Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα παραθαλάσσια «σκήπτρα» στην Θράκη κρατά ο νομός μας

Τα παραθαλάσσια «σκήπτρα» στην Θράκη κρατά ο νομός μας

0
paralia maggana

4 Γαλάζιες σημαίες στις παραλίες μας –Θα κυματίζουν στο Πόρτο Μόλο, Μάνδρα, Μυρωδάτο του δήμου Αβδήρων και στην παραλία Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου

2 ναυαγοσώστες για τις παραλίες Μυρωδάτο – Πόρτο – Μόλο – Χημικές τουαλέτες στο Μυρωδάτο – Καθαρισμός παραλιών στον Δήμο Τοπείρου

Τα παραθαλάσσια «σκήπτρα» στην Θράκη κατέχει φέτος ο νομός μας καθώς 4 «γαλάζιες σημαίες» θα κυματίζουν στις παραλίες του και συγκεκριμένα οι 3 στις παραλίες Πόρτο Μόλο, Μυρωδάτο, Μάνδρα του δήμου Αβδήρων και μία στην παραλία Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου. Οι 4 αυτές παραλίες βραβεύτηκαν με την διάκριση αυτή από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας.

«Πρωταθλητής» στην ΑΜΘ ο νομός Καβάλας με 14 γαλάζιες σημαίες

Στο μεταξύ απώλειες σε γαλάζιες σημαίες σε σχέση με άλλες χρονιές παρουσίασαν οι νομοί Ροδόπης και Έβρου. Έτσι στο νομό Ροδόπης θα κυματίζουν 3 γαλάζιες σημαίες και συγκεκριμένα στην παραλία της Αρωγής, του Φαναρίου /Ιουλίας και της Μέση ενώ στον νομό Έβρου 2 και συγκεκριμένα στη Δημοτική Πλάζ Αλεξανδρούπολης και στην Κυανή Ακτή. «Πρωταθλητής» όπως πάντα στην περιφέρεια ΑΜ – Θ ο νομός Καβάλας με 14 γαλάζιες σημαίες και συγκεκριμένα: 1)Δήμος Θάσου: Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά 2, Πευκάρι 2, Πρίνος/Δασύλιο 2. Δήμος Νέστου: Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1 3)Δήμος Καβάλας: Μπάτης , Τόσκα, Καλαμίτσα, Περιγιάλλι,Δήμος Παγγαίου: Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Σαρακήνα, Οφρύνιο/Τούζλα. Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές με βάση κριτήρια που αφορούν σε καθαριότητα θάλασσας και ακτής, οργάνωση της ακτής, ασφάλεια επισκεπτών, προστασία της φύσης. Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας κατετάγη στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά με βραβεύσεις σε 395 ελληνικές ακτές και εννέα 9 μαρίνες.

2 ναυαγοσώστες για τις παραλίες Μυρωδάτο – Πόρτο – Μόλο – Χημικές τουαλέτες στο Μυρωδάτο

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Αβδήρων προκειμένου να ετοιμάσουν τις παραλίες από πλευράς υποδομών που οφείλει να εγκαταστήσει ο δήμος, καθαρισμού αλλά και διαδικασιών δημοπράτησης των καντινών και του αιγιαλού ώστε να είναι έτοιμες για την καλοκαιρινή σαιζόν. Ο δήμος Αβδήρων φέτος θα προσλάβει δύο ναυαγοσώστες, έναν για την παραλία Μυρωδάτου και έναν για την παραλία του Πόρτο Μόλος ενώ πρόκειται να εγκαταστήσει χημικές τουαλέτες στην παραλία Μυρωδάτου.  

Καθαρισμός παραλιών στον Δήμο Τοπείρου

Επί ποδός και ο δήμος Τοπείρου προκειμένου να οργανώσει και την παραλία Μαγγάνων που είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία αλλά και την παραλία Ερασμίου που επίσης συγκεντρώνει πλήθος λουομένων. Έτσι με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θωμά Μίχογλου και των υπηρεσιών του Δήμου είναι σε εξέλιξη καθαρισμός των παραλιών και των δρόμων πρόσβασης προκειμένου να ετοιμαστούν για την υποδοχή των λουομένων και των τουριστών. Επίσης άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η τοποθέτηση ντουζιέρας και παραβάν στην παραλία Μαγγάνων καθώς και του πύργου του ναυαγοσώστη ο οποίος προβλέπεται να προσληφθεί αρχές Ιουνίου.

Τι θα γίνει με τις καντίνες

Όπως προβλέπει η τροποποιημένη ΚΥΑ (ΦΕΚ 828/2015 Τεύχος Β΄) οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να μισθώσουν 15 τ.μ. για τροχήλατη καντίνα όταν η περσινή ΚΥΑ προέβλεπε τα διπλάσια τετραγωνικά. Επίσης υποχρεούνται μέχρι τις 31 Μαΐου να διενεργήσουν τις ανοιχτές πλειοδοτικές δημοπρασίες για καντίνες και ξαπλώστρες. Παρ’ όλα αυτά έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία που είναι ο αρμόδιος φορέας ακόμη δεν έχει έλθει για να κινηθούν οι διαδικασίες δημοπρασίας και η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι 31 Μαΐου από τους δήμους , αναλαμβάνει η Κτηματική τις δημοπρασίες. Στο δήμο Τοπείρου προτίθενται να βγάλουν σε δημοπρασία 4 θέσεις για καντίνες (2 στην παραλία Μαγγάνων και 2 στην παραλία Ερασμίου) ενώ στο δήμο Αβδήρων ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…