Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γεγονός οι νέες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη

Γεγονός οι νέες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη

0
kiniti-astinomiki-monada

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια στον νομό και οι περιπολίες στις παραμεθόριες περιοχές

Παρουσιάστηκαν τα νέα οχήματα με στόχο μια ‘’Αστυνομία δίπλα στον πολίτη’’

Την Πέμπτη 23 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., κ. Δημήτριος Τσακνάκης, παρουσίασαν στην Αθήνα τις 4 νέες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ) και τα 150 οχήματα ειδικού τύπου για παραμεθόριες περιοχές, μία πιλοτική προσπάθεια στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ» (Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων).

Παρουσιάστηκαν τα οχήματα στην Ξάνθη

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, Τρίτη 5 Μαΐου, στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Μενεξίδης, και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Καλαϊτζής, παρουσίασαν στην αυλή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης τα νέα οχήματα του νομού Ξάνθης, καθώς και τον θεσμό της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, παρέχοντας στοιχεία γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των ΚΑΜ, αλλά και των υπηρεσιών που αυτές θα παρέχουν. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Ξάνθης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Δρεμσίζης, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφάλειας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, οι οποίοι αφού ξεναγήθηκαν στα οχήματα δεξιώθηκαν από τον κ. Καλαϊτζή, ενώ εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στους παρευρισκόμενους.

Η Ξάνθη ανάμεσα στους 4 νομούς της Ελλάδας με Κ.Α.Μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τεσσάρων ΚΑΜ στην Αρκαδία, στην Εύβοια, στα Ιωάννινα και στην Ξάνθη. Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜ-Θ, Νικόλαος Μενεξίδης, «η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ διαθέτει πλέον μία Κινητή Αστυνομική Μονάδα, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από την προηγούμενη Δευτέρα (27-4-2015), παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης. Πρόκειται για ένα διαμορφωμένο όχημα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), το οποίο ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες».

Σύγχρονη εναλλακτική αστυνόμευση

Επίσης, ο κ. Μενεξίδης τόνισε ότι «η συγκρότηση και δραστηριοποίηση της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας αποτελεί ένα μοντέλο σύγχρονης εναλλακτικής αστυνόμευσης και διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων, μεσαίου επιπέδου, που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη δράση της εμφανούς αστυνόμευσης και να εγκαινιάσει μια νέα σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Απώτερος σκοπός του θεσμού είναι να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής του, ενώ επιδιώκεται η λειτουργία του να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε μέρη, που μέχρι τώρα αυτή δεν ήταν εφικτή και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση, διευκολύνοντας στο μέγιστο βαθμό την καθημερινότητά τους.

Στόχος και αποστολή της Κ.Α.Μ.

Ο θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας έχει ως αποστολή:

• την αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων καθημερινού χαρακτήρα

• την καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής του

• την άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες

• την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και την παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες

• τον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν

• την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης

• την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες

Γ. Καλαϊτζής: «Μια κινητή μονάδα που θα αναπληρώσει ένα ΚΕΠ»

Εντός των ΚΕΜ υπάρχει μεταξύ άλλων ηλεκτρονικός υπολογιστής και εκτυπωτής, ενώ υπάρχει και σύνδεση στο διαδίκτυο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η έκδοση ταυτότητας, αλλά και η απόκτηση κάποιου διοικητικού εγγράφου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κατά την ξενάγηση ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Καλαϊτζής «το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δεν θα βγαίνει έξω στον δρόμο για να γράφει κλήσεις και να μαζεύει χρήματα, αλλά θα είναι μια κινητή μονάδα που θα αναπληρώσει ένα ΚΕΠ και θα μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο», θεωρώντας βέβαιο ότι με την παρουσία αυτή θα τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές της Ξάνθης.

150 οχήματα ειδικού τύπου στην Περιφέρεια

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», έχουν διατεθεί σε πέντε Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (Δ.Α. Ορεστιάδας, Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, Δ.Α. Ροδόπης, Δ.Α. Ξάνθης και Δ.Α. Δράμας) 40 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα), προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και η επιτήρηση των παραμεθόριων περιοχών.

Το πρόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης

Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου):

Κύκνος, Ωραίο, Ρεύμα, Κένταυρος, Σάτρες, Τέμενος

Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης):

Πίλημα, Ισαία, Γέρακας, Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Κομνηνά

Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας):

Κυψέλη, Γκιζέλα, Εξοχή, Κοσσός, Βανιάνο, Μικρό Τύμπανο, Μέγα Τύμπανο, Σεμέλη, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Ποίμνη, Κοσμητή, Άγιος Αθανάσιος

Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου):

Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Λουτρά Θερμών, Μέδουσα, Κίδαρη

Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης):

Δαφνώνας– Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Ιωνικό, Σταυροχώρι Πασχαλιά – Δρυμιά

ΣΤ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου):

Μελίβια, Αιμόνιο, Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη

Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας):

Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Π. Λάγος, Ποταμιά, Μάνδρα, Πεζούλα, Άβδηρα, Βελόνη, Μυρωδάτο, Γκιώνα

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …