Η Ζωή εν (πολιτικώ) τάφω
Ποιος θυμάται τον Κουβέλη;
Αλήθεια, ποιος θυμάται τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη; Ελάχιστοι είναι η αλήθεια παρότι πριν λίγο έφυγε από το προσκήνιο της πολιτικής. Αλήθεια επίσης είναι ότι ο Κουβέλης είναι «χρεωμένος» με μια σειρά από πολιτικά λάθη με κορύφωση τη μη στήριξη της υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα. Αφού προηγουμένως αρνήθηκε την πρόταση να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Και τελικά, όπως είναι γνωστό, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και ο ίδιος στο περιθώριο της πολιτικής με καθόλου θετικές αποτιμήσεις.
Τον θυμηθήκαμε εμείς διότι ξεκίνησε στη ΔΗΜΑΡ η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.
«Ε»
Μόνη η Ραχήλ
Ήταν αναμενόμενο. Η μόνη που συντάχθηκε και την υποστήριξε, ήταν η γνωστή κυρία Ραχήλ (το επώνυμο περιττεύει, είναι πανελληνίως γνωστή). Ο λόγος για την κυρία «τρίτος θεσμός εν Ελλάδι» Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όλη η χώρα, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα εξέφρασαν, άλλοι ήπια και άλλοι πιο έντονα, τη δυσφορία τους για τη συμπεριφορά της προέδρου της βουλής εις βάρος του αξιωματικού της Αστυνομίας.
Το πράγμα όσο πάει και χειροτερεύει με την εν λόγω κυρία. Αποδεικνυόμενης τελικά της λανθασμένης επιλογής Τσίπρα για το αξίωμα αυτό.
«Ε»
Με το αρνητικό επιτόκιο
Μετά την Ιρλανδία που αποχαιρέτησε το ΔΝΤ πριν καιρό και γνωρίζει μέρες ανάπτυξης, το ίδιο κάνει και η Πορτογαλία. Έφυγε αφού τακτοποίησε τις υποχρεώσεις της (τα χρέη ) και τώρα πλέον βγήκε στις αγορές και δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Ενώ εμείς, παλεύουμε με τις ιδεοληψίες μας, με αξιοπρέπεια, αλλά πολύ ανεβασμένο επιτόκιο…
«Ε»
Εμείς και οι άλλοι
Γεγονός πρώτο, θρησκευτικού περιεχομένου, η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους, το μαζικό προσκύνημά τους και η προς παραμυθίαν μεταφορά τους στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Γεγονός δεύτερο, η επανέγκριση από τη Βουλή της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους. Γεγονός τρίτο, όχι αμιγώς θρησκευτικό αυτό, η ακύρωση, την τελευταία στιγμή, των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της πόλης, θυμάτων του ναζισμού. Τρεις σοβαρές αφορμές για να σκεφτούμε, ει δυνατόν δίχως την παγιδευτική ευκολία των αναθεμάτων, πώς εννοούμε τη θρησκευτικότητα. Αλλά και ποια είναι η σχέση μας με τον Άλλο, είτε πρόκειται για αλλόθρησκο και αλλοεθνή, όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική, είτε για αλλόθρησκο μεν αλλά ομοεθνή μας, όπως οι Έλληνες εβραϊκής καταγωγής.
Στόχος το όφελος κοινωνίας-χώρας
Όσο πλησιάζει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές τόσο εντείνονται οι πιέσεις και τα δημοσιεύματα σε Μ.Μ.Ε. Παράλληλα, φαίνεται πως αυξάνονται και οι εντάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στην αντιπολίτευση. Πέραν όμως και πάνω απ’ όλα υπάρχει ο πολίτης, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι εύκολα. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, κορυφώνονται και το ζητούμενο είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση για τους Ελληνες πολίτες και τη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν νόημα οι στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά ένα ενιαίο μέτωπο που με ειλικρίνεια θα μιλήσει, αλλά και θα παλέψει υπέρ της κοινωνίας. Για έναν έντιμο συμβιβασμό προς τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν γίνεται να μην υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε ανάρτησή του στο facebook, σημειώνει, μεταξύ άλλων, με νόημα: «Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης».
Το όφελος της χώρας και της κοινωνίας πρέπει να είναι καθολικός στόχος.
Γ.Λ.
Της Βουλής μας τον χαβά…
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική στενότητα, έλλειψη ρευστού, ενώπιον πιθανής αδυναμίας πληρωμών, οι αξιότιμοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σ’ αυτό τον δύσμοιρο τόπο, οι Βουλευτές μας (όχι όλοι ευτυχώς) πλέουν σε πελάγη μακαριότητας και ευδαιμονίας. Γι’ αυτό και ζητούν ακόμη άτοκα δάνεια από το Ταμείο Αρωγής, ένα από τα πολλά προνόμια που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια. Τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισαν να εγκρίνουν το αίτημα 12 βουλευτών διαφόρων κομμάτων (εκτός του ΚΚΕ) για δάνεια ύψους 7.000 έως 10.000 ευρώ. Το Ταμείο χορηγεί σε βουλευτές δάνεια ύψους έως και 15.000 ευρώ, άτοκα φυσικά, όπως συμβαίνει για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, και στην συνέχεια τους παρακρατούνται περίπου 50 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση. Παρά την πρόταση του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα για κατάργηση του Ταμείου Αλληλεγγύης βουλευτών, ο επίσης αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος διαφώνησε. Είπαμε, να πάρουμε κάποια μέτρα, να γίνουν περικοπές, αλλά όχι άκριτα και σε όλους. Οι ευνοούμενες τάξεις πρέπει να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, για να είναι πάντα στο πλευρό του λαού.
Χ.Δ.
Δεν ξεχνάμε…
Όχι, δεν πρόκειται για αλησμόνητες πατρίδες, ούτε αφορά την περίφημη συλλογική μνήμη των λαών. Είναι απλά οι… ‘’θεσμοί’’, που όσο και αν νομίζουμε ότι μπορούμε να τους χορεύουμε με νταούλια και ζουρνάδες, θυμούνται πολύ καλά τις όποιες δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Σαν αυτές που ψήφισε η Βουλή μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης και προέβλεπαν μείωση των δαπανών για μισθούς στον Δημόσιο κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016. Έτσι οι δανειστές επανέφεραν αιτήματα που είχαν αποτυπωθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλήνων – τρόικας κατά τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο και είχαν εκπνεύσει μαζί με την τότε κυβέρνηση. Τα αιτήματα αφορούσαν την αφαίρεση επιδομάτων ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, την εισαγωγή μισθολογικής διάκρισης μεταξύ νεοεισερχόμενου –δόκιμου και τυπικά μόνιμου προσωπικού (στην προοπτική εξίσωσης των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), αλλά και ένα πραγματικό ενιαίο μισθολόγιο με ίση αμοιβή σε κάθε υπάλληλο ανάλογα με τη μόρφωσή του, ανεξάρτητα από το υπουργείο στο οποίο εργάζεται. Εδώ σε θέλω κάβουρα, που λέει και ο λαός.
Χ.Δ.
Τριήμερο… οδικώς
Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για την Κυριακή 31 Μαΐου και την Δευτέρα 1η Ιουνίου (του Αγίου Πνεύματος), καταγγέλλοντας απαξίωση της Πολιτικής Αεροπορίας και ζητώντας να τεθεί άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Οπότε, όσοι προγραμματίζατε μακρινές αποδράσεις μέσω… αέρος για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε και να επιλέξετε κάποιο άλλο τρόπο. Αν και με την παρούσα οικονομική κατάσταση, δεν νομίζω να ήταν πολλοί αυτοί που θα πετούσαν μακριά από τα καθημερινά προβλήματα.
Χ.Δ.
Στο τέλος ξυρίζουν τον… πρωθυπουργό
Τα νταούλια και οι ζουρνάδες θα παίξουν τελικά στον… ‘’γάμο’’ Τσίπρα με την Ευρώπη. Όχι αυτήν της μυθολογίας. Σιγά μην φορτωθεί για πεθερό τον Δία. Το συνοικέσιο με το Eurogroup και η συμφωνία για την προίκα προχωράει. Τα συμπεθέρια Μέρκελ και Ολάντ δήλωσαν στήριξη και ενέκριναν τον γαμπρό, με τον κουμπάρο Γιούνκερ να ετοιμάζει τις στιλιστικές επιλογές του Αλέξη. Κάτι σε πιο φωτεινό θα χρειαστεί μάλλον για την ‘’πρώτη φορά γραβάτα’’, εκτός αν πρόκειται για θηλιά. Αλλά έχουμε ακόμη μέχρι να ξυρίσουμε τον γαμπρό.
Χ.Δ.
Λόγια του …φυσικού αέριου
Πριν 10 χρόνια γράφαμε στο «Ε» επικαλούμενοι δηλώσεις των τότε πολιτικών και δημάρχων (των ίδιων δηλαδή πλην του δημάρχου Ξάνθης) ότι έρχεται το φυσικό αέριο στην Ξάνθη από τον αγωγό που περνάει από τον νομό μας. Μας έλεγαν τότε ότι αυτό που έπρεπε πρώτα να γίνει ήταν να συσταθεί η ΕΠΑ της Περιφέρειας στην οποία θα συμμετείχε και ο δήμος Ξάνθη και η οποία θα αναλάμβανε τις συνδέσεις με τον αστικό ιστό. Και πέρασαν 10 χρόνια…. Και ούτε ΕΠΑ συστάθηκε ούτε φυσικά …φυσικό αέριο είδαμε. Και τώρα θα περάσει και δεύτερος αγωγός από την Ξάνθη και πάλι λένε ότι η Ξάνθη δεν θα πάρει φυσικό αέριο από τον TAP. Δηλαδή καταντήσαμε νομός διέλευσης αγωγών φυσικού αερίου και φυσικό αέριο δεν έχουμε! Μήπως παραείμαστε βολικοί ή …μαλακοί;
Επιτέλους ας κινητοποιηθούν οι αρχές να γίνει κάτι…
Μ.Ξ.
Έχουμε ένα θησαυρό γεύσεων και προϊόντων …ας τον αναδείξουμε!
Μεγάλη επιτυχία έμαθα πως είχε η «1η Θρακο-Mακεδονική «Synergeia» όπου παρουσιάστηκαν 1.000 τοπικά προϊόντα. Μια ιδέα του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη προκειμένου να αναδειχθεί η ταυτότητα της περιοχής μας και να ενισχυθεί η περιφερειακή καταναλωτική συνείδηση, ενώ παράλληλα να επιτευχθεί η σύνδεση των τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν. Όπως για παράδειγμα να εντάξουν οι ξενοδόχοι τοπικά προϊόντα στα πρωινά μενού των ξενοδοχείων τους ή στα άλλα γεύματα που παρέχουν στους πελάτες τους. Έχουμε πραγματικά ένα θησαυρό γεύσεων και άριστης ποιότητας προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και μαστοριά. Η κουζίνα μας είναι μια «συνέργεια» πολιτισμικών γεύσεων με επηρεασμό και από την πολίτικη κουζίνα.
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε… Καλύτερη δηλαδή είναι η Κρητική κουζίνα και τα κρητικά προϊόντα που κάνουν τον γύρο του κόσμου; Όχι βέβαια αλλά μάλλον είναι πιο …έξυπνοι και πιο δραστήριοι οι Κρητικοί !
Μ.Ξ.