Δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως: βρεφικά είδη, ρούχα, βιβλία και είδη καθαρισμού για άπορους πολίτες
Αναλυτικές οδηγίες από την κυβέρνηση για τον τρόπο της δωρεάν διανομής οπωροκηπευτικών
Ο Δήμος Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ», ανακοίνωσε πριν δύο εβδομάδες την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και πρόκειται να υλοποιηθεί και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, μέχρι και σήμερα, 26 Αυγούστου. Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις σχετικά με την συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης στηρίζει συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Ο δήμος Ξάνθης, μάλιστα, παρακαλεί όσους γνωρίζουν πολίτες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να τους ενημερώσουν και να τους παροτρύνουν να υποβάλλουν αίτηση και να βοηθηθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Δυνητικά ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι κατοικούν στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και αφορά μόνον όσους ενήλικους πολίτες (άγαμους, διαζευγμένους, σε διάσταση ή σε χηρεία) έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το 2015 και με πραγματικό εισόδημα: 3.000 ευρώ μεμονωμένο άτομο, 4.500 ευρώ το ζευγάρι, συν 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο άτομο και συν 900 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο άτομο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας. Στο πραγματικό εισόδημα δεν λογίζονται η διατροφή, το επίδομα αναδοχής, το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Τα φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα, σε χηρεία. Άστεγοι, δηλαδή άτομα που διαμένουν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Στα περιουσιακά κριτήρια προβλέπεται: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ, να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.
Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων
Η αίτηση των δυνητικά ωφελουμένων υποβάλλεται ηλεκτρονικά: είτε ιδιωτικά, με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS), είτε μέσω των Εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης. Η αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/ και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986. Τα σημεία εξυπηρέτησης για την υποβολή αιτήσεων για την Ξάνθη είναι: Δημαρχείο Ξάνθης, Δημοτικό Κατάστημα Κιμμερίων, Δημοτικό Κατάστημα Ευμοίρου, Κέντρο Στήριξης Ρομά και ευπαθών ομάδων, Δημοτικό Κατάστημα Σταυρούπολης, Γραφεία Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, γραφεία «Βοήθεια στο Σπίτι» δήμου Ξάνθης, κεντρικό ΚΑΠΗ Ξάνθης, «Αρωγή ΑΜΚΕ», γραφεία του «Βοήθεια στο Σπίτι» Σταυρούπολης, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «η Αγάπη». Για τον δήμο Αβδήρων: Δημοτικό Κατάστημα Σελέρου, Δημοτικό Κατάστημα Αβδήρων, ΚΕΠ Αβδήρων, γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΚΕΠ Γενισέας. Για τον δήμο Τοπείρου το Δημαρχείο Ευλάλου, ενώ για τον δήμο Μύκης το Δημαρχείο Μύκης. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στους εταίρους του προγράμματος: Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στην κα Τσατλίδου Μερσίνη, τηλ. 25410350230 και Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης στον Πρωτοσύγκελο π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, τηλ. 2541028305.
Οδηγίες για την διανομή οπωροκηπευτικών
Στοιχεία για τον τρόπο υλοποίησης του νέου επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ για την δωρεάν διανομή οπωροκηπευτικών σε απόρους, που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΠΕΝ, δίνει το δεύτερο υπουργείο με ανακοίνωσή του. Σχετικά με το εγκεκριμένο από την ΕΕ πρόγραμμα δωρεάν διανομής σε άπορους και πληγέντες από την οικονομική κρίση πολίτες, συνολικού ύψους ενίσχυσης 21 εκ. ευρώ, προς τους αγρότες-παραγωγούς οπωροκηπευτικών, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έκρινε απαραίτητο να αποσαφηνίσει ορισμένα κρίσιμα στοιχεία.
Ως προς τους ωφελουμένους παραγωγούς:
1. Πρόσβαση στην δωρεάν διανομή των προϊόντων θα έχουν με αναλογικότητα, όλες οι ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Παραγωγών και μεμονωμένοι αγρότες, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς «εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα». Αυτό επιτάσσει η λογική και η δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τις πρακτικές του «όποιος προλάβει πρώτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό καθορίζεται η δυνατότητα εβδομαδιαίας επανεξέτασης εκ μέρους του Υπουργείου των διαθέσιμων προς απόσυρση ποσοτήτων προϊόντων.
2. Για να αποφευχθούν αδικίες αλλά και «σκιές», που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των επιτόπιων ελέγχων πριν την αναχώρηση των φορτίων και θα γίνονται για πρώτη φορά οριζόντιοι επιτόπιοι έλεγχοι πριν από την παραλαβή των προϊόντων από τους δικαιούχους.
3. Θα ορθολογικοποιηθούν τα ποσοστά συμμετοχής του νωπού προϊόντος προς μεταποίηση και θα βρεθούν οι βέλτιστες σχέσεις. Επίσης θα εξεταστεί η διάθεση λοιπών μεταποιημένων προϊόντων (π.χ. μαρμελάδες) σε κρίσιμες περιπτώσεις.
4. Θα ενημερωθούν αντικειμενικά όλες οι μονάδες μεταποίησης των προϊόντων, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αποκλεισμών.
Ως προς τους τελικούς αποδέκτες – δικαιούχους:
1. Η διανομή των προϊόντων γίνεται για πρώτη φορά με την εποπτεία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Αν. υπουργού, Θεανώς Φωτίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων (ΤΕΒΑ-FEAD), με την εμπλοκή των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών των Περιφερειών.
2. Πρόσβαση στην παραλαβή των προϊόντων θα έχουν όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη, με βάση κυρίως οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι με αμφιλεγόμενες οριζόντιες κατηγοριοποιήσεις. Κατά προτεραιότητα: οι δικαιούχοι κάρτας σίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης, τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι ωφελούμενοι του «Επιχ. Προγρ. επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ/FEAD)», τα δημόσια σχολεία, οι παιδικές κατασκηνώσεις, τα συσσίτια των κοινωνικών συμπράξεων.