Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσδοκά… πεζογέφυρα, για να αναστηθεί το ‘’Νησάκι’’ στον Κόσυνθο

Προσδοκά… πεζογέφυρα, για να αναστηθεί το ‘’Νησάκι’’ στον Κόσυνθο

0
nisaki-parea

Ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης στο έλεος της εγκατάλειψης

Σχέδια για αναψυκτήριο πλάι στο ποτάμι, κάτω από τα καταπράσινα πλατάνια

Οι παλιότεροι θυμούνται νοσταλγικά την ταβέρνα ‘’Νησάκι’’, στην οδό Πινδάρου. Ένα παλιό κτήριο γεμάτο αναμνήσεις και πρόσωπα, στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, λίγο πριν το ‘’Μονοπάτι της Ζωής’’. Απέναντι, ο παλιός νερόμυλος. Ένα πετρόκτιστο διώροφο κτήριο ακριβώς πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο, ‘’πνιγμένο’’ μέσα στα τεράστια καταπράσινα πλατάνια, με μια θέα μοναδική, παρότι βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης.

Ένα όνειρο που έμεινε μισό

Το κτήριο που στέγαζε το ‘’Νησάκι’’, όσο και ο παλιός νερόμυλος, ανήκουν στην Μητρόπολη Ξάνθης. Πριν μερικά χρόνια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την εκμίσθωσή τους και την αξιοποίηση του χώρου, και διενεργήθηκε διαγωνισμός. Παρά την αρχική τιμή του ενοικίου στα 2.300 ευρώ από τον πρώτο πλειοδότη, δεν υπήρξε συνέχεια στο ενδιαφέρον, προφανώς λόγω των χρημάτων που απαιτούνταν για την ανακαίνιση και διαμόρφωση των κτηρίων και των γύρω χώρων. Τελικά το κτήριο του παλιού μύλου εκμισθώθηκε από τον πρώην Αντιδήμαρχο, Μανόλη Φανουράκη, και τον ιδιοκτήτη της Ξανθίππης, κ. Τοπαλίδη, έναντι μισθώματος 500 ευρώ, με την δέσμευση να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες για την λειτουργία τους. Παρότι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για να αποκατασταθεί ο μύλος και να γίνει ένα κτήριο κόσμημα, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε για μερικά χρόνια, λόγω των πολλών οικονομικών απαιτήσεων, αλλά και της δημιουργίας της πεζογέφυρας στο σημείο, που θα ενώνει την δυτική όχθη του Κόσυνθου με την ανατολική, στην συνοικία Σαμακώβ. Σήμερα ο παλιός νερόμυλος δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές του δόξες, ούτε και τα όνειρα αυτών που προσπάθησαν να τον αναστήσουν.

Μ. Φανουράκης: «Είχαμε αποφασίσει ακόμη και το όνομα του μαγαζιού»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Φανουράκη, για να πληροφορηθεί τους λόγους που το κτήριο έχει μείνει αναξιοποίητο και έχει γίνει μια εστία μόλυνσης και σκουπιδιών. ‘’Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε με πολλή όρεξη και μεράκι, έχοντας ένα όνειρο για τον χώρο αυτό. Ένα όνειρο που σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τα πολλά εμπόδια που συναντήσαμε στην πορεία. Αρχικά, στο κτήριο της οδού Πινδάρου, όπου ήταν η ταβέρνα το Νησάκι, βρέθηκαν τοιχογραφίες, που απαιτούσαν την ανάμιξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την συντήρησή τους. Μόνο για την μελέτη και την αποκατάσταση των τοιχογραφιών απαιτούνταν περίπου 9.000 ευρώ. Εν συνεχεία, αναγκαστήκαμε να σκάψουμε το πάτωμα, σύμφωνα με οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που έδειξε συγκατάβαση στην προσπάθεια που κάναμε. Εκεί βρέθηκε νερό, κάτι που πάγωσε ουσιαστικά τις εργασίες στο κτήριο’’. Αναφορικά με τον παλιό νερόμυλο ο κ. Φανουράκης μας είπε: ‘’Στον νερόμυλο έγινε πολλή δουλειά και δαπανήσαμε αρκετά χρήματα, ώστε να γίνουν όλες οι εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου, παρότι υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές προϋποθέσεις. Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και προσωρινά το εγκαταλείψαμε, παρότι έχουμε εκπονήσει μελέτη ανάπλασης του χώρου με προβολή και αξιοποίηση και του μεγάλου πλάτανου, για να γίνει ένα μέρος όχι μόνο για τους πελάτες του μαγαζιού, αλλά και για οποιονδήποτε ήθελε να το επισκεφθεί. Ένα μαγαζί που θα λειτουργούσε χωρίς μουσική, μόνο με τον ήχο του ποταμού και το θρόισμα των φύλλων’’.

Τοπαλίδης: «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της πεζογέφυρας»

Ο κ. Τοπαλίδης ήταν πιο αισιόδοξος για το μέλλον του εγχειρήματος, αφού μας δήλωσε ότι όλες οι μελέτες έχουν γίνει και όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να καταβάλλουν το μίσθωμα, περιμένοντας κυρίως την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής της πεζογέφυρας. ‘’Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα της πεζογέφυρας, στο οποίο έχουν γίνει αλλαγές και έχει επηρεάσει τον αύλειο χώρο του νερόμυλου. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο, για να πορευτούμε αναλόγως’’.

Μ. Τσέπελης: «Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης»

Αναφορικά με το θέμα κατασκευής της πεζογέφυρας και την πορεία της σύμβασης, επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μανόλη Τσέπελη, ο οποίος δήλωσε ότι η διαδικασία προχωράει, παρότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην αλλαγή της θεμελίωσης, που δεν θα γίνει τελικά εντός της κοίτης του ποταμού, αλλά εκτός. Όπως μας είπε: ‘’μέχρι το καλοκαίρι ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, αφού τελείωσαν κάποιες τυπικές εκκρεμότητες που υπήρχαν’’. Ο ίδιος τόνισε ότι θα κατατεθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Ζαγναφέρη, μελέτη της Διεύθυνσης Δασών για την ανάπλαση του μονοπατιού μέχρι το 4ο χλμ. «Αν υιοθετηθεί η πρόταση, ύψους 210.000 ευρώ, θα δημιουργηθεί μια πολύ όμορφη διαδρομή από το Σαμακώβ μέχρι το 4,5 χλμ. Θα είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης μας», είπε χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή λοιπόν, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλοι ένα μέρος-κόσμημα της παλιάς πόλης και να μην γίνουμε για ακόμη μια φορά μάρτυρες κτηρίων που ανακαινίζονται, για να καταλήξουν εικόνες ντροπής, στέκια περιθωριοποιημένων και εστίες μόλυνσης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …