Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘’Βούλιαξε’’ η πλατεία της Ξάνθης από τους μικρούς μουσικούς

‘’Βούλιαξε’’ η πλατεία της Ξάνθης από τους μικρούς μουσικούς

0
xatzidakeio-synaulia-web

Τα Μουσικά Σχολεία τίμησαν τον Μάνο Χατζιδάκι με μια μεγαλειώδη συναυλία

Ν. Κυπουργός: «Είναι η μεγαλύτερη ορχήστρα που έχει παίξει στην Ελλάδα»

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» και πραγματικά η Ξάνθη ζει ένα όνειρο αυτές τις μέρες. Ένα μουσικό όνειρο, ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα μέσα από την συντονισμένη δουλειά πολλών ανθρώπων και την αγάπη τους για τον Μάνο Χατζιδάκι και την μουσική του. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο το Φεστιβάλ «Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι» γιγαντώθηκε και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, μπαίνοντας σε άλλη τροχιά, με την φετινή συμμετοχή δύο σχολείων από την Τουρκία και την Βουλγαρία.

Πολύωρες πρόβες για τους πολυπληθείς νεαρούς μουσικούς

Οι χίλιοι περίπου μαθητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ από 22 μουσικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσφέρουν από τις 2 Μαΐου την μουσική τους απλόχερα και με πολλή διάθεση σε διάφορες γωνιές της Ξάνθης. Πέρα από τις εμφανίσεις τους, όμως, και την ξενάγηση στην πόλη μας, οι μαθητές των μουσικών σχολείων δούλευαν όλες αυτές τις μέρες με πολύωρες πρόβες, προετοιμάζοντας την χθεσινή συναυλία στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Μεγάλη εμπειρία για τους νεαρούς μουσικούς η συνεργασία τους με τον εξαίρετο συνθέτη και συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει εθελοντικά για την επιτυχία του θεσμού, προσδίδοντας αίγλη και κύρος, αλλά και μυώντας τους μαθητές στα μεγάλα έργα του Μάνου της Ξάνθης.

Περισσότεροι από 1.500 μαθητές τραγούδησαν και έπαιξαν Χατζιδάκι

Τους καρπούς της συντονισμένης δουλειάς τους παρουσίασαν το πρωί της Τρίτης, 5 Μαΐου, μπροστά στο κοινό της πόλης μας, που παρακολούθησε συγκινημένο μια κατάμεστη πλατεία, μπροστά από το Δημαρχείο, με ανερχόμενους νεαρούς μουσικούς να εκτελούν, υπό την διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, τρία έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Μια πολυμελής ορχήστρα 320 περίπου μαθητών γέμισε την εξέδρα που στήθηκε για τον σκοπό αυτό, αλλά και μπροστά από αυτήν, πλαισιωμένη από χορωδία 1.200 περίπου μαθητών, με τον Νίκο Κυπουργό να διευθύνει σε εξέδρα απέναντι από τα παιδιά το αγαπημένο «Ποτέ την Κυριακή», από την ομώνυμη ταινία, το καταπληκτικό «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» και το τραγούδι «Μια πόλη μαγική» σε στίχους και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης αλλά και ικανοποίησης για το υψηλό επίπεδο της νέας γενιάς μουσικών.

Δημαρχόπουλος: «Σε εσάς οφείλεται η επιτυχία, τα παιδιά του Μάνου Χατζιδάκι»

Η ικανοποίηση ήταν εμφανής σε όλους, μικρούς και μεγάλους, με τον δήμαρχο Ξάνθης, Χ. Δημαρχόπουλο να ευχαριστεί συγκινημένος, αλλά και ενθουσιασμένος, όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου, που τιμά την γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι και τον αποκαθιστά, τρόπον τινά, στην θέση που του αρμόζει στην συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, μετά από χρόνια. Οι ευχαριστίες του δημάρχου απευθύνθηκαν κυρίως στους μαθητές των μουσικών σχολείων που κόσμησαν το Φεστιβάλ και την πόλη μας, ‘’τα παιδιά του Μάνου Χατζιδάκι’’, όπως τα χαρακτήρισε.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…