Σχόλια 23/07/15

0
houliaras nikos
Μνήμη Νίκου Χουλιαρά!
Λίγες λέξεις σήμερα ως μνημόσυνο αλλά και απόδοση τιμής σ’ έναν πολυσύνθετο άνθρωπο τον Νίκο Χουλιαρά. Τραγουδοποιός, Ζωγράφος, Συγγραφέας. Στη γνωριμία μου μαζί του στα χρόνια των Μπουάτ, αφιερωμένα τα λόγια τούτα. Ομοτράπεζοι σε γλέντια λιτά, παρέα με τον έτερο μέγιστο και πολυσύνθετο Γιώργο Ζωγράφο, την σεμνή Αρλέτα, την Πόπη Αστεριάδη.
Για το τελευταίο αυτό ταξίδι του Νίκου Χουλιαρά, η μνήμη γύρισε πίσω και δάκρυσε. Χρόνια πέτρινα, δύσκολα, συννεφιασμένα.
Το χαμόγελό μας πικρό. «Το πέτρινο χαμόγελο» του Νίκου αιώνιο.
Γ.Δ.


Εκλογές με λίστα
Μια που όλοι συζητούν για επικείμενες εκλογές το φθινόπωρο (εκτός κι αν γίνει κάτι συνταρακτικό), θυμίζουμε σε κάποιους πολιτευόμενους πως αυτές θα γίνουν με το σύστημα της λίστας. Κι ακόμη, θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο, με το μπόνους των 50 εδρών να διατηρείται και βέβαια να έχει ξεχαστεί τελείως η αριστερή απαίτηση –αίτημα για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Τίποτε από αυτά δεν θ’ αλλάξει. Όλα θα μείνουν ως έχουν. Και με την ευκαιρία να σταματήσουν οι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις κάποιων.
Συμπερασματικά: Ο Τσίπρας θα πάει εκλογές για έναν πολύ βασικό λόγο. Για ν’ απαλλαγεί από τον Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους, μια κι έξω. Οι οποίοι βέβαια θα συνεργαστούν ως συνιστώσες και θα κατέβουν στις εκλογές. Για να μπουν στη βουλή το βλέπουμε πολύ δύσκολο έως απίθανο.
Έτσι, μετά τον Αλέκο Αλαβάνο θ’ απαλλαγεί και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Τσίπρας. Διπλή πατροκτονία δηλαδή…
Γ.Δ.


Επιτέλους κυβερνήστε!
Αίτημα και απαίτηση του ιδιωτικού τομέα της χώρας η κυβέρνηση, επιτέλους, να βάλει μπρος τις μηχανές και να κυβερνήσει. Διότι αυτό μέχρι τώρα δεν έγινε, δεν ξεκίνησε. Δεν υπήρχε καν ως στόχος πρώτης προτεραιότητας.
Αν στόχος είναι η υπερίσχυση στον πόλεμο της προπαγάνδας στο εσωκομματικό πεδίο και η κατανίκηση της ομάδας Λαφαζάνη, είναι λάθος στόχος. Ο μοναδικός στόχος της κυβερνώσας ομάδας Τσίπρα (μόνο για τέτοια μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια, αφού η κυβέρνηση συνολικά είναι σκορποχώρι), πρέπει να είναι η εφαρμογή της συμφωνίας πάση θυσία και όχι η μέθοδος «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Αλλιώς πολύ σύντομα η ομάδα Τσίπρα θα βρεθεί μπροστά στο ίδιο αδιέξοδο και η ομάδα Λαφαζάνη θα θριαμβεύσει. Όλα αυτά πάνω στα ερείπια της χώρας.
Αν ο κ. Τσίπρας και η περί αυτόν ομάδα βλέπουν τη συμφωνία που έκαναν ως ένα βήμα υποχώρησης μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, προσθέτουν ένα ακόμη λάθος στην έως τώρα τραγική αλυσίδα. Όμως, επειδή τώρα πλέον ούτε άγνοια συγχωρείται ούτε αυταπάτες δικαιολογούνται, οι ευθύνες που αναλαμβάνουν και θα τους καταλογιστούν θα είναι βαριές και ασήκωτες. Οι εφήμερες αυταπάτες οδηγούν σε μόνιμες καταστροφικές διαψεύσεις.
Γ.Δ.


Επιμένει ο Βαρουφάκης
Την αποδόμηση του πρωθυπουργού συνεχίζει με μεθοδικότητα και επιμονή ο Γιάνης Βαρουφάκης με συνεχείς δηλώσεις και συνεντεύξεις του σε διεθνή Μέσα. Ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός ότι η κυβέρνηση είχε plan b και αυτό ήταν η έκδοση ΙΟU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ένα σχέδιο που ήταν σε πλήρη γνώση του πρωθυπουργού. Απλά την τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε τις συνέπειες και υπαναχώρησε, αποφασίζοντας παρά το ισχυρό ΟΧΙ του 61,2% να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους.
Σκληρή και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στον πρώην υπουργό οικονομικών όσο και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια ‘iou’ αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».
Η πορεία προς τη ρήξη πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στο εσωκομματικό τοπίο του κυβερνώντος κόμματος τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες…


Το νέο αντιμνημονιακό μέτωπο
Έχει αρχίσει ήδη να συγκροτείται το νέο αντιμνημονιακό μέτωπο, από κομμουνιστικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Ραχήλ Μακρή, την Πρόεδρο της Βουλής και τους πάσης φύσεως δραχμολάγνους. Κολοκοτρώνης, Βελουχιώτης και άλλοι ήρωες της ελληνικής ιστορίας έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο των νεοεπαναστατών. Εκφράσεις όπως «νέες Βερσαλλίες», «νέα Βάρκιζα» και «πραξικόπημα» κατά της χώρας μας, απειλές προς τους «εκβιαστές και τοκογλύφους δανειστές» εκστομίζονται διαρκώς με σκοπό να εγείρουν εκ νέου τα πατριωτικά συναισθήματα του πλήθους κατά των εταίρων και δανειστών μας.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί οι «στυγνοί εκβιαστές και οικονομικοί δολοφόνοι» ετοιμάζονται να μας δώσουν άλλα 80-85 δις ευρώ, για να καταφέρουμε να επιζήσουμε. Ήδη μας έχουν δανείσει 220 δις από τα δύο πρώτα μνημόνια και 120 δις μέσω του ELA, παρά τις διαρκείς απειλές μας ότι δεν θα τους τα επιστρέψουμε.
Για να έχουμε μια αίσθηση σύγκρισης, το ΑΕΠ της Βουλγαρίας είναι 42 δις κι εμείς έχουμε πάρει δάνεια όσο δέκα φορές το ετήσιο εθνικό εισόδημα της Βουλγαρίας. Για να μην μιλήσουμε για άλλες χώρες της ευρωζώνης που τώρα θα βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη για μας, όπως η Λιθουανία (με 36 δις ΑΕΠ) και η Σλοβενία (με 37 δις ΑΕΠ). Αυτοί κι αν είναι στυγνοί εκμεταλλευτές!
Ν.Δ.


Προσεκτικοί με τις μηχανές… αναζήτησης
Τα τελευταία χρόνια, με το διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, πολύ συχνά καταφεύγουμε σε διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης για κάτι που μας ενδιαφέρει. Είτε αυτό είναι πρόσωπο, κείμενο, τραγούδι, πίνακας ζωγραφικής, διεύθυνση, τηλέφωνο και ό,τι μπορεί να αναζητήσει κανείς, με την φαντασία πολλές φορές να οργιάζει στα θέματα ή τις λέξεις που ζητούνται. Μία από τις πιο διαδεδομένες μηχανές αναζήτησης είναι αυτή του Google, για την οποία φτάσαμε να δημιουργήσουμε και ρήμα. «Γκουγκλάρω», αναζητώ στην μηχανή του Google δηλαδή. Εκεί κατέφυγε κάποιος κύριος που θέλησε να επικοινωνήσει με το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών που λειτουργεί στην πόλη μας. Αντί για το Κέντρο όμως κάλεσε τα γραφεία… της εφημερίδας μας. Προς έκπληξή μας όχι μόνο δεν είχε κάνει λάθος τον αριθμό, αλλά ανέφερε όλους τους τηλεφωνικούς αριθμούς που σχετίζονται με την εφημερίδα, κάποιοι από τους οποίους είναι σε χρήση στο όνομα του «Ε» τα τελευταία 39 χρόνια. Από περιέργεια, και για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ‘’γκουγκλάραμε’’ κι εμείς τις λέξεις «κέντρο κράτησης μεταναστών ξάνθη τηλ». Μέσα στα πρώτα πέντε αποτελέσματα βρισκόταν άρθρο της εφημερίδας μας με τίτλο: «Λουκέτο» στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Ξάνθης. Στο κάτω μέρος του αποτελέσματος υπήρχε και η λέξη «τηλ» με όλα τα τηλέφωνα της εφημερίδας. Πιο προσεκτικοί λοιπόν στο πώς ψάχνουμε και τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο.
Χ.Δ.


Προσοχή στις θάλασσες!
Τα «μπάνια του λαού» έχουν ξεκινήσει και οι παραλίες γεμίζουν με κάθε ευκαιρία που βρίσκουν οι Ξανθιώτες για έξοδο από την πόλη. Είναι μια ευχάριστη διαφυγή από την καθημερινότητα για τους περισσότερους που αγαπούν την θάλασσα, την αμμουδιά και τον ήλιο. Οι βουτιές στα νερά του Θρακικού Πελάγους μπορεί να προσφέρουν δροσιά και αίσθηση ελευθερίας με το γαλάζιο της θάλασσας να ξεδιπλώνεται μέχρι να συναντήσει το γαλάζιο του ουρανού, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Και αυτή δεν έχει τίποτα το ευχάριστο. Δεν πρέπει όμως να την ξεχνούμε, ιδίως όσοι έχουν μικρά παιδιά, αλλά και οι ηλικιωμένοι. Στην περιοχή μας κάθε χρόνο καταγράφονται περιστατικά πνιγμών ή παρ’ ολίγων πνιγμών. Και όλα αυτά παρότι υπάρχουν ναυαγοσώστες, παρόλο που τα νερά στην περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα βαθειά. Δυστυχώς, κι αυτή η καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε άσχημα, και ήδη θρηνήσαμε για μικρούς και μεγάλους. Οι λιμενικές αρχές προειδοποιούν τους γονείς και συνοδούς μικρών παιδιών είτε να είναι συνεχώς μαζί τους μέσα στο νερό, είτε, σε περίπτωση που είναι στην παραλία, να τα παρακολουθούν αδιαλείπτως. Μία στιγμή είναι αρκετή για να συμβεί το απευκταίο. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων λουομένων, αλλά και όλων μας, θα πρέπει να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας. Όχι πολύ βαθιά, όχι πολύ έντονο κολύμπι και αν είναι δυνατόν πάντα με συντροφιά. Δεν χρειάζεται να χαθούν άλλες ζωές.
Χ.Δ.


Κρίσιμες αποφάσεις για την ΝΔ την Παρασκευή
Ένα πολιτικό μπρα ντε φερ παίζεται στην ΝΔ με τους βουλευτές να είναι διχασμένοι αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Άλλοι θέλουν να γίνει άμεσα η εκλογή έως τις 9 ή τις 30 Αυγούστου και άλλοι την Άνοιξη του 2016 στο έκτακτο συνέδριο. Για «καθαρές λύσεις» μίλησε και ο προσωρινός πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης που φαίνεται διατιθεμένος να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής. Επίσης διχογνωμία παρατηρείται και στο τρόπο εκλογής καθώς άλλοι θέλουν να γίνει έμμεση εκλογή από το συνέδριο όπως ίσχυε παλαιότερα για την ΝΔ και πριν υιοθετήσει την μέθοδο του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από την οργανωμένη βάση του κόμματος και όχι να παρεισφρύουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψηφοφορία και άλλοι τον τρόπο εκλογής του κ. Σαμαρά.
Πάντως όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν αύριο το μεσημέρι που αναμένεται να συνέλθει η Πολιτική Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για να αποφασίσει αν θα δοθεί παράταση στον προσωρινό πρόεδρο κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη μέχρι το κόμμα να πάει σε συνέδριο ή θα πάνε άμεσα σε εκλογές. Τα μέλη της Π.Ε. επίσης είναι αυτά που θα δώσουν την απάντηση για το πώς θα πορευθεί η ΝΔ το επόμενο διάστημα και εκεί αναμένεται να διεξαχθεί μια μεγάλη πολιτική μάχη.
Μ.Ξ.


Ο Βαγγέλης, η Ντόρα και ο Επίτιμος…
Σ’ ότι αφορά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος και – ειρήσθω εν παρόδω – έχει ανεβάσει κατά πολύ τις «μετοχές» τους στο κόμμα και θέτει υποψηφιότητα για να εκλεγεί με σοβαρή πιθανότητα καθώς του πιστώνεται ο χειρισμός της πιο κρίσιμης κατάστασης που περνά η χώρα στην μεταπολιτευτική της πορεία και η πολύ υπεύθυνη, ώριμη και σοβαρή στάση που κράτησε. Επίσης θετικό πρόσημο έχει και από το γεγονός ότι κατάφερε να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος, η οποία φάνηκε και στις κρίσιμες ψηφοφορίες όπου δεν υπήρξαν διαρροές. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει ένα κεντρώο προφίλ και διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κι αυτό έχει επίσης την πολιτική του σημασία. Απ’ την άλλη μεριά υπάρχει βέβαια και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επίσης έχει μεγάλο έρεισμα μέσα στην ΝΔ και αφού έφυγε από την μέση ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται αδιαμφισβήτητα φαβορί για την προεδρία. Κι αν και αυτή τη φορά την χάσει από το αουτσάιντερ Μεϊμαράκη έ τότε πια θα θεωρήσουμε ότι την κυνηγάει η …γκαντεμιά του πατέρα της!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…