Το Υπουργείο Π.Α.Π.Ε ζητά από τους δήμους μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο
Η Ξάνθη πρωτοπορεί με τον ΣΔΑΝ Ξάνθης. Στο νέο Σχέδιο ευνοούνται συνεργασίες των δήμων – Σε αναθεώρηση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης – Αναγνωρίζεται η ΔΙΑΑΜΑΘ
Στα χέρια των δήμων περνά η διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από πρόσκληση της ΔΙΑΑΜΑΘ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Αυγούστου ενημερωτική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΔ στην Κομοτηνή με συμμετοχή δημάρχων δήμων της ΑΜΘ και υπηρεσιακών παραγόντων. Εισηγητής στην σύσκεψη ήταν ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργού Βασίλης Λιόγκας ο οποίος και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου.
Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων θα εκπονήσουν οι δήμοι
Το ΕΣΔΑ το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Αυγούστου αλλάζει ως προς την φιλοσοφία του και τις κατευθύνσεις του και μεταθέτει τον στρατηγικό ρόλο στην διαχείριση των αποβλήτων στους δήμους και όχι στις περιφέρειες όπως ήταν μέχρι τώρα. Παράλληλα όμως δεν καταργεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης αλλά αυτό αναθεωρείται ώστε να είναι συμβατό με τις νέες αλλαγές. Υπό το πρίσμα των αλλαγών οι δήμοι καλούνται να συντάξουν τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και να τα καταθέσουν στο υπουργείο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στον όρο Απόβλητα δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο τα αστικά απορρίμματα αλλά και τα οργανικά, τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά, τα ανακυκλώσιμα και μια σειρά άλλα όπως πράσινα (κλαδιά), ογκώδη( μπάζα) και επικίνδυνα απόβλητα. Ο κ. Λιόγκας εκτός από τις βασικές κατευθύνσεις Σχεδίου παρείχε και τεχνικές οδηγίες για την σύσταση των τοπικών σχεδίων των δήμων . Από τους δήμους της Ξάνθης συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες όπως ο κ. Μπερμπερίδης από το δήμο Αβδήρων και ο κ. Αειβαλιώτης από τον ΣΔΑΝ Ξάνθης.
ΣΔΑΝ Ξάνθης : Η ιδιαιτερότητα της Ξάνθης στην Διαχείριση Απορριμμάτων
Στο πνεύμα αλλά και στον άξονα του Εθνικού Σχεδίου κινείται από χρόνια ο νομός μας καθώς η διαχείριση των Απορριμμάτων γίνεται από τους δήμους μέσω του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι δήμοι του νομού. Κι εκεί που επρόκειτο να μεταφερθεί η διαχείριση στην Περιφέρεια και να καταργηθεί ο ΣΔΑΝ σύμφωνα με τον προηγούμενο σχέδιο ΠΕΣΔΑ τώρα επανέρχεται η διαχείρισης του δήμους. Να σημειώσουμε ότι το νέο Σχέδιο ευνοεί συνεργασία μεταξύ δήμων για την διαχείριση οπότε ο ΣΔΑΝ δεν έχει πρόβλημα αλλά μάλλον ισχυροποιείται ως δομή. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει και αυτόνομη διαχείριση αποβλήτων από φορείς όπως Νοσοκομείο ή Πανεπιστήμιο ενώ επίσης αναγνωρίζει συμπράξεις δήμων και φορείς υλοποίησης όπως η ΔΙΑΑΜΑΘ.