Σχόλια 23/06/15

0
papadopoulos-alekos
Θα μας ρωτούν τα παιδιά μας τι κάναμε τις κρίσιμες αυτές ημέρες και θα τους απαντούμε πως μετρούσαμε τις συγκεντρώσεις…


Όλα στραβά κι ανάποδα…
Βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη… βαρύς κι ο καιρός (έτσι για να’ ναι ασορτί!). Κοντεύει να βγει ο Ιούνιος και ακόμη καλοκαίρι δεν είδαμε. Ειδικά στην περιοχή μας ο καιρός μοιάζει με Φθινόπωρο. Με το τουλούμι έβρεξε και πάλι την Κυριακή το μεσημέρι ανατρέποντας τα όποια θαλασσινά σχέδια. Κι άντε εμείς πάλι καλά αφού είναι ένα τέταρτο δρόμος για να πάμε σε κάποια παραλία. Οι Βούλγαροι επισκέπτες μας που ξενιτεύονται κάθε Κυριακή για ένα μπάνιο, αυτοί τι να πουν; Κι ήταν πολλά τα αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες που ήρθαν την Κυριακή. Αμ εκείνοι οι άμοιροι επιχειρηματίες που νοίκιασαν τα μαγαζιά της παραλίας και περιμένουν να δουλέψουν, αυτοί τί να πουν; Και να πεις ότι η σαιζόν διαρκεί και πολύ. Μια – δυο Κυριακές ακόμη αν χάσουν θα μπουν μέσα!
Να σε κατατρέχουν όλα (ΦΠΑ, φόροι, εισφορές, αναδουλειές) να σε κατατρέχει κι ο καιρός…. πάει πολύ!
Μ.Ξ.


Νέοι κάδοι απορριμμάτων
Κι όταν γράφουμε νέοι, εννοούμε την ανάγκη αντικατάστασης κάποιων οι οποίοι έχουν καταστραφεί ή χρειάζονται επισκευή κάποιοι άλλοι. Πρόχειρα να πούμε για έναν στην οδό Μαραθώνος και έναν άλλο στην οδό Σταθμού.
Βέβαια, απορίας άξιον είναι το γεγονός γιατί δεν ενημερώνουν οι εργάτες καθαριότητας την υπηρεσία τους για τους χαλασμένους κάδους που τους βλέπουν μέρες. Στοιχειώδης ευθύνη θα επέβαλε την ενημέρωση της διεύθυνσης για να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και την υποχρέωση ν’ αντικαταστήσει τον χαλασμένο κάδο.
Πράγματα απλά και αυτονόητα.
Γ.Δ.

Νέο δημοκρατικό κόμμα
Το είχαμε προαναγγείλει πριν από μήνες. Ότι ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος θα κινηθεί στο να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό κόμμα. Κάποιοι τότε δεν το πίστευαν. Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και προχθές από το Ηράκλειο Κρήτης ο Α. Παπαδόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο πρωτοβουλία πολιτών από όλη την Ελλάδα με σκοπό τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κόμματος. Στο εγχείρημα αυτό πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα η νεότερη δρώσα γενιά, με την συνεπικουρία κάποιων παλαιοτέρων.  Απευθύνεται σε δημοκράτες πατριώτες του καθαρού λόγου, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να γεννηθούν καινούργια πράγματα στη χώρα και είναι αντίθετοι στο να γίνει η Ελλάδα το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης.
Δε χωρούν τα είδωλα της λαϊκής πλάνης, καιροσκόποι και ιδεοληπτικοί, κυρίως δε εκφραστές και συνεχιστές του διαλυτικού λαϊκισμού, όπου και να ενδημούν. Η ηγετική και οργανωτική διάρθρωση του νέου κόμματος, η διακήρυξη, το πρόγραμμα, η ονομασία και το έμβλημά του θα γνωστοποιηθούν σύντομα και πάντως μέχρι τις  αρχές Σεπτεμβρίου».
Ιδού λοιπόν ο νέος πολιτικός σχηματισμός που θα τεθεί στην κρίση του λαού. Είναι προφανές ότι θα κινείται στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και θα προσπαθήσει να συσπειρώσει την κεντροαριστερά που βρίσκεται σκορπισμένη εδώ κι εκεί. Περισσότερα σε λίγο.
Γ.Δ.


Κόστος δις για τους πρόσφυγες
Το δράμα των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό «φρούριο» εξελίσσεται σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων, με τη Γηραιά Ήπειρο να έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους πρόσφυγες να καταβάλλουν τεράστια ποσά στους διακινητές.
Από το 2000, οπότε εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στην Ευρώπη 1,2 εκατ. πρόσφυγες χωρίς έγγραφα το κόστος των απελάσεων και της ενίσχυσης των συνόρων έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 12,9 δις ευρώ, ενώ οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν καταβάλει στους διακινητές σχεδόν 16 δις ευρώ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα 15 Ευρωπαίων δημοσιογράφων, που ακολούθησε τα ίχνη του χρήματος και συγκέντρωσε -παρά τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες- τα στοιχεία.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν είναι άκρως ενδιαφέροντα: η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά τη γραφειοκρατία και συγκεκριμένα τη διαδικασία απελάσεων, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια έχει στοιχίσει 11,3 δις ευρώ. Κάθε χρόνο, το κόστος των απελάσεων ανέρχεται σχεδόν σε 1 δις ευρώ. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και το κόστος συντονισμού είναι τεράστιο, καθώς ανέρχεται στα 955 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη Frontex, που φτάνουν τα 670 εκατομμύρια ευρώ.
Γ.Δ.


Επιστροφή Ρουσόπουλου
Στα παλιά του λημέρια επέστρεψε εδώ και λίγες  ημέρες ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ο Αντώνης Σαμαράς, αν και τον διέγραψε πριν μερικά χρόνια για την συμπεριφορά και τη νοοτροπία που επέδειξε την περίοδο 2004-2009, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στις ικανότητες του και κυρίως στη δυνατότητα που είχε να παρεμβαίνει άμεσα στους φορείς της τέταρτης εξουσίας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει κάποια θέση τόσο στο επικοινωνιακό επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού, όσο και στις λίστες των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Άντε, με την ευχή μας…
Δ.Γ.


Αίτημα αλλαγής
Επιστολή για επιτακτική ανάγκη αλλαγών στην εκπαίδευση των Μουσουλμανόπαιδων της Θράκης ζητά με επικαιροποίηση του σχετικού υπομνήματος που κατά το παρελθόν εστάλη προς το Υπουργείο Παιδείας από ομάδα Πανεπιστημιακών του Δημοκριτείου.
Πάντα οι αλλαγές θέλουν και αποτελούν μια δημιουργική πρόκληση. Όμως οι συχνές αλλαγές, σίγουρα δεν βοηθούν όχι μόνο την εκπαίδευση την ίδια, όσο και τα ίδια τα Μουσουλμανόπαιδα για τα οποία το ενδιαφέρον. Πριν κάθε αλλαγής απαιτείται πολύχρονη, σταθερή εφαρμογή του προγράμματος, επισήμανση των όποιων παραλείψεων και τότε συμπλήρωση και διορθώσεις.  Διαφορετικά, κάθε υπουργός και αλλαγές…
«Γ.Δ.»


Ξεχωρίζουν
Στη ζωή, είτε κάποιοι δεν το θέλουν για τον εαυτό τους, υπάρχει πάντα η αξιολόγηση. Έτσι, αξιολογικά πάντα, λόγω της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς κάποιων Συλλόγων και Σωματείων της περιοχής μας, ξεχωρίζουν κάποιοι.
Κι αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας είναι κίνητρο και άμιλλα για τους άλλους, να οργανωθούν και προσπαθήσουν να διακριθούν μέσω της προσφοράς έργου.
Έτσι, η Ξάνθη έχει την ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή να έχει Συλλόγους όπως το Λύκειο Ελληνίδων, την ΦΕΞ, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Γηροκομείο, το Ψυχολογικό και βέβαια τους δραστήριους Πόντιους και Μικρασιάτες.
Όλοι αυτοί και οι υπόλοιποι μας εκπροσωπούν επάξια. Και σίγουρα δεν είναι μόνον αυτοί. Υπάρχουν και νέοι Σύλλογοι και Φορείς που προσπαθούν και ο καθένας προσθέτει το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της Κοινωνίας και του Πολιτισμού.
«Γ.Δ.»


Νότος εναντίον Βορρά;
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, έθεσε προ των ευθυνών τους, τους αρμόδιους να εξηγήσουν γιατί στερούν έσοδα, πόρους και δυνατότητες από την Περιφέρειά μας, δημοσιεύοντας την επιστολή της υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας. Μία από τις αιτιάσεις για την απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας ήταν η φημολογούμενη διαφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης. Αυτή κατέπεσε καθώς η κα Angelkova αναφέρει στην επιστολή της ότι η βουλγαρική πλευρά συμφωνεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις με τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων έως 55 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας και έως 22 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας κάνουν πλέον αναφορά για μια διαχρονική και ύποπτη συμπεριφορά των αρμόδιων υπουργείων, που φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση στήριξης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων (π.χ. φθηνά τουριστικά πακέτα για νησιά του Ν. Αιγαίου που θα θιγούν από την οδική πρόσβαση τουριστών). Σ’ αυτό συντείνει και η μη έκδοση βίζας 72 ωρών για τουρίστες από την Τουρκία -την στιγμή μάλιστα που εκδίδεται για νησιά του Ανατ. Αιγαίου- με την πρόφαση του κινδύνου εισόδου τζιχαντιστών! Μάλλον ζαλίζονται στην θάλασσα οι τζιχαντιστές και προτιμούν την στεριά.
Χ.Δ.


150.000 ευρώ για μια αμέλεια
Ακόμη ταλανίζει τον δήμο Ξάνθης η υπόθεση θανάτου του μικροπωλητή από την Καβάλα το 2009. Αφορά το τραγικό περιστατικό στο πάρκο του Κολυμβητηρίου (Λιμνίο), όταν κλαδί καταπλάκωσε τον άτυχο άντρα. Οι κληρονόμοι του θανόντος προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ από τον δήμο. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει οδηγηθεί αρκετές φορές στα δικαστήρια με τους τότε δύο αρμόδιους Αντιδημάρχους να έχουν καταδικαστεί αρχικά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Οι δύο τους (ο ένας διαδέχτηκε τον άλλο το διάστημα εκείνο) κατηγορούνται πως δεν προχώρησαν, ο καθένας στον βαθμό που του αναλογούσε, στον κατάλληλο έλεγχο του χώρου πριν αυτός χρησιμοποιηθεί από μικροπωλητές κατά τη διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών το 2009. Το Τριμελές της Κομοτηνής επιδίκασε προς το παρόν αποζημίωση περίπου 150.000 ευρώ για το θανατηφόρο ατύχημα και τα μέλη της πρόσφατης Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισαν να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα για την κατάθεση έφεσης. Η αμέλεια σε κάποιες περιπτώσεις στοιχίζει χρήματα, αλλά, το χειρότερο, μπορεί να στοιχίσει και ζωές.
Χ.Δ.


Έλαβαν τα μέτρα τους…
Με τον φόβο μήπως επαναληφθεί στην κτηνοτροφία της Θράκης ο όλεθρος από την επέλαση της ευλογιάς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχασε χρόνο και  από την προηγούμενη Πέμπτη που έγινε γνωστή η ύπαρξη 2 κρουσμάτων σε εκτροφές βοοειδών στην Αδριανούπολη έλαβαν μέτρα. Συγκεκριμένα όπως μας είπε ο αν. υπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης έχει γίνει μεταφορά των εγκαταστάσεων 10 χιλιόμετρα πιο μέσα από τα σύνορα ώστε να είναι πέραν της εμβέλεια των εντόμων και επίσης έχουν τεθεί σε λειτουργία και οι λεκάνες απολύμανσης ενώ θα ζητηθεί  έγκριση καιτ’ εξαίρεση από την Ε.Ε., να γίνει εμβολιαμσός των ζώων κάτι που δεν προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία.
Ας ελπίσουμε να έχουν αποτέλεσμα γιατί η κτηνοτροφία δεν αντέχει άλλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου
Μ.Ξ.



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…