιά πράσινου σκουληκιού είναι τέσσερις νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, δηλ. μήκους μέχρι ένα εκατοστό ανά 100 κορυφές βαμβακοφύτων) κατά μέσο όρο ή μία νεαρή προνύμφη στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση μέτρου κατά μέσο όρο. Οι όψιμες βαμβακοφυτείες είναι πιο επιδεκτικές προσβολής. Επίσης, προσβάλλονται περισσότερο τα φυτά που έχουν υψηλή βλαστική ανάπτυξη (δηλαδή μεγάλο ύψος και μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα), είναι ζωηρά και χυμώδη, έχουν ανοιχτοπράσινο χρώμα και έχουν σχηματισμένο μικρό αριθμό καρυδιών. Τέτοια φυτά προκύπτουν συνήθως από ανισόρροπη αζωτούχο λίπανση ή/και υπερβολική άρδευση ή/και περιορισμένη χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης (Mepiquat chloride).

Οδηγίες για προσεκτικούς και όχι άσκοπους ψεκασμούς

Στις διαπιστώσεις των γεωπόνων της Π.Ε. Ξάνθης αναφέρεται ότι οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή είναι ικανοποιητικά ανεπτυγμένες και βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Οι άσκοποι και άκαιροι ψεκασμοί καθώς και η παντελής έλλειψη ψεκασμών οδήγησαν στην ανάπτυξη των πληθυσμών προνυμφών που κατά θέσεις και περιπτώσεις, άρχισαν να πλησιάζουν και να ξεπερνούν το κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας για την λήψη απόφασης επέμβασης. Όπως ανέφερε η κα Κογκούλη, δεν πρέπει για κανένα λόγο να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, αν δεν έχει προηγουμένως διαπιστωθεί το ποσοστό προσβολής, επειδή έτσι ζημιώνονται οικονομικά οι καλλιεργητές, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και επιβαρύνουν άσκοπα το περιβάλλον. Σε περίπτωση ψεκασμού θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα πιστά οι οδηγίες στις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων και να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται και στους μελισσοκόμους να αναγράφουν τα στοιχεία τους πάνω στις κυψέλες, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν άμεσα μαζί τους. Οι ψεκασμοί δέον να γίνονται κατά τη δύση του ηλίου. Τονίζεται μάλιστα, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι μη αναγκαίοι ψεκασμοί, γιατί εξοντώνουν τα ωφέλιμα έντομα που έχουν τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού. Οι καλλιεργητές θα πρέπει, επίσης, να τηρούν ημερολόγιο επεμβάσεων, καθώς αυτοί και μόνο είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης των φυτοφαρμάκων, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Πληροφορίες: Στεργιανόπουλος Νίκος – Κουγκούλη Ολυμπία. Τηλέφωνο: 25413-50191-50189

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…