Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νεκρά καβούρια και ψάρια στο Αλιευτικό Καταφύγιο των Αβδήρων

Νεκρά καβούρια και ψάρια στο Αλιευτικό Καταφύγιο των Αβδήρων

0
nekra psaria

Δηλητηριάστηκαν από το μολυσμένο νερό των ρεμάτων που εκβάλουν στη θάλασσα, υποστηρίζουν οι ψαράδες

Τα ρέματα μεταφέρουν βοθρολύμματα και υπολείμματα φυτοφάρμακων. Στα Αρχαία Άβδηρα είχαν αποχετευτικό – Στα Νέα Άβδηρα ΌΧΙ!

Ένα αποκρουστικό θέαμα αντίκρισαν οι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στο αλιευτικό καταφύγιο της Σκάλας Αβδήρων. Εκατοντάδες μεγάλα καβούρια και ψάρια νεκρά επέπλεαν στο νερό και δίπλα από τις βάρκες τους! Στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τις αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο των αλιευμάτων κατέληξαν ότι η πιθανότερη αιτία είναι το ρέμα που εκβάλει ακριβώς στο σημείο του αλιευτικού καταφυγίου και ευθύνεται και για τις μεγάλες πλημμύρες του χειμώνα που έπληξαν την περιοχή.

Εκατοντάδες νεκρά καβούρια και ψάρια στα Άβδηρα  

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου Αλιέων Αβδήρων Κώστας Τσολάκης τα νεκρά αλιεύματα βρέθηκαν εκεί που καταλήγει το ρέμα το οποίο έρχεται από τον οικισμό των Αβδήρων τον οποίο διασχίζει, διατρέχοντα επίσης όλη την αγροτική περιοχή γύρω από τον οικισμό : «Τα καβούρια και τα ψάρια σίγουρα δηλητηριάστηκαν από το νερό του ρέματος που είναι μολυσμένο. Τα Άβδηρα δεν έχουν αποχετευτικό και είναι πολλοί που συνδέουν τους βόθρους τους με το δίκτυο ομβρίων και όλα αυτά καταλήγουν στην θάλασσα. Επιπλέον το νερό μολύνεται και από τα φυτοφάρμακα που ρίχνουν οι αγρότες καθώς περνά από χωράφια. Πρόκειται για ένα οικολογικό έγκλημα και πρέπει να βρεθεί μια λύση», τονίζει εκφράζοντας την αγανάκτηση του και την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής των Αβδήρων ο κ. Τσολάκης.

Στα Αρχαία Άβδηρα είχαν αποχετευτικό – Στα Νέα Άβδηρα ΌΧΙ

Δεν τελεσφόρησαν όλες οι προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν ώστε ο οικισμός των Αβδήρων να αποκτήσει ένα αποχετευτικό σύστημα. Και έτσι ενώ οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων – σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Αρχαιολογική υπηρεσία – έχουν δείξει ότι υπήρχε ένα σύστημα αποχέτευσης στον αρχαίο οικισμό καθώς έχουν βρεθεί αγωγοί κάτω από τους δρόμους , χιλιάδες χρόνια μετά, τα νέα Άβδηρα δεν έχει καταστεί δυνατό ν’ αποκτήσουν αυτή την υποδομή. Μια υποδομή αυτονόητα απαραίτητη για κάθε σύγχρονο οικιστικό σύνολο. Επί θητείας του νομάρχη Παναγιώτη Σαλτούρου ξεκίνησαν κάποια έργα υποδομής όμως ολοκληρώθηκαν κατά το ήμισυ και χωρίς να έχει προβλεφθεί Βιολογικός Καθαρισμός. Στη συνέχεια η δήμαρχος Εύα Τσακίρη έδωσε προτεραιότητα στο να εξασφαλίσει κονδύλι για τον Βιολογικό και συνεργάστηκε με το ΔΠΘ για την μελέτη.   Μάλιστα υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Τοπείρου να τον συλλειτουργήσουν ενώ είχε υποδειχθεί από το ΔΠΘ ως χώρος περιοχή του Μυρωδάτου. Όμως το θέμα έμεινε εκεί.

Συνδέουν τους βόθρους τους με το δίκτυο ομβρίων

Έτσι η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως εξής: Το χωριό Άβδηρα το διασχίζουν δύο ρέματα. (λάκκοι κατά την ντοπιολαλιά). Το ένα που περνά μέσα από το χωριό και έχει πλακοσκεπή (πίσω από τον παραδοσιακό Αλευρόμυλο) και το άλλο έξω από το χωριό το οποίο είναι ανοιχτό. Είναι λοιπόν κοινό και ένοχο μυστικό ότι πολλοί κάτοικοι αντί να αδειάζουν τους βόθρους τους και να πληρώνουν κάθε τόσο βοθροκαθαριστές βρήκαν την εύκολη λύση να τους συνδέουν με το δίκτυο ομβρίων και έτσι τα βοθρολύμματα μεταφέρονται στα ρέματα τα οποία καταλήγουν στην θάλασσα. Παράλληλα ιδιαίτερα το ανοιχτό ρέμα είναι εστία μόλυνσης για τους κατοίκους του οικισμού, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης κουνουπιών. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο που έχει την κατοικία του κοντά στο ρέμα. Για το κλείσιμο του ρέματος υπάρχει απ ό την εποχή της Εύας Τσακίρη μελέτη 200.000 ευρώ που όμως δεν αξιοποιήθηκε.

Θα ενταχθεί ως έργο – γέφυρα στο νέο ΕΣΑΠ ο Βιολογικός των Αβδήρων

Ο νυν δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης είναι γνώστης του προβλήματος καθώς και όλης αυτής της παράνομης κατάστασης και όπως ανέφερε στο «Ε» ο Βιολογικός για Άβδηρα – Βελόνη – Μυρωδάτο θα ενταχθεί σαν έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ ενώ προτίθεται επίσης να βρει πηγή χρηματοδότηση για να κάνει πλακοσκεπή στο ανοιχτό ρέμα. Έως να γίνουν όλα αυτά θα συνεχίσουν οι ψαράδες να βρίσκουν νεκρά ψάρια στα δίχτυα τους…. καθώς άμεση λύση δεν δίνεται και ίσως χρήζει διερεύνησης από ειδικούς το θέμα ώστε να προτείνουν τι πρέπει να γίνει άμεσα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…