Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πυρκαγιά στα Αρχαία Άβδηρα

Πυρκαγιά στα Αρχαία Άβδηρα

0
pirkagia sitokalamies-empros

Έσβησε μετά από 2 ώρες – Φόβοι εξάπλωσης από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή – Δεν κινδύνεψαν αρχαιότητες

Και πέρσι η ίδια ιστορία στον ίδιο χώρο. Τυχαίο ή στοχευμένη ενέργεια;

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον αρχαιολογικό χώρο τον Αβδήρων. Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η οποία και με την συνδρομή του δήμου Αβδήρων κατάφερε μέσα σε 2 ώρες να την θέσει υπό έλεγχο προτού απειλήσει τη δασώδη έκταση της κατασκήνωσης «Αρχαία Άβδηρα» που είναι στην απέναντι πλευρά. Η πυρκαγιά κατέκαυσε 50 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση και αρκετά πεύκα.

Δεν κινδύνεψαν αρχαιότητες – Φόβοι εξάπλωσης από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή

Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από τους αρχαιολόγους που βρίσκονταν εντός του χώρου περίπου στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης οι οποίοι είδαν στα πεύκα ακριβώς απέναντι από την κατασκήνωση και αρκετά μακριά από τον ανεσκαμμένης περιοχή. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης η οποία και έσπευσε στην περιοχή με 6 πυροσβεστικά οχήματα πλήρως επανδρωμένα με 25 πυροσβέστες. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο οι πυροσβέστες με την συνδρομή και των 3 υδροφόρων και του ενός JCB που έστειλε ο δήμος Αβδήρων κατάφεραν να την θέσουν μέσα σε δύο ώρες υπό έλεγχο. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής της πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Αντώνης Σπανός. Δυνάμεις της Π.Υ. Ξάνθης παρέμεινα στην περιοχή, για να μην υπάρχει αναζωπύρωση.

Κάθε χρόνο μια – δυο πυρκαγιές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων

Αδιευκρίνιστες παραμένουν προς το παρόν οι αιτίες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά και διενεργείται προανάκριση για τα αίτια που την προκάλεσαν. Αίσθηση προκαλεί όμως το γεγονός ότι και πέρσι στις 13 Ιουλίου που εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην ίδια περιοχή και μετά από ένα μήνα ακριβώς στις 23 Αυγούστου άλλη μια. Το ίδιο επαναλήφθηκε και φέτος. Η επανάληψη μειώνει τις πιθανότητες να είναι τυχαίο …αντίθετα παραπέμπει σε στοχευμένη ενέργεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά την Μητέρα

Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και Σταυρούπολης Μ…