Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μπουρλότο» από τους ψαράδες στα Άβδηρα

«Μπουρλότο» από τους ψαράδες στα Άβδηρα

0
psaras

Kαταγγελίες για αλιεία με χρήση δυναμίτη – Ενήμερος δηλώνει ο Λιμενάρχης Λάγος αλλά ανήμπορος να αστυνομεύσει αποτελεσματικά την περιοχή επειδή δεν έχει σκάφος

Διαψεύδει ο πρόεδρος των Αλιέων Αβδήρων. Αποδίδει τον κρότο και την λάμψη σε κροτίδες. Απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε εκρηκτικού στη θάλασσα

Ένα οικολογικό έγκλημα συντελείται στα σκοτεινά και στα μουλωχτά στις ακτές του δήμου Αβδήρων. Αλιευτικά ψαρεύουν με δυναμίτη κοντά στην ακτή σαρώνοντας κυριολεκτικά την θαλάσσια περιοχή από ψάρια. Την ίδια στιγμή το Λιμεναρχείο Λάγος είναι ενήμερο από καταγγελίες που έχει δεχτεί αλλά αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά και να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τους παράνομους ψαράδες γιατί δεν έχει λιμενικό σκάφος! Απ’ την πλευρά τους όμως οι αλιείς δια του προέδρου του σωματείου τους διαψεύδουν ότι υφίσταται κάτι τέτοιο αποδίδοντας τον κρότο και την λάμψη σε …κροτίδες κρότου λάμψης που ρίχνουν οι ψαράδες για να απομακρύνουν τα δελφίνια! Το ζήτημα όμως είναι ότι και κροτίδες να ήταν πάλι είναι παράνομοι καθώς σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η χρήση κάθε είδους εκρηκτικού στη θάλασσα και διώκεται με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου!

«Μπουρλότο» 5 – 6 μίλια από την ακτή!

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την περασμένη Παρασκευή δύο αλιευτικά σκάφη ψάρευαν περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκάλας Αβδήρων και Αη Γιάννη σε απόσταση 5 – 6 μίλια από την ακτή. Οι μάρτυρες είδαν και άκουσαν λάμψη και υπόκωφους κρότους να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μέτρησαν δε πάνω από 10 τέτοιους κρότους. Μετά από λίγο και αφού προφανώς μάζεψαν τα ψάρια με δίχτυα τα αλιευτικά αναχώρησαν από το σημείο. Η διαδικασία της συλλογής διαρκεί λίγα λεπτά αφού από το ωστικό κύμα που δημιουργεί ο δυναμίτης τα ψάρια πεθαίνουν και ξεβράζονται στην επιφάνεια, οπότε και τα μαζεύουν και αναχωρούν και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά… για εκείνους αν δεν συλληφθούν, όμως η ζημιά για το περιβάλλον είναι τεράστια και πρόκειται για οικονομικό έγκλημα η μαζική αποψίλωση 2 – 3 τόνων ψαριών κάθε φορά!

Λιμενάρχης Λάγος: «Μας έχουν γίνει καταγγελίες… Δεν έχουμε σκάφος να αστυνομεύσουμε…»

Ενήμερος για την κατάσταση δήλωσε Λιμενάρχης του Λιμενικού Σταθμού Λάγος κ. Απόστολος Κυλίτσης ο οποίος αναφέρει ότι πριν 20 μέρες δέχτηκε μια ανάλογη καταγγελία. Άμεσα δεν έσπευσε στο σημείο δια θαλάσσης με το βοηθητικό φουσκωτό που διαθέτει ο Λιμενικός Σταθμός Λάγος αλλά δεν πρόλαβε το αλιευτικό που σύμφωνα με την καταγγελία ψάρευε με δυναμίτη ενώ έσπευσε επίσης και τσεκάρισε την καταγγελία καθώς συνάντησε τον καταγγέλλοντα. Ο κ. Κυλίτσης προειδοποιεί τους αλιείς ότι παρανομούν και ότι η αλιεία με χρήση δυναμίτη επισείει ποινή φυλάκισης: «Είμαστε ενήμεροι από καταγγελίες που δεχόμαστε. Χρειάζεται να εντείνουμε την αστυνόμευση όμως δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα. Χρειαζόμαστε άμεσα για τον σκοπό αυτό ένα σκάφος που να μπορεί να κάνει περίπολο την νύχτα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο φουσκωτά βοηθητικά σκάφη». Να σημειώσουμε ότι μετά την αναδιάρθρωση του Λιμενικού Σώματος το Υπολιμεναρχείο Λάγος μετατράπηκε σε Β’ Λιμενικό Σταθμό και υπάγεται στο Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης όπως και το Α’ Λιμενικό Τμήμα της Σαμοθράκης. Επειδή δε στο νησί έχει κατακλυστεί από παράνομους μετανάστες που εισρέουν συνεχώς από τις γειτονικές ακτές έχει δοθεί βαρύτατα εκεί και ο Λιμενικός Σταθμός Λάγος συνδράμει με το προσωπικό του.

Πρόεδρος Αλιέων Αβδήρων: «Δεν είναι δυναμίτης αλλά κροτίδες …»

Αναφορικά με το θέμα, ο πρόεδρος του σωματείου Αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά την αλιεία με χρήση δυναμίτη από ψαράδες της περιοχής. Αποδίδει δε την λάμψη και το θόρυβο σε κροτίδες: «Δεν ψαρεύουμε με δυναμίτη. Κατ’ αρχήν δεν έχει ψάρια η περιοχή και έπειτα τον δυναμίτη τον ρίχνουν κοντά σε βράχια. Τώρα έχει κόσμο στις ακτές. Δεν γίνεται αυτό. Αυτά που είδαν και άκουσαν αυτοί που καταγγέλλουν είναι κροτίδες κρότου λάμψης απ’ αυτές τις πασχαλιάτικες που τις ρίχνουν οι ψαράδες για να διώξουν τα δελφίνια να μην τους σχίσουν δίκτυα», σημειώνει ο κ. Τσολάκης . Ωστόσο ο νόμος είναι σαφής και απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση εκρηκτικού στη θάλασσα. Να σημειώσουμε τέλος ότι επειδή η χρήση δυναμίτη δεν αποδεικνύεται από τα ψάρια καθώς δεν φέρουν τραύματα μπορεί όμως να αποτελεί ένδειξη το γεγονός ότι πληθαίνουν τελευταία τα μεγάλα κήτη που ξεβράζονται στις ακτές του νομού, όπως για παράδειγμα η θαλάσσια χελώνα στα Άβδηρα ή το δελφίνι στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αβδήρων και Μάνδρας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Ροδόπη επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ εξαιτίας των ζημιών από την χαλαζόπτωση

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η πρόσφατη χαλαζόπτωση, προκάλεσε σοβαρές ζημίες σε καλλιέργε…