Όσο κι αν θέλουμε τη συμφωνία δεν θα ξεχάσουμε τα προηγούμενα ψέματα…
Περί Δημοτικής Αγοράς
Σημείο αναφοράς για τους Ξανθιώτες ήταν κάποτε η Δημοτική Αγορά. Τόσο ως τόπος αγοράς και προμήθειας των ειδών που διέθετε όπως κρέας, ψάρια, λαχανικά, όσο και ως αρχιτεκτονικό μνημείο ιδιαίτερης αξίας. Πολλή μελάνη χύθηκε, πολλά ελέχθησαν κατά καιρούς και ακόμη περισσότερες υποσχέσεις δόθηκαν.
Καιρός είναι η Δημοτική Αγορά μαζί με την παλιά της αίγλη ως ξεχωριστό αρχιτεκτονικό μνημείο να βρει ξανά και τον χαρακτήρα της ως μια αγορά τοπικών προϊόντων όπου κάποιος θα μπορεί να δοκιμάσει γεύσεις και αρώματα από την θρακική γη. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει η βούληση από τους αρμοδίους για μια τέτοια στροφή που θα ξαναδώσει στη Δημοτική Αγορά την αυθεντική της ταυτότητα.
«Ε»
«Γύρισε» ο καιρός
Ό,τι και να κάνει ο καιρός από δω και πέρα, ένα είναι σίγουρο: Μπροστά μας έχουμε Άνοιξη και Καλοκαίρι. Πάει τελείωσε. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτε όσες καταιγίδες κι αν κάνει ενδιάμεσα. Η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά και αυτό θα συνεχιστεί για ν’ απολαύσουμε άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι.
-Αισιοδοξία συνέλληνες…
«Ε»
Έρχεται η λύση για συμφωνία
Η συμφωνία έρχεται. Μπορεί μάλιστα την ώρα που διαβάζονται οι γραμμές αυτές να έχει υλοποιηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Βέβαια, όπως κάθε συμφωνία υπάρχουν κείμενα και υπογραφές. Και τα μεν κείμενα αποτελούν το τι θα γίνει, τι αποφασίζεται και ποιες υποχρεώσεις θα υπάρξουν. Όπως περιλαμβάνονται και νούμερα που προσδιορίζουν ποσοστά που θα εφαρμοστούν.
«Ε»
Τι θα περιλαμβάνει
Η νέα συμφωνία που είναι προ των πυλών θα έχει φορομέτρα και περικοπές δαπανών με στόχο έσοδα τα οποία φτάνουν περίπου τα 6 δις ευρώ για το 2015.
Έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται να ενδίδει στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ καταργείται το καθεστώς των πρόωρων συντάξεων.
Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί κοντά στο 2%.
Έτσι, ερμηνεύοντας τα νέα δεδομένα θα έχουμε αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς εκτός από γάλα, ψωμί, φάρμακα, ενώ παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και το 2015 με νέες αντικειμενικές.
«Ε»
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ανθεί και βασιλεύει το παρεμπόριο στην περιοχή μας. Ξεκίνησε με τους Βούλγαρους που φέρναν διάφορα προϊόντα και τα πωλούσαν χωρίς τιμολόγια και αποδείξεις και συνεχίζεται με ντόπιους οι οποίοι κλείσαν τα μαγαζιά τους μεν, όμως συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να δίνουν αποδείξεις ή τιμολόγια.
Μάλιστα το φαινόμενο αυτό ήδη έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό από Επιμελητήριο και Ομοσπονδία και αναμένονται μέτρα για τον περιορισμό του διότι θίγει καίρια τους επαγγελματίες που έχουν διαφορετικό λειτουργικό κόστος λόγω ενοικίων, φόρων κλπ.
Αθέμιτος ανταγωνισμός στον ύψιστο βαθμό.
«Ε»
Πριν γίνω μητέρα…
Δεν παρατηρούσα με τις ώρες κάποιον να κοιμάται.
Δεν φανταζόμουν ότι 8 ώρες ύπνου ήταν κατόρθωμα.
Δεν ήξερα ότι μπορώ να κάνω τόσα πολλά σε μια μέρα.
Δεν ήξερα ότι μπορώ να αγαπήσω τόσο αληθινά.
Δεν ήξερα ότι έχω τόση υπομονή και γλύκα μέσα μου.
Δεν περίμενα να έχω συνέχεια τόσες σκέψεις αν αυτό που κάνω είναι το σωστό.
Δεν ήξερα ότι μπορώ να παίξω Στράους μόνο με τα χείλια μου.
Δεν έτρεχα σαν τον Μπολτ κάθε φορά που κάποιος έπεφτε
Δεν ήξερα ότι δεν είναι ντροπή να κοιμάσαι από τις 10.
Δεν ήξερα πόσες φορές μπορώ να πω το ίδιο πράγμα.
Δεν ήμουν τόσο ευσυγκίνητη.
Δεν ήμουν τόση υπεύθυνη.
Δεν ήμουν τόσο ανήσυχη.
Δεν ήμουν τόσο κουρασμένη, αλλά και τόσο ευτυχισμένη.
Πολιτισμός δύο ταχυτήτων
Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την ερμηνεία του έργου ‘’Άξιον εστί’’ του Μίκη Θεοδωράκη από τον Σάκη Ρουβά. Αντιφατικά μεν, αλλά με τόση βαρύτητα που δεν δικαιολογούνταν από την συγκεκριμένη ερμηνεία. Τέλος πάντων, γούστα είναι αυτά. Η προβολή όμως που απέλαβε ο δημοφιλής, κυρίως στο γυναικείο κοινό, καλλιτέχνης, ήταν πολύ μεγάλη. Λίγες μέρες μετά, η πόλη μας βρισκόταν μέσα σε ένα μουσικό όνειρο. Οι μαθητές των μουσικών σχολείων ‘’έφεραν’’ δυναμικά και με το έτσι θέλω τον Μάνο Χατζιδάκι πίσω στην γενέτειρά του. Καμία προβολή, ασφαλώς. Ένα από τα μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν, ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, έγραψε πριν λίγες μέρες, κοινοποιώντας το άρθρο του «Ε» στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook: «Και για να κλείσω το θέμα, να μου επιτρέψετε μια σύγκριση, για να καταλάβουμε απ’ τη μια πού ζούμε, και από την άλλη πώς θέλουμε και πώς πρέπει να ζήσουμε. Το πανελλήνιο, ΜΟΝΑΔΙΚΟ γεγονός της “θαυμαστής” ερμηνείας του ‘’Άξιον εστί’’ με τον “Ανατρεπτικό” Σάκη Ρουβά, και στον αντίποδα, που σχεδόν κανένα από τα μέσα δεν ασχολήθηκε, με το πραγματικά μοναδικό γεγονός, φεστιβάλ όπου 2.000 μαθητές μουσικών σχολείων ερμήνευσαν ένα άλλο Άξιον εστί. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που συμμετείχα σ’ αυτό το φεστιβάλ και έζησα αυτήν τη μοναδική εμπειρία».
Χ.Δ.
Ναι μεν, αλλά…
Η ισχυρότερη αντιπολιτευτική γραμμή του Σύριζα ήταν η έκφραση της πρόθεσής του να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο δε κ. Τόλιος όμνυε για μη καταβολή του το 2015. Σήμερα ασφαλώς και μιλάμε για διατήρησή του, μιας και, ως δια μαγείας, έπαψε να είναι μέτρο της ‘’μνημονιακής πολιτικής’’ και μεταλλάχθηκε από τους ΣυριζΑνέλ εκπροσώπους του λαού σε αναγκαία λύση. Τελικά, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Απλά στην περίπτωση του Σύριζα, τον έχρισες κυβέρνηση, αγαπημένε μου Έλληνα ψηφοφόρε.
Χ.Δ.
Φοιτητικές εκλογές επί θύραις
Τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Μαΐου. Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν οι Έλληνες φοιτητές για να εκλέξουν την παράταξη που θέλουν να τους εκπροσωπήσει στα φοιτητικά θέματα του τμήματός τους. ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΠΚΣ, ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ και άλλες παρατάξεις ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν, με εντατικές προσπάθειες για μείωση της αποχής, αφού το ποσοστό συμμετοχής θα κρίνει και την δύναμη των φοιτητών. Ισχυρός ο κοινωνικοπολιτικός χαρακτήρας που λαμβάνουν οι φετινές εκλογές, με μια Αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά στην εξουσία και με ραγδαίες εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό πλαίσιο.
Χ.Δ.
Αισιοδοξία για ουσιαστικές αλλαγές
Μια χώρα σε τελματώδη κατάσταση (ουσιαστικά σε χρεοκοπία), εδώ και 5 χρόνια, πώς να ορθοποδήσει, όταν πρωτίστως δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά; Κι όταν, πεισματωδώς, παρατείνεται μια εκκρεμής και άκαρπη στις διαπραγματεύσεις κατάσταση, χωρίς να επιδιώκεται μια χρυσή τομή;
Κι αν ακόμη λυθεί σχετικά το πρόβλημα ρευστότητας, με την εισροή νέων ευρωπαϊκών δανείων, είμαστε, άραγε ως οργανωμένη Πολιτεία, έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε επωφελώς; Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα;
Η πρόοδος της χώρας έγκειται -κατά την άποψή μας- σε ορισμένες πάγιες πηγές ανάπτυξης: στον τουρισμό και τη ναυτιλία, στην υποστήριξη της ντόπιας αγροτικής παραγωγής με τυποποίηση των προϊόντων, στην ποιοτική και αξιολογική αλλαγή στο δημόσιο (να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και όχι το εκάστοτε κομματικό), σε ένα πάγιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στην ισονομία, στην εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας (ήλιος, προσδοκώμενοι γαιάνθρακες κ.ά.) και φυσικά στη βελτίωση μιας ανταγωνιστικής Παιδείας.
Θα ξεκινούσαμε από το τελευταίο: την Παιδεία. Στην οποία ο κάθε νεόκοπος υπουργός θέλει να βάλει τη… σφραγίδα του, αλλάζοντάς της τα «φώτα»! Σκεφθείτε μόνο μεταπολιτευτικά πόσες εκπαιδευτικές «Μεταρρυθμίσεις» έγιναν, πού αποσκοπούσαν και πού κατέληξαν; Και η νέα κυβέρνηση δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Εθνική, διακομματική, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας Παιδεία χρειαζόμαστε. Όχι κομματικές «εκπαιδεύσεις» και κομματικά φυτώρια στα ΑΕ.Ι – Τ.Ε.Ι.