Σχόλια 17/06/15

0
Ο Βαρουφάκης δεν θα πάει με νέες προτάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Θα πάει όπως πάντα για να τους κάνει διάλεξη…


Παραλειπόμενο ψηφοφορίας
Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον χώρο των γραφείων της Νομαρχιακής. Μας το μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας, παλιό στέλεχος, θα έλεγα αρκετά παλιό.
Λοιπόν κάποια στιγμή εμφανίζεται για να ψηφίσει ο Γιάννης Παναηλίδης, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Από την Εφορευτική Επιτροπή του ζητούν ταυτότητα. Ο Παναηλίδης δεν την έχει μαζί του, τα μέλη δεν τον γνωρίζουν, όλοι είναι νέοι, φοιτητές. Τη λύση δίνει το παλιό στέλεχος και μέλος.
-Παιδιά, ο Παναηλίδης δεν χρειάζεται ταυτότητα για να ψηφίσει. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Η ηλικία και τα άσπρα μαλλιά του Παναηλίδη και η διαβεβαίωση για το ποιος ήταν έπεισε τα νέα παιδιά χωρίς δεύτερη κουβέντα και ο Παναηλίδης ψήφισε.
Με την ευκαιρία να πούμε ότι τέτοια παλιά στελέχη όπως και νέοι έδωσαν το παρόν τους και σ’ αυτές τις εκλογές.
«Ε»


Πλήρης απαξιώση
Φάνηκε και τώρα για άλλη μια φορά πως η Μειονότητα στην Ξάνθη έχει απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ. Το εκλεκτό της κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και φάνηκε στις εκλογές. Εάν θα εξακολουθήσει αυτή η προτίμηση και στο μέλλον, θα φανεί σύντομα.
Πάντως το ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί και μάλιστα αυστηρά και τιμωρηθεί το ίδιο, άγνωστο γιατί με τόση ένταση. Χαρακτηριστικό είναι πως την Κυριακή για την εκλογή νέου προέδρου, στο δήμο Μύκης ψήφισαν μόνο 18 άτομα!
Πλήρης η απαξίωση και απομάκρυνση και αχαριστία θα λέγαμε. Όμως έτσι είναι ο λαός. Μερικές φορές λειτουργεί σαν αγέλη και χωρίς μνήμη.
«Ε»


Σύνταξη και στους άγαμους γιους στρατιωτικών
Στην Ελλάδα της κρίσης, ευτυχώς που υπάρχει ακόμα η δικαιοσύνη και λειτουργεί με τρόπο που να διαφυλάττεται η ισονομία, η ισοπολιτεία και η ισότητα μεταξύ των πολιτών. Έτσι λοιπόν ήρθε μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έβαλε τέλος σε μία απαράδεκτη διάκριση που γίνεται μεταξύ των δύο φύλων. Στο εξής λοιπόν θα δικαιούνται σύνταξη όχι μόνο οι άγαμες θυγατέρες των στρατιωτικών, αλλά και οι άγαμοι γιοι. Λόγοι ισότητας λοιπόν επιβάλουν την ίδια μεταχείριση μεταξύ θυγατέρων και γιων στην καταβολή της σύνταξης.
Και οι άγαμες θυγατέρες και οι γιοι λοιπόν των στρατιωτικών μας θα παίρνουν στο εξής σύνταξη. Και γιατί όχι και τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Απόγονοι είναι κι αυτοί!
Κάτι τέτοιες αποφάσεις ακούν οι εταίροι μας και βγάζουν φλύκταινες. Γιατί στις δικές τους χώρες τέτοιες χαριστικές συντάξεις είναι αδιανόητες. Και εμείς έχουμε την απαίτηση να μας δανείζουν για να συντηρούμε αυτές τις στρεβλώσεις…


Συμφωνούμε μεν, αλλά…
Χειροκροτούμε ανεπιφύλακτα την πρόταση του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη ν’αξιοποιηθούν στις πόλεις της Περιφέρειάς μας οι δυνατότητες από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου.
Το έχουμε ξαναπεί: Εάν καταφέρει ο Παυλίδης να πείσει τους ιθύνοντες να γίνουν κόμβοι και στη συνέχεια εσωτερικά δίκτυα στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας που διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ, τότε θα ανακηρυχθεί, δικαίως, ως ο ευεργέτης της Περιφέρειας. Διότι το αέριο ως ενέργεια είναι φθηνότερο κατά 30% έναντι του πετρελαίου.
Όμως, θα μας επιτραπεί να είμαστε επιφυλακτικοί. Διότι για να γίνουν τα εσωτερικά δίκτυα απαιτούνται κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν. Και το μεν κράτος δεν έχει, οι δε ιδιώτες δεν επενδύουν διότι η απόσβεση των κεφαλαίων τους θα γίνει πολύ αργά.
Γι’ αυτό καλή μεν η πρόταση, σωστή ως ιδέα, όμως η πρακτική της εφαρμογής σκοντάφτει στην ωμή πραγματικότητα που δεν είναι άλλη παρά το οικονομικό μέρος.
«Ε»


Ο Χατζιδάκις κατά του λαϊκισμού
Επέτειος θανάτου του Μάνου Χατζιδάκι προχθές, ενός από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες, τις ισχυρές και καλλιεργημένες προσωπικότητες, που ξεχώριζαν στον τομέα τους, και με τον λόγο και την παρουσία τους συνέδραμαν σε μια δημιουργική αφύπνιση της κοινωνίας.
Ο εμβληματικός Μάνος Χατζιδάκις μας προειδοποιούσε από τη δεκαετία του ’80 ακόμη, για το «τέρας» του λαϊκισμού, που θα καταστρέψει κάποια στιγμή τη χώρα. Ήταν από τους πρώτους που εντόπισε, υπογράμμισε την επικίνδυνότητά του, και ουσιαστικά προέβλεψε ότι θα έτρωγε τις σάρκες του Ελληνισμού. Τσαλακώνοντας το εθνικό μέλλον κατά τρόπο μοιραίο, για τις τρέχουσες γενιές των Ελλήνων.
Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν δίστασε να τα βάλει με την μορφή που είχε στην εποχή του ο λαϊκισμός, τον αυριανισμό. Προειδοποίησε τους Έλληνες να μην εφησυχάσουν, πόσο μάλλον να μην ενδώσουν: “Δυο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός”. Και συνέχιζε: “Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις”.
Δυστυχώς είχε εκκωφαντικό δίκιο. Η Ελλάδα συνήθισε τον λαϊκισμό. Τον συνήθισε. Και πλέον πληρώνει ακριβά το τίμημα της συγκατοίκησης μαζί του.


Υπολειτουργεί ο Τόπειρος…
Βασικά προβλήματα καθημερινής λειτουργίας αντιμετωπίζει ο δήμος Τοπείρου εξαιτίας της μεγάλη έλλειψης προσωπικού που έχει στις υπηρεσίες του. Είναι γεγονός ότι όλοι οι δήμοι του νομού έχουν υποστελέχωση αλλά το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο στον δήμο Τοπείρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν έχουν μηχανικούς να επιβλέψουν και να κάνουν παραλαβή των έργων τους και μια ζητούν από τον ΣΔΑΝ μια από την περιφέρεια. Όπως έμαθα είναι σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με 2 μηχανικούς που θα τους παραχωρήσει η περιφέρεια όμως μόνο για φέτος, ενώ αυτούς που παραχώρησε ο ΣΔΑΝ είναι μόνο για την παραλαβή των συγκεκριμένων έργων. Προσπαθούν δηλαδή να κάνουν έργα με δανεικούς μηχανικούς …Αλλά και στην υπηρεσία καθαριότητας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ένας δήμος με πολλούς οικισμούς, με παραλίες και τόσο λίγο προσωπικό τι να σου κάνει. Περιμένουν πώς και πώς τα 5μηνα. Δεν φταίει όμως μόνο η έλλειψη προσωπικού και άλλοι δήμαρχοι έχουν και τα καταφέρνουν… Όμως ο δήμαρχος Τοπείρου παραείναι …αψύς και με το που βγήκε άνοιξε μέτωπα κι αυτό όπως φάνηκε έχει αντίκτυπο στην λειτουργία του δήμου…
Μ.Ξ.


Ερωτηματικά για την Ροδόπη
Προβληματισμό δημιουργεί ένα δημοσίευμα στην agronews.gr που αναφέρεται σε συγχώνευση Όλυμπος και Ροδόπη. Βέβαια από το ρεπορτάζ δεν καταδεικνύεται κάτι τέτοιο καθως δεν καταγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου Σαράντη παρότι στον τίτλο και στον υπότιτλο αναφέρεται ότι « Η «Ροδόπη» θα απορροφηθεί από την «Όλυμπος», βάσει σχεδιασμού της οικογένειας Σαράντη». Το «Ε» επικοινώνησε με την εταιρεία Ροδόπη όμως δεν κατέστη δυνατό να μιλήσει με τον διευθυντή. Να σημειώσουμε ότι η Ροδόπη είναι μια ιδιωτική εταιρεία και βεβαίως ο επιχειρηματίας δεν θα μας ρωτήσει για τα επιχειρηματικά του σχέδια. Ωστόσο το θέμα αφορά την τοπική κοινωνία κυρίως ως προς το σκέλος μήπως αν γίνει η συγχώνευση μεταφερθεί ο κύκλος εργασιών της εκεί που εδρεύει ο Όλυμπος. Αυτό θα ήταν πλήγμα για την περιοχή μας γιατί εκτός από το ότι θα χάνονταν κάποιες δεκάδες θέσεις εργασίας θα ήταν πλήγμα και για τους κτηνοτρόφους παραγωγούς που δίνουν το γάλα τους στην Ροδόπη.
Αυτό που ζητάμε λοιπόν από τον Όμιλο Σαράντη είναι να απαντήσει τι έχει σκοπό να κάνει με την Ροδόπη.
Μ.Ξ.


Θέλει και κόπο, αλλά και τρόπο
Η δυσχερής και τραγική για τους περισσότερους από τους συμπολίτες μας οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων, έχει οδηγήσει σε έντονη μεμψιμοιρία, μεταξύ άλλων. Όλοι μας επιβουλεύονται, κανείς δεν μας βοηθά και είμαστε οι αιώνια αδικημένοι. Κανείς δεν αμφισβητεί τις αδικίες που υφίσταται μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τις πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές. Μήπως, όμως, μπορούμε και οι ίδιοι να κάνουμε κάτι για μας; Οι σκέψεις ήρθαν με αφορμή την βράβευση του αγροτικού συνεταιρισμού σκόρδου Ν. Βύσσας, από τον ΠτΔ, μαζί με άλλες δύο επιχειρήσεις για την επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι 35 παραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια κεφάλια σκόρδου. Το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου, δηλαδή. Νέοι παραγωγοί από 25 έως 45 χρονών απασχολούνται με την καλλιέργεια του σκόρδου, ένα προϊόν ακόμα παρθένο και στην ελληνική αγορά και στον τομέα της μεταποίησης. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού: «Δεν επιδοτείται το σκόρδο, αλλά αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ένα προϊόν μπορεί να περπατήσει στην αγορά γιατί δεν επαναπαυόμαστε στις επιδοτήσεις και προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδος από τη δουλειά μας και μόνο». Το εύκολο χρήμα, τελικά, δεν είναι πανάκεια.
Χ.Δ.


Έξω άστραφτε και μέσα… βροντούσε
Μια από τις γνωστές ξαφνικές μπόρες του Ιουνίου ξέσπασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά μια πολύ πιο έντονη και με διάρκεια έλαβε χώρα στην συνεδρίαση του ΕΒΕ. Τα… ‘’’μαχαίρια’’ βγήκαν πολλές φορές και τα ζευγάρια που… ‘’αγωνίζονταν’’ άλλαζαν διαρκώς, ώστε να υπάρχει ποικιλία. Ένα από τα πιο δυνατά δίδυμα της βραδιάς ήταν το Μωραΐτης-Ιωαννίδης, που είχαν την ευκαιρία να διαξιφιστούν αρκετές φορές κατά την τρίωρη επεισοδιακή συνεδρίαση. Ο μεν κ. Ιωαννίδης δήλωνε ότι δεν μπορεί να ρισκάρει ο ίδιος για να βρει τις όποιες παράνομες επιχειρήσεις, με τον κ. Μωραΐτη να τον καλεί να παραιτηθεί εφόσον αδυνατεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των συναδέλφων που τον εξέλεξαν πρόεδρο. Συμφώνησαν τελικά ότι θα συνδράμουν με υποδείξεις στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το καλύτερο όμως… ντουέτο έκανε την εμφάνισή του στο τέλος της βραδιάς. Κίτσου-Μωραΐτης και σκηνές που προκαλούσαν ανάμικτα συναισθήματα. Η κα Κίτσου, με κατηγορίες για παρανομίες στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, έμεινε ξεκρέμαστη όταν δόθηκαν όλες οι απαντήσεις. Όπως λ.χ. στην αύξηση κατά 42% του κωδικού για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου, που θεώρησε ότι αφορά φωταγωγία. Τελικά, ήταν λόγω της ομόφωνης απόφασης να πληρώνει το ΕΒΕ το ρεύμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών και του Κοινωνικού Ιατρείου. Και άλλα τέτοια πολλά και χαριτωμένα, που έκαναν την συνεδρίαση… ιστορική.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …