Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Λαοθάλασσα με τον Θαλασσινό στα Άβδηρα

Λαοθάλασσα με τον Θαλασσινό στα Άβδηρα

0
dimokriteia 2015

Πλήθος κόσμου στην κορυφαία συναυλία για τα Δημοκρίτεια 2015

34 χρόνια «Δημοκρίτεια» – Ένας θεσμός που αντέχει στον χρόνο

Χωρίς μπάντα αλλά με κατάνυξη η περιφορά της εικόνας της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής και η αρτοκλασία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης

Τις παλιές καλές μέρες θύμισαν φέτος τα «Δημοκρίτεια» του 2015 που διοργανώνονται επί 34 συναπτά έτη στον δήμο Αβδήρων. Παρότι η κρίση …μένει εδώ και οι δήμοι πάσχουν από οικονομική ασφυξία εντούτοις η δημοτική αρχή των Αβδήρων επέλεξε να τιμήσει ένα πολιτισμικό θεσμό που όταν ήταν στις δόξες του επί κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη οπότε και καθιερώθηκαν και δημάρχου Εύας Τσακίρη είχε καταστεί σημείο αναφοράς για τις γιορτές του καλοκαιριού και είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι το Σάββατο 25 Ιουλίου και η Κυριακή 26 Ιουλίου, παραμονή και ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου των Αβδήρων, τα Άβδηρα ήταν το επίκεντρο του εορτασμού με εκδηλώσεις θρησκευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με κορυφαία την συναυλία του τραγουδοποιού Παντελή Θαλασσινού το βράδυ της Κυριακής.

Χωρίς τη στρατιωτική μπάντα η περιφορά της εικόνας της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής

Χωρίς τη στομφώδη συμφωνία της στρατιωτικής μπάντας όπως άλλοτε αλλά με κατάνυξη και σεμνότητα όπως ορίζει μια εκκλησιαστική λιτανεία, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Η πομπή που ξεκίνησε από την εκκλησία και αφού έκανε μια μικρή διαδρομή σταμάτησε στο κέντρο του οικισμού όπου ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τέλεσε αρτοκλασία προς την τιμή της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα δε απευθυνόμενος στον πολύ κόσμο που συνόδευε την εικόνα της Αγίας αναφέρθηκε στο βίο της, που χαρακτήριζε η πίστη και η θυσία της στο όνομα του Κυρίου. Στην περιφορά παρέστησαν ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτρίδης, ο πρώην δήμαρχο Βασίλης Τσολακίδης, η πρώην επίσης δήμαρχος κα Εύα Τσακίρη.

Τη θρησκευτική τελετή διαδέχθηκε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την συναυλία του ΚΑΠΗ Αβδήρων και στην συνέχεια παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Κουτσού και ο σύλλογος Ποντίων Ξάνθης και ακολούθησε συναυλία έντεχνης μουσικής

Τα ταξιδιάρικα τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού

«Ταξίδεψέ μας», ήταν η προτροπή – επιθυμία του δημάρχου κ. Τσιτιρίδης προς τον Π. Θαλασσινό τον οποίο χαιρέτησε θερμά με λουλούδια και του ευχήθηκε και για την ονομαστική του γιορτή την επομένη, του Αγίου Παντελεήμονος. Ο κόσμος είχε κατακλύσει όλο το κέντρο των Αβδήρων και παρακολούθησε την συναυλία χειροκροτώντας και χορεύοντας. Οι δύο κεντρικοί δρόμοι είχαν μεταβληθεί σε μια υπαίθρια ταβέρνα και οι ψησταριές που είχαν στηθεί από συλλόγους και καταστήματα κάλυπταν το γαστρονομικό μέρος της γιορτής. Τη συναυλία άνοιξαν οι BeetRoots ένα Ξανθιώτικο σχήμα που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ο Παντελής Θαλασσινός ταξίδεψε τον κόσμο με τα τραγούδια του μέσα στις διαδρομές του έντεχνου τραγουδιού. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και η νέα τραγουδίστρια Νάνα Ντινοπούλου που έκανε ντουέτο με τον Π. Θαλασσινό. Την συναυλία παρακολούθησε εκτός του δημάρχου και των αντιδημάρχων Αβδήρων και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγνγαφέρης κα ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης κ. Γιώργος Κολλάρος.

«Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή « Ζωή χωρίς γιορτές είναι δρόμος μακρινός χωρίς ξενοδοχείο», που θα έλεγε και ο μεγάλος Αβδηρίτης σοφός Δημόκριτος για τα «Δημοκρίτεια» 2015.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …