Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεδρίαση για ‘’γερά’’ νεύρα στο Επιμελητήριο

Συνεδρίαση για ‘’γερά’’ νεύρα στο Επιμελητήριο

0
eve-joun15

Εντάσεις και ενστάσεις για το θέμα των παράνομων επιχειρήσεων – Τρομοκρατία των νόμιμων επαγγελματιών καταγγέλλει ο Μωραΐτης

Κόντρα Κίτσου – Μωραΐτη με αφορμή την αναμόρφωση προϋπολογισμού. Σε μηνυτήρια αναφορά θα προβεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ

Για ‘’γερά’’ νεύρα και στομάχια ήταν η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου. Παρά τα λίγα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση, ακριβώς για να μην καθυστερήσει η διαδικασία, οι αψιμαχίες και οι προσωπικές διαφωνίες και κόντρες τέλειωσαν λίγο πριν τις 22:30.

Τέλος για τον Σωτήρη Τσιακίρογλου από το Επιμελητήριο

Στα διαδικαστικά θέματα, επικυρώθηκαν ομόφωνα τα πρακτικά της προηγούμενης, τρίτης, συνεδρίασης για το 2015. Το Σώμα κλήθηκε να επικυρώσει, επίσης, την παραίτηση του νυν δημοτικού συμβούλου, Σωτήρη Τσιακίρογλου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και δεν θα ασκεί πλέον επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο νέος επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο ΕΒΕ, την θέση που εκκενώνεται καταλαμβάνει η δεύτερη επιλαχούσα του συνδυασμού, λογίστρια κα Μαρία Πρώια, καθώς ο πρώτος επιλαχών, κ. Γιάννης Τσαγκάλας, έχει επίσης διακόψει τις εργασίες του. Η κα Πρώια δεν παρέστη, αλλά όπως εξήγησε ο πρόεδρος, κ. Μωραΐτης, θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα, λόγω του επαγγελματικού φόρτου που έχουν οι λογιστές την περίοδο αυτή.

Λίγα Σωματεία εκπροσωπήθηκαν στο θέμα των παράνομων επιχειρήσεων

Από την προηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί προς συζήτηση και υποβολή προτάσεων το φλέγον θέμα των παράνομων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή μας. Παρότι δεν κατατέθηκαν έγγραφες προτάσεις από κανένα Σωματείο, κάποια εκπροσωπήθηκαν στην συνεδρίαση, όπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Μίλκογλου. Τα πρώτα ‘’σύννεφα’’ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όταν η κ. Ελένη Κίτσου, ανεξάρτητο πλέον μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ξάνθης, δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία λόγω παρατυπίας στην μη υποβολή εισηγήσεως επί του θέματος, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ο πρόεδρος, κ. Στέλιος Μωραΐτης, δήλωσε ότι εισηγήθηκε προφορικά στην προηγούμενη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση προς τους συναδέλφους και το κράτος «να ξεβρωμίσουμε τον τόπο» και όχι να αποχωρούν κάποιοι με ‘’νομικίστικα τερτίπια’’.

Δεν καταγγέλλουν τις παρανομίες φοβούμενοι αντίποινα

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων, κ. Κ. Ιωαννίδης, έκανε γνωστό προς τον πρόεδρο και το Σώμα ότι παρόμοιες προσπάθειες και ενέργειες έγιναν από τους ίδιους παλιότερα, χωρίς να βρουν ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Στο τέλος την πληρώσαμε οι νόμιμοι, αφού οι έλεγχοι άρχιζαν και τελείωναν σε μας», δήλωσε ο ίδιος. Ξεκαθαρίζοντας ότι συμφωνεί με την ανάγκη πάταξης του φαινομένου, που πλήττει ιδιαιτέρως τον χώρο των συνεργείων, τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό του κ. Μωραΐτη, φτάνει να μην του ζητηθεί να γίνει… σπιούνος, καταγγέλλοντας επώνυμα τέτοια περιστατικά. «Αν πάω να καταδώσω θα μου κάψουν το μαγαζί, θα με τουλουμιάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, με τον κ. Μωραΐτη να ρωτά αν υφίσταται τέτοιο θέμα τρομοκρατίας. «Αυτό που αναφέρετε κ. Ιωαννίδη είναι τρομοκρατία. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης;», διερωτήθηκε ο κ. Μωραΐτης, με τον κ. Ιωαννίδη να τον εγκαλεί για διαστρέβλωση των όσων είπε.

Ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου απαιτούν οι επαγγελματίες

Η αγανάκτηση όλων απέναντι στις παράνομες επιχειρήσεις που ζημιώνουν τις ήδη προβληματικές νόμιμες ήταν έκδηλη, όπως έκδηλη ήταν και η αποστροφή των περισσοτέρων προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το νομικό πλαίσιο, που δεν τους προστατεύει. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα παραλογισμού με τον τρόπο λειτουργίας των ελέγχων και την πλημμελή πάταξη τέτοιων φαινομένων, στην οποία επεμβαίνουν πολλές φορές πολιτικά μέσα για την δήθεν προστασία ευπαθών τάξεων με μοναδικό σκοπό την ψηφοθηρία, όπως ειπώθηκε. Εκτάκτως παραβρέθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Πασχάλης Λύρατζης, με την ιδιότητά του ως υπαλλήλου του τμήματος Συγκοινωνιών. Με την σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του, ο κ. Λύρατζης παρουσίασε τα αποτελέσματα των 120 ελέγχων τα τελευταία τρία χρόνια και το κλείσιμο 25 παράνομων συνεργείων. Όπως είπε, δεν χρειάζεται να γίνει κανείς καταδότης, αλλά αρκεί μια προφορική καταγγελία στην υπηρεσία, ώστε να έρθει σε γνώση της η επιχείρηση που μπορεί να λειτουργεί ακόμη και στην αυλή ενός σπιτιού.

Γρηγορίου: «Είμαστε ρουφιάνοι που προστατεύουμε τις δουλειές μας;»

Εισήγηση ανέγνωσε ο κ. Αντ. Κοσμίδης, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει την ίδια μορφή και την ίδια έκταση σε όλα τα επαγγέλματα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν σε κανιβαλικές τακτικές καταγγελίας άλλων, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Αμέσως εξανέστη η κ. Χρ. Γρηγορίου που δήλωσε ότι αποχωρεί, καθώς τα λόγια αυτά την προσβάλλουν. «Έχουμε χύσει αίμα για τις επιχειρήσεις μας και μας λέτε ότι είμαστε σπιούνοι και ρουφιάνοι;», δήλωσε διαμαρτυρόμενη, με τον κ. Μωραΐτη να καλεί τον κ. Κοσμίδη να μην χρησιμοποιεί την έκφραση. Εν τέλει, αποφασίστηκε η συγκρότηση μια πενταμελούς Επιτροπής αποτελούμενης από τους κ. Μωραΐτη, Κάλφα, Δεληπάλλα, Κοσμίδη και Ζερζελίδη (η κα Γρηγορίου δεν αποδέχθηκε) που θα επισκεφθεί άμεσα τους φορείς για να ενημερωθεί για τους ελέγχους που γίνονται και να πιέσει για εντατικοποίηση.

Καταγγελίες Κίτσου για παρανομίες – Μηνυτήρια αναφορά για ανυπόστατες κατηγορίες από Μωραΐτη

Η συνεδρίαση έμελλε να ολοκληρωθεί ακόμη πιο έντονα, όταν στο διαδικαστικό θέμα της έγκρισης τροποποίησης του προϋπολογισμού, η κα Κίτσου ανέγνωσε μια μακροσκέλεστατη εισήγηση, καταγγέλλοντας παρανομίες. Αφού τα μέλη άκουσαν υπομονετικά τα όσα λεπτομερή και τεκμηριωμένα είχε να πει, ακολούθησε ένα ξέσπασμα του προέδρου κ. Μωραΐτη, που χαρακτήρισε την κα Κίτσου ως ‘’λογιστικά αγράμματη’’, για να την προκαλέσει να καταθέσει στοιχεία στον Εισαγγελέα για τις κατηγορίες της. «Αν δεν καταθέσετε εσείς, θα καταθέσω εγώ» δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Μωραΐτης, που όπως μας πληροφόρησε θα καταθέσει σήμερα μηνυτήρια αναφορά. Η διευθύντρια του ΕΒΕ, οικονομολόγος κα Δέσποινα Σιαμίδου, και ο οικονομικός Επόπτης, κ. Σπύρος Κάλφας, εξήγησαν αναλυτικά όλα τα θέματα στα οποία αναφερόταν οι καταγγελίες της κας Κίτσου, καταρρίπτοντας μία προς μία τις ανυπόστατες ‘’ανακαλύψεις’’. Η τροποποίηση ψηφίστηκε από όλο το υπόλοιπο Σώμα, πλην της κας Κίτσου.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…