Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πλήγμα στο χώρο του βιβλίου οι νέες τροποποιήσεις του ΦΠΑ

Πλήγμα στο χώρο του βιβλίου οι νέες τροποποιήσεις του ΦΠΑ

0
vivliopoleio

Ο ΦΠΑ για την πώληση βιβλίου διατηρείται στο 6%, οι υπηρεσίες, όμως, για την παραγωγή του υπάγονται στο 23%

Χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία καλωσορίζουν τις τροποποιήσεις οι βιβλιοπώλες της Ξάνθης

Τη φράση του Άγγλου δοκιμιογράφου, Joseph Addison, πως το διάβασμα είναι για το μυαλό ό, τι η γυμναστική για το σώμα, φαίνεται να αγνοούν οι ιθύνοντες για την τροποποίηση του ΦΠΑ στο χώρο του βιβλίου, εγείροντας θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο των εκδοτικών και βιβλιοπωλικών επιχειρήσεων.

Το περιεχόμενο της επιστολής της ΕΝΕΛΒΙ στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων

Στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, η οποία αναφέρει πως το σύνολο των εκδοτικών και βιβλιοπωλικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνει λόγο για ένα πιθανό λάθος που έγινε με την τροποποίηση του νόμου για τους συντελεστές του ΦΠΑ. Σε περίπτωση, όμως, που η μεταβολή του ΦΠΑ πραγματοποιήθηκε εν γνώσει των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ζητεί να δοθεί άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε, καθώς το μεν βιβλίο εντάσσεται στο 6%, οι υπηρεσίες, όμως, για την παραγωγή του, υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%.

Όπως επισημαίνει η ΕΝΕΛΒΙ, η τεράστια διαφορά από το 6% στο 23% δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις των βιβλίων, καθώς το περιθώριο μικτού κέρδους επ’ ουδενί δεν φτάνει για να καλύψει τη διαφορά των δύο συντελεστών.
Παράλληλα, καταγράφει τα προβλήματα, τα οποία θα δημιουργηθούν άμεσα από την απόφαση, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της αξίας της παραγωγής κατά 16% θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τη ρευστότητα της μικρομεσαίας εκδοτικής επιχείρησης, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, σήμερα, να διεκδικήσει μία μικρομεσαία εκδοτική επιχείρηση την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με άλλους φόρους.
Επίσης, είναι εξαιρετικά φορτική για το λιγοστό προσωπικό των εφοριών η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της επιστροφής του ΦΠΑ τόσων πολλών επιχειρήσεων.
Ακριβώς, λόγω όλων των ανωτέρω, οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις θα στραφούν στην ανάθεση της παραγωγής τους σε τυπογραφεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία), προκειμένου να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στο στάδιο της παραγωγής.
Με αυτό τον τρόπο, το ελληνικό κράτος θα χάσει και την έγκαιρη είσπραξη ΦΠΑ, στο στάδιο της παραγωγής, καθώς και άλλα φορολογικά έσοδα, αφού η εκδοτική παραγωγή θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό. Οι εγχώριες μονάδες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους, πολλές από αυτές πιθανότατα να οδηγηθούν στο κλείσιμο και, τέλος, με αυτόν τον τρόπο θα χειροτερεύσει και το εμπορικό ισοζύγιο του κράτους.

Χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία καλωσορίζουν τις τροποποιήσεις οι βιβλιοπώλες της Ξάνθης

Το «Ε» επισκέφθηκε δύο από τα πιο δημοφιλή βιβλιοπωλεία της πόλης της Ξάνθης, το «Βιβλιοπωλείο 2» και το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης» και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες, κ. Θανάση Αθανασιάδη και κ. Μιχάλη Σπανίδη αντίστοιχα, για την άποψή τους σχετικά με την τροποποίηση του ΦΠΑ στο χώρο του βιβλίου και τις συνέπειες, τις οποίες πιθανότατα επισύρει μία τέτοια μεταβολή. Σε κλίμα σύμπλευσης οι απαντήσεις των δύο ιδιοκτητών, προσέδωσαν στη συζήτηση τόνο ψυχραιμίας, καθώς δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πρόσφατες αλλαγές του ΦΠΑ, μιας και υπάρχει ελάχιστη μείωση του φόρου από 6.5% σε 6%. Αυτό, όμως, το οποίο και οι δύο τόνισαν είναι πως η γενικότερη οικονομική κρίση προκάλεσε πολύ σημαντική μείωση στην αγορά βιβλίου τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα, κατά τον οποίο σημείωσαν μηδαμινές πωλήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασιάδης διευκρίνισε πως το βιβλίο δεν υπάγεται στα είδη πρώτης ανάγκης ούτε αποτελεί προτεραιότητα στην κουλτούρα του Έλληνα, ο οποίος προτιμά συνήθως διαφορετικού είδους ψυχαγωγία. Πιθανότατα η αύξηση στην παραγωγή βιβλίου να επιφέρει και αύξηση στο κόστος αγοράς μακροπρόθεσμα και ο ίδιος περιμένει τις εξελίξεις.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Σπανίδης επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το βιβλίο δεν αφορά ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το θεωρούν είδος, το οποίο δε θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στο ταμείο του κράτους, ειδάλλως δεν υπήρχε περίπτωση να μην παρατηρηθεί αύξηση του ΦΠΑ στο 13%. Καθοριστική θεωρείται και η συμβολή στη διατήρηση του ΦΠΑ στην πώληση βιβλίων του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με τις εκδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σπανίδη, διαπιστώνεται έντονη και αδιάλειπτη πτώση της κατανάλωσης εκπαιδευτικών βιβλίων ενώ το μόνο είδος, του οποίου αυξήθηκε το ΦΠΑ από το 13% στο 23%, είναι οι χάρτες. Καταληκτικά, ο ίδιος επεσήμανε πως η μόνη λύση για την άμβλυνση του φαινομένου της κρίσης στο βιβλίο δε σχετίζεται με την τροποποίηση του ΦΠΑ, αλλά με τη σταδιακή απομάκρυνση από το χώρο της εικονικής πραγματικότητας, τη στροφή του καθενός προς το βιβλίο και την καλλιέργεια του εσωτερισμού του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

51η Επέτειος του Πολυτεχνείου: Συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί σε συμμετοχή στην αντιιμ…