Αύξηση της επισκεψιμότητας στην παραλία με τα φύκια και την λάσπη – Έρχονται από τους γειτονικούς νομούς για λασπόλουτρα
Αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες για αρθριτικά, ρευματικά, αναπνευστικό αλλά και δερματικές παθήσεις
Ένα …θησαυρό κρύβει η λάσπη στην παραλία του Πόρτο Λάγος μπροστά από το πευκοδάσος όπου βρίσκεται και το παλιό τουριστικό – εγκαταλελειμμένο από χρόνια – ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου. Ένα θησαυρό άγνωστο σε πολλούς αλλά γνωστό σε λίγους και μυημένους που ερευνούν και ενημερώνονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης από φύκια και στον Πόρτο Λάγος έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτή της ευεργετικής λάσπης και μάλιστα δωρεάν! Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι παρότι δεν έχει γίνει καμία προβολή ούτε ανάδειξη από τον Δήμο Αβδήρων αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής που μπορεί να καταστεί πόλος έλξης ιαματικού τουρισμού σε συνδυασμό με τα Λουτρά της Ποταμιάς και να προσδώσει τουριστική υπεραξία στην περιοχή του Πόρτο Λάγος -όπως αντίστοιχα έχει γίνει στην περιοχή των Φιλίππων – ωστόσο η φήμη της λάσπης του Πόρτο Λάγος φέρνει καθημερινά επισκέπτες από Καβάλα, Κομοτηνή αλλά και από …Γαλλία!
Κυλιούνται στην ..λάσπη για θεραπευτικούς λόγους
Αυγουστιάτικο πρωινό και το «Ε» επιχειρεί οδοιπορικό στην παραλία της λάσπης για να καταγράψει όλη τη διαδικασία του λασπόλουτρου αλλά και για ποιο λόγο οι λουόμενοι κυριολεκτικά …κυλιούνται στην λάσπη από την κορφή ως τα νύχια! Να σημειώσουμε ότι η μόνη παρέμβαση του δήμου στην παραλία περιορίζεται σε κάποιες καλαμωτές ομπρέλες και ένα καλάθι σκουπιδιών που συνήθως υπερχειλίζει. Είναι 9 το πρωί όμως στην παραλία υπάρχουν υπάρχουν περίπου 50 λουόμενοι γυναίκες και άνδρες μέσης ηλικίας κατά κύριο λόγο. Δεν κάνουν μπάνιο αλλά αφού περάσουν τον γιαλό που μοιάζει με βούρκο από όπου σε κάποια σημάδια βουλιάζει κατευθύνονται στην θάλασσα που είναι αβαθής και διάφανη. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι στον βυθό υπάρχουν διάσπαρτα εξογκώματα σαν μικρά βουναλάκια. Αυτά είναι οι θύλακες της λάσπης.
Θεραπευτική λάσπη για αρθριτικά, ρευματικά, αναπνευστικό αλλά και δερματικές παθήσεις
Οι λουόμενοι χώνουν τις χούφτες τους και πιάνουν την λάσπη που είναι σκούρη πράσινη και έχει μια αργιλώδη υφή και μια μυρωδιά ανάκατη από φύκια άμμο και θάλασσα. Αλείφουν μ’ αυτή κάθε σημείο του σώματος. Πολλοί μάλιστα και το πρόσωπα και τα μαλλιά. Μας εξηγούν ότι δυναμώνει τα μαλλιά και αφήνει βελούδινο το πρόσωπα και το σώμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι από τότε που έχουν ξεκινήσει την λασποθεραπεία έχουν δει βελτίωση στα αρθριτικά, στους πόνους της μέσης από τους οποίους υπέφεραν. Άλλοι λένε ότι έχουν θεραπευτεί από ρευματικά και ασθένειες του δέρματος όπως ψωρίαση, εκζέματα κ.λ.π. Πιο πέρα ένα ζευγάρι που δεν ξεχωρίζει από τα φύκια της παραλία καθώς είναι καλυμμένο από λάσπη. Είναι Γάλλοι επιστήμονες – μας λένε – και ήρθαν εδώ γιατί γνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης που έχει ευεργετική δράση εκτός των άλλων και στις ασθένειες του αναπνευστικού. Η λάσπη παραμένει στο σώμα έως ότου στεγνώσει περίπου μισή ώρα και στην συνέχεια αφαιρεί με φύκια και θαλασσινό νερό. Γίνεται έτσι και ένα πίλινγκ στο δέρμα με φυσικό υλικό που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθιστά το δέρμα μαλακό στην υφή και λαμπερό στην όψη.
Πεδίο …λάσπης λαμπρό για τον δήμο Αβδήρων
Η αύξηση της επισκεψιμότητας για λασποθεραπεία στην παραλία του Πόρτο Λάγος δεν χει αφήσει …ασυγκίνητο τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως είναι στις προθέσεις του δήμου η δημιουργία ενός Κέντρου Λασποθεραπείας που θα λειτουργεί παράλληλα με τα Λουτρά της Ποταμιάς ώστε να αποτελεί μια ακόμη υποδομή ιαματικού τουρισμού. Να σημειώσουμε όμως ότι αυτό για να γίνει προαπαιτεί μια διαδικασία πιστοποίησης των συστατικών της λάσπης , κάτι ανάλογο με την διαδικασία που απαιτείται για την πιστοποίηση των πηγών στα ιαματικά λουτρά. Κι αυτό απαιτεί χρόνο κι ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προϋποθέτει πολιτική βούληση.