Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η συμφωνία που έφερε ασυμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία που έφερε ασυμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ

0
vouli zeimpek 1

Βαθύ «ρήγμα» 39 αντιφρονούντων βουλευτών

Χ. Ζεϊμπέκ: «Δεν πιστεύω στο ενδεχόμενο της απόσχισης. Θα το αντιμετωπίσουμε συλλογικά»

Βαθύ «ρήγμα» άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ η προχθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή. 39 βουλευτές (32 ΟΧΙ – 6 ΠΑΡΩΝ – 1 ΑΠΩΝ) μεταξύ των οποίων 3 υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική επιλογή προκαλώντας «σχίσμα» στο κόμμα αλλά και αστάθεια στην κυβέρνηση που έχει χάσει τη δεδηλωμένη και βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση να πέσει και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ο Π. Λαφαζάνης εκπρόσωπος των αντιφρονούντων του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι το ΟΧΙ δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αλλά απευθύνεται στην συμφωνία η ενότητα της κυβέρνησης κλονίστηκε δεδομένου ότι ψήφισαν ΝΑΙ 110 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή η συμφωνία συγκέντρωσε 229 ψήφους και έτυχε ευρείας αποδοχής από το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ ενώ καταψηφίστηκε από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας 64 συνολικά ΟΧΙ. Παρότι το λεγόμενο «Αριστερό Μνημόνιο» πήρε πολύ περισσότερους ψήφους απ’ ότι τα δύο προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – και όχι γιατί είναι καλύτερα τα μέτρα αλλά λόγω της κρισιμότητας των στιγμών – ωστόσο «Πύρρειος» μπορεί να χαρακτηριστεί η νίκη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γιατί αυτό το ρήγμα σηματοδοτεί αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει βαθιά «λαβωμένος» και διχασμένος. Και στη μεν κυβέρνηση το ρήγμα πρόκειται να αντιμετωπιστεί με ανασχηματισμό, το κόμμα όμως μπαίνει σε μια περίοδο εσωκομματικών διεργασιών ενδοσκόπησης με ζητούμενο την ενότητα ή την απόσχιση της λεγόμενης αριστερής πλατφόρμας

Χ. Ζεϊμπέκ: «Δεν πιστεύω στο ενδεχόμενο της απόσχισης. Θα το αντιμετωπίσουμε συλλογικά»

Προβληματισμένος έδειχνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζειμπέκ οποίος όπως και ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Γιαννακίδης ψήφισαν ΝΑΙ. Μιλώντας στο «Ε» δεν έκρυψε τη στενοχώρια του για τη στάση των συναδέλφων του παρότι έδειξε κατανόηση αποδίδοντας την σε ιδεολογικούς λόγους: «Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπήρχαν διαφορετικές τάσεις. Υπήρχαν διαφωνίες, αντιρρήσεις αλλά πάντα στις κρίσιμες στιγμές λειτουργούμε συλλογικά και ενωτικά. Γι αυτό και δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως επίσης διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός οι διαγραφές δεν είναι στην κουλτούρα και στην παράδοση της Αριστεράς», επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκ προσθέτονται ότι δεν φοβάται απόσχιση αυτών των στελεχών περιγράφοντας παράλληλα πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα εσωκομματικά: «Δεν πιστεύω στο ενδεχόμενο της απόσχισης. Θα το αντιμετωπίσουμε συλλογικά. Σύντομα θ’ ανοίξει ο διάλογος στην Κεντρική Επιτοροπή και των ενδεχομένως να πάμε σ’ ένα συνέδριο. Είμαι υπέρ της ενότητας. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανένας. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε …».

Καλύτερη μια επώδυνη συμφωνία από την χρεοκοπία

Ερμηνεύοντας τη δική του ψήφο επισημαίνει: «Ψήφισα ΝΑΙ όχι γιατί δεν αναγνωρίζω ότι η συμφωνία είναι δύσκολη και τα μέτρα δεν είναι σκληρά αλλά γιατί θεωρών ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Τα σενάρια ήταν τρία. Ή θα έχουμε μια επώδυνη συμφωνία αλλά που δίνει προοπτική ανάκαμψης ή θα πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Το τρίτο σενάριο ήταν η πρόταση Σόιμπλε του 5ετούς Grexit που επίσης ήταν απαράδεκτη. Θεωρώ ότι η καλύτερη επιλογή είναι μια συμφωνία ακόμη και αν είναι βαριά. Μην ξεχνάμε ότι θα δοθούν χρήματα που θα σηματοδοτήσουν την οικονομία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…