Σχόλια 16/06/15

0
ert
Πότε θ’ αρχίσουν εκπομπές για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην ΥΕΝΕΡΤ;


Τι ΕΡΤ, τι ΥΕΝΕΔ
Το σχόλιο, τηλεφωνικό, από συμπολίτη, ολίγον δηλητηριώδες, την επομένη του «ανοίγματος» της ΕΡΤ.
Ο συχνός επισκέπτης της στήλης, που σχολιάζει τα διάφορα τεκταινόμενα στην πόλη και τη χώρα είπε: «Θα είδατε φαντάζομαι τις δύο αδερφές. Την σημερινή ΕΡΤ που μοιάζει της μεγάλης της αδελφής, της αλήστου μνήμης ΥΕΝΕΔ!»
-Τα όποια συμπεράσματα δικά σας όπως και σχόλια…
«Ε»


Η τιμή στον Θ. Καραμπίνη
Η αποδοθείσα τιμή και το συνακόλουθο αξίωμα, που έχει περισσότερο ηθικό βάρος παρά πρακτικό, στο πρόσωπο του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, προφανώς είναι μια εξαιρετική υπόθεση. Τιμήθηκε ως άνθρωπος από τον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ως Πανεπιστημιακός, ως λειτουργός της Παιδείας.
Παράλληλα όμως, η τιμή αυτή αντανακλά και στο Πανεπιστήμιο που με επιτυχία υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί από τη θέση του Πρυτάνεως και βέβαια και τους υπόλοιπους καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενους και βέβαια την ίδια την Ξάνθη.
-Πάντα άξιος αγαπητέ κ. Πρύτανη.
«Ε»


Μονόδρομος η συμφωνία
Έστω και προσωρινή, για κάποιους μήνες, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, θα γίνει. Κι αυτό διότι έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι στην κυβέρνηση και βεβαίως η τρόικα, πως οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι μονόδρομος.
Λίγο ο ένας θα υποχωρήσει, λίγο οι άλλοι, να υπάρξει σύγκλιση να τελειώνουμε από αυτήν την αβεβαιότητα πλέον, διότι κράτησε αρκετά και έχει γίνει επικίνδυνη.
«Ε»


Καλοκαίρι επιτέλους!
Γέμισαν τις παραλίες και τα αναψυκτήρια οι Ξανθιώτες το Σαββατοκύριακο. Σα να ήταν δέσμιοι και απελευθερώθηκαν! Ξέφρενο τρέξιμο στη θάλασσα. Και δικαιολογημένα θα πείτε. Μέσα Ιουνίου και τώρα άρχισαν οι καλοκαιρινές ζέστες. Οι οποίες είναι καλοδεχούμενες βεβαίως πέρα για πέρα.
-Καλό καλοκαίρι!
«Ε»


Είσπραξη συνδρομών
Από το Σάββατο ξεκίνησε η είσπραξη της συνδρομής της εφημερίδας του Α΄ εξαμήνου 2015. Με την ευκαιρία ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν με τον οβολό τους όλα αυτά τα χρόνια. Κι ακόμη περισσότερα ευχαριστώ τις δύσκολες αυτές χρονιές.
Από την πλευρά μας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους αγαπητούς αναγνώστες και συνδρομητές, μια εφημερίδα με σεβασμό στην είδηση, την προσωπική ζωή των ανθρώπων, δίνοντας βήμα σε όλους, ασκώντας κριτική στην κάθε μορφή εξουσίας, καλόπιστα και παραγωγικά, χωρίς φανατισμό και ακρότητες.
Μπαίνοντας στον 39ο χρόνο λειτουργίας, ευχαριστούμε τις χιλιάδες των Ξανθιωτών που επέλεξαν και συνεχίζουν να επιλέγουν την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ για ενημέρωσή τους κι όχι μόνον.
«Ε»


Πρόβλημα… ετυμολογίας
Πολλές λέξεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τις χρησιμοποιούμε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Χωρίς επιπλέον ανάλυση της προέλευσης και της σημασίας τους. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην Ξάνθη και με τα… πεζοδρόμια. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φιλολογικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι προέρχεται από το πεζός+δρόμος. Ένας δρόμος για τους πεζούς δηλαδή. Τα περισσότερα πεζοδρόμια της πόλης μας, όμως, δεν λειτουργούν μονοδιάστατα. Γιατί να είναι μόνο για τους πεζούς; Αφού μια χαρά μπορούν να εξυπηρετήσουν και ποδηλάτες (που στερούνται ποδηλατοδρόμων) αλλά και δίκυκλα οχήματα. Όποιος χωράει, μπορεί να κάνει και χρήση. Και φυσικά, χωρίς να παίζει κανένα απολύτως ρόλο η κατεύθυνση. Αν δηλαδή οδηγούν σε μονόδρομο. Επειδή όμως ξέρουν ότι κινούνται παράνομα, το κάνουν γρήγορα, για να μην γίνουν αντιληπτοί. Εν ολίγοις, βλέπουμε μηχανάκια να τρέχουν πάνω σε πεζοδρόμια, με τους πεζούς να πρέπει να ελέγχουν δεξιά και αριστερά πριν πατήσουν το πόδι τους στο πεζοδρόμιο. Πριν λίγες μέρες είχαμε μια σύγκρουση, ευτυχώς χωρίς θύματα, σε πεζοδρόμιο της οδού Βενιζέλου. Καταστηματάρχες κάνουν παράπονα για μηχανάκια στα πεζοδρόμια της οδού Σμύρνης. Όταν απαιτείς σεβασμό και δίκαιη οδηγική συμπεριφορά, θα πρέπει να επιδεικνύεις και εσύ την ανάλογη. Ειδάλλως, ο ΚΟΚ πάει περίπατο και κινείται ο καθένας κατά το δοκούν.
Χ.Δ.


Μνημείο μεν, αλλά…
Το περίφημο ρολόι της πλατείας Ξάνθης είναι ένα σήμα κατατεθέν, συνδεδεμένο με την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης μας. Δεσπόζει στο κέντρο της Ξάνθης από την εποχή που ανοικοδομήθηκε το 1859 από τον αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά. Πέρυσι, και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου 2014, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με ομόφωνη απόφασή του χαρακτήρισε το πύργο και το ρολόι ως «Μνημείο» και πλέον η προστασία του υπόκειται στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Το ύψος του (ξεπερνά τα 20 μέτρα) και το κεντρικό σημείο που βρίσκεται, το καθιστούν ιδανικό για την προβολή μηνυμάτων, κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα. Έτσι, βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια τεράστια πανό για το Καρναβάλι, το μέχρι πρότινος Χατζιδάκειο Φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πριν τον πρόσφατο ποδοσφαιρικό τελικό του Κυπέλου Ελλάδας, όπου συμμετείχε η ομάδα της πόλης, είχε αναρτηθεί πανό που προσκαλούσε τους Ξανθιώτες να ενισχύσουν με την παρουσία τους στο γήπεδο. Λίγες μέρες μετά την ανάρτησή του ζητήθηκε να κατέβει, με τον δήμο να επικαλείται τον νέο χαρακτήρα του ‘’μνημείου’’. Βλέπουμε τώρα να έχει αναρτηθεί πανό, που αφορά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής με συνδιοργανωτή τον δήμο Ξάνθης. Τελικά, απαγορεύεται κάθε ανάρτηση πανό στο ‘’μνημείο’’ ή υπάρχει επιλογή από κάποιον;
Χ.Δ.


‘’Πλαγιολίσθηση’’ για τα διπλώματα δικύκλων
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έγινε στην Ξάνθη ο αγώνας Twin Drift Super Show 2015. Μια επίδειξη που διοργάνωσε η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που παρακολούθησαν το θέαμα της ‘’Πλαγιολίσθησης’’ (Drift). Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στα Πηγάδια, στον χώρο όπου γίνονται οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών δικύκλων. Για όσους δεν έτυχε να δουν κάτι παρόμοιο, να πούμε ότι τα αυτοκίνητα παίρνουν στροφές με μεγάλη ταχύτητα χρησιμοποιώντας το χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να αφήνουν στην άσφαλτο πολύ έντονα ίχνη από τα ελαστικά, που κυριολεκτικά ‘’καπνίζουν’’. Το πάρκινγκ του Skoda Ξάνθη Arena είχε παραχωρηθεί δωρεάν πριν δύο χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τον προηγούμενο χώρο. Μετά το τέλος των αγώνων, όμως, εξαφανίστηκαν όλες οι διαγραμμίσεις που υπήρχαν για τις εξετάσεις. Οι σχολές οδηγών κατέφυγαν στην Αντιπεριφέρεια, η οποία δεσμεύτηκε να τις αποκαταστήσει τις επόμενες μέρες. Λόγω της περιόδου του καλοκαιριού, υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε άδειες μοτοποδηλάτων και γενικά δικύκλων. Όσοι υποψήφιοι είχαν προγραμματίσει να εξεταστούν αυτές τις μέρες (παίρνοντας άδεια, νοικιάζοντας στολή κ.ά.), πληροφορήθηκαν ότι η εξέτασή τους θα μετατεθεί… άγνωστο για πότε. Ο προγραμματισμός δεν είναι ένα από τα αγαπημένα μας… αθλήματα, δυστυχώς.
Χ.Δ.


Δεδομένης της κατάστασης….
Έχουν έτοιμα τα λεφτά για να κάνουν δυο αγροτικούς δρόμους στην Σταυρούπολη όμως εργολάβο να τους φτιάξει δεν βρίσκουν! Κι όχι βέβαια γιατί δεν υπάρχουν ή ότι τους τρέχουν οι δουλειές απ’ τα μπατζάκια αλλά επειδή προφανώς γνωρίζουν ότι δεδομένης της κατάστασης και ιδιότυπης στάσης πληρωμών που υπάρχει θα πληρωθούν αν και όποτε… οπότε δεν ενδιαφέρονται! Συγκεκριμένα έχει εγκριθεί από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», 1 εκ. ευρώ για δύο αγροτικούς δρόμους που ενώνουν ο ένας το Νεοχώρι με το Σταυροχώρι και ο άλλος το πρώτο αγρόκτημα της Πασχαλιάς με το δεύτερο. Τα έργα έφτασαν για δημοπράτηση έγινε η πρώτη κηρύχθηκε άγονη και προχθές την Παρασκευή η δεύτερη που επίσης ήταν άγονη αφού και πάλι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.
Ιδού πως επηρεάζει την οικονομία και την καθημερινότητα η κατάσταση που ζούμε 6 μήνες τώρα… Δεν κινείται φύλλο…
Μ.Ξ.


Το ΠΑΣΟΚ έχει νέα πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά τελικά είναι η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού ψηφίστηκε σχεδόν από τους μισούς ψηφοφόρους. Και μη φανταστείτε πια ότι ήταν και πολλοί! Ούτε 50.000 καλά – καλά πανελλαδικά (κάτι λιγότερο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δηλαδή!) ενώ στην Ξάνθη ούτε τριακόσιοι (γενναίοι και πιστοί) που όμως ψήφισαν τον Ανδρέα Λοβέρδο και όχι την Φώφη Γεννηματά σε αντίθεση με την πανελλαδική τάση. Για φορά ακόμη οι Πασόκοι επιλέγουν τη διαιώνιση της οικογενειοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ (δεν μπορούν χωρίς τα πολιτικά τζάκια!). Κι εδώ που τα λέμε η κα Γεννηματά εκτός από κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά δεν έχει επιδείξει μέχρι τώρα ηγετικές ικανότητες ή ένα έργο από τους θεσμικούς ρόλους που είχε που να το θυμόμαστε! Και τώρα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο γιατί αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του. Μακάρι να καταφέρει να τους συσπειρώσει και να κάνει αλλαγές και τομές στο κόμμα μήπως και καταφέρει να επανακτήσει την επικοινωνία τους με την κοινωνία κάτι που είναι πολύ δύσκολο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…