Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προβάδισμα στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας δίνει το ΠΕΠ – ΑΜΘ

Προβάδισμα στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας δίνει το ΠΕΠ – ΑΜΘ

0
pep-amth

Ενημερωτική ημερίδα παρουσίασης του Επιχειρησιακού προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2010 στην Ξάνθη με μεγάλη συμμετοχή

Το νέο ΠΕΠ στην Ξάνθη χρηματοδοτεί δράσεις στον τουριστικό , αγροτικό τομέα και στις υπηρεσίες. – Δηλώσεις Παυλίδη – Ζαγναφέρη

Με στόχο να μην χαθεί το τρένο της ανάπτυξης που κινητοποιείται από το νέο ΕΣΠΑ για την περιφέρειά μας και να αρθούν όλες εκείνες οι στρεβλώσεις που την καθηλώνουν σε υστέρηση απορροφητικότητας πόρων καθώς επίσης και να ανατραπεί η υφιστάμενη αρνητική κατάσταση στον τομέα της εργασίας η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ επιχειρεί την ενεργοποίηση όλου του δυναμικού της και των φορέων της περιοχής ώστε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας μπρος στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Αυτό ήταν το θεματικό αντικείμενο της ενημερωτικής ημερίδας για την νέα Προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο «Ελισσώ» όπου έγινε η παρουσίαση του νέου Επιχειρησιακού προγράμματος της ΑΜ – Θ. καθώς επίσης και των τομεακών προγραμμάτων, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜ – Θ κ. Γιώργου Παυλίδη, του μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του πρωτοσύγκελου Ξάνθης κ. Σοφρώνιου, του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου, του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη καθώς επίσης και άλλων φορέων και κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων. Να σημειώσουμε ότι η ημερίδα είχε μεγάλη απήχηση και η αίθουσα ήταν κατάμεστη καθ’ όλη της διάρκειά της.

ΠΕΠ – ΑΜΘ, για επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης στην ΑΜ -Θ

Ο κ. Παυλίδης στην τοποθέτησή του περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση σημείωσε ότι ως περιφέρεια χάσαμε το 17% του ΑΕΠ ενώ η χώρα το 11% στα χρόνια της κρίσης και ότι κατά την περίοδο 2008 – 2011είχαμε απώλεια 324.205 θέσεις εργασίας. Ως αιτίες προσδιόρισε το μοντέλο ανάπτυξης που προωθούνταν που όπως σημείωσε δεν είναι συνδεδεμένο με τα τοπικά μας χαρακτηριστικά και ο παραγωγικός τομέας δεν είναι ούτε οριζόντια ούτε κάθετα συνδεδεμένος με τον μεταποιητικό τομέα ή τον τομέα των υπηρεσιών. Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει χαμηλή εκμετάλλευση της γεωγραφικής μας θέσης, χαμηλή αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σ΄ ότι αφορά τον σχεδιασμό της περιφέρειας είπε πως είναι πολυτομεακός με ξεκάθαρους στόχους όπως: «Να συνδέσουμε την ανάπτυξη με τα τοπικά της χαρακτηριστικά. Γι αυτό θα καταστήσουμε τη περιοχή μας ως τουριστικό προορισμό αριστείας . Στοχεύουμε επίσης στην εξυγίανση του δευτερογενούς τομέα, του τομέα της μεταποίησης, την αξιοποίηση του τοπικού πλούτου και την πρόσδεσή του με την βιομηχανία. Την επανασύνδεση της παραγωγής κάθετα και οριζόντια . Όχι στους κατακερματισμούς και αναπτυξιακές οχυρώσεις μέσα στην περιφέρεια. Θα δώσουμε επίσης έμφαση στην αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της περιφέρειας μας μ ε την άρση και των νομικών στρεβλώσεων είτε από κανόνες της Ε.Ε. είτε της χώρας».

Ανάπτυξη σε γερά και όχι σε ξύλινα πόδια…

Εξειδικεύοντας μάλιστα αυτές τις στρεβλώσεις σε δηλώσεις του στο «Ε»,   χαρακτήρισε ως «Κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου» το να μην περνούν από την Νυμφαία λεωφορεία από την Βουλγαρία όπως επίσης και να μας περιορίζουν για λόγους πολιτικών ρυθμίσεων την βίζα των 72 ωρών: «Θέλουμε μια συνολική επανεκκίνηση. Να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας άμεσα από διαστάσεις κοινωνικής συνοχής. Να φύγουμε από την λογική των υποδομών. Το πιο σημαντικό είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, να βάλουμε μπροστά την αναπτυξιακή μας μηχανή με δικά μας χαρακτηριστικά, να δημιουργήσουμε τη δική μας ανάπτυξη που θα έχει σταθερά πόδια και στην πρώτη κρίση δεν θα καταρρέει και όχι στη λογική του τωρινού βολέματος αλλά αυτό που θα παραγάγουμε να αντέχει. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το πιο σημαντικό κεφάλαιο που έχουμε, τους νέους που ασχολούνται με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα να το περάσουμε στην μεταποίηση, να το εντάξουμε στην έξυπνη εξειδίκευση. Είμαστε πιλοτική περιφέρεια σ’ όλη την Ευρώπη και μπορούμε να αναδείξουμε τα προϊόντα εκείνα που θα δώσουν νέα χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη αλλά όχι μόνο στον τομέα της παραγωγής αλλά και της μεταποίησης. ¨Έτσι δημιουργούμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, προστιθέμενες αξίες δημιουργούμε νέες τάσεις, αναπαράγουμε με νέα αλυσίδα αξιών νέο προϊόν», κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Το νέο ΠΕΠ στην Ξάνθη χρηματοδοτεί δράσεις στον τουριστικό , αγροτικό τομέα και στις υπηρεσίες

Την ικανοποίησή του για την συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν εκπρόσωποι φορέων αλλά κα απλοί πολίτες εξέφρασε μιλώντας στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης. Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της Π. Ε. Ξάνθης αναφορικά με τους τομείς και τις δράσεις που θα προωθηθούν σημείωσε: «Θα δοθεί προτεραιότητα σε διάφορες δράσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα με παράλληλα έργα αναδασμού , αντιπλημμυρικά, στον τουριστικό τομέα με θέματα προβολής και ανάδειξης τουρισμού και εκσυγχρονισμού της δημοσίας διοίκησης, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λ.π. Το νέο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 508 εκ. ευρώ για όλη την περιφέρεια και δεν επικεντρώνεται στις υποδομές αλλά στην ανάπτυξη. Γι αυτό και δεν χρηματοδοτεί μεγάλα έργα παρά μόνο συντήρησης.

Το θέμα της απορροφητικότητας των πόρων μας προβληματίζει και γι αυτό έγινε και αυτή η ημερίδα μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Παυλίδη ώστε να ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός και να ενημερωθούν οι φορείς και οι πολίτες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…