Tο ανατρεπτικό συγκρότημα με τον ιδιαίτερο ήχο έρχεται στην Ξάνθη
Λ. Φαληρέας: «Η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης ταιριάζει απόλυτα με την πολυσυλλεκτικότητα της μπάντας μας»
Παίζουν από Μανώλη Χιώτη και Σοφία Βέμπο μέχρι electroswing και hip-hop, έχουν συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες από όλους τους χώρους και, αν και μετρούν μόνο οκτώ χρόνια στα μουσικά δρώμενα, έχουν κατορθώσει να χαράξουν τον δικό τους μουσικό δρόμο, βρίσκοντας πλήθος συνεπιβατών. Ο λόγος για ένα από τα συγκροτήματα – αποκάλυψη στην νέα μουσική σκηνή των τελευταίων χρόνων, για τους Imam Baidi. Με αφορμή την αποψινή τους εμφάνιση στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ της Αριστερής Ενότητας Ξάνθης, συνομιλήσαμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, τον Λύσανδρο Φαληρέα.
Έχετε ξαναεμφανιστεί στην Ξάνθη και σας περιμέναμε όλοι με λαχτάρα:
Και εμείς το θέλαμε πάρα πολύ να ξαναέρθουμε, παρότι το προγραμματίσαμε στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με κόσμο που φαίνεται να αγαπά την μουσική και πραγματοποιεί προσπάθειες, που θέλουμε να στηρίζουμε, όπως αυτή των φοιτητών στην οποία ήρθαμε να συμμετάσχουμε. Θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό για το Πανεπιστήμιο, που ομάδες διοργανώνουν τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις.
Σας γνωρίσαμε δισκογραφικά το 2007. Άλλαξε κάτι στην μπάντα από τότε;
Η σύνθεση της μπάντας από την πρώτη μας δουλειά έχει αλλάξει, είμαστε πλέον 8 μουσικοί, και σίγουρα με την πάροδο του χρόνου αλλάζει και ο τρόπος που δουλεύεις τα τραγούδια. Κάθε album αντικατοπτρίζει την περίοδο που το δουλεύεις. Όσο περνάει ο καιρός, προσθέτουμε περισσότερα δικά μας στοιχεία, πέρα από τα γνωστά ρεμίξ, και στον τελευταίο δίσκο έχουμε και αρκετά δικά μας τραγούδια με στίχο, πέρα από τα ορχηστρικά που γράφαμε παλιότερα.
Τι να περιμένουμε να ακούσουμε απόψε;
Σίγουρα μια πολύ κεφάτη συναυλία με πολύ πλάκα και ιδιαίτερα στιγμιότυπα μέσα στο live, με πλούσιο πρόγραμμα και πέρα από την δισκογραφική μας δουλειά, καθώς υπάρχουν κομμάτια που επεξεργάζονται και στην πορεία των συναυλιών πριν φτάσουν να ηχογραφηθούν.
Πού αποδίδεις αυτή την αγάπη του κόσμου στην μουσική σας και στην σκηνική σας παρουσία;
Είναι κάτι που έχει προκύψει από μόνο του κυρίως από την χημεία που υπάρχει ανάμεσα σε όλα τα μέλη της μπάντας. Σίγουρα παίζουν ρόλο οι πρόβες και τα πολλά live, αλλά είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με όλα τα παιδιά, να το διασκεδάζουμε πρώτα εμείς. Η πολυσυλλεκτικότητα της μπάντας σίγουρα παίζει ρόλο, γιατί ο καθένας καταθέτει την προσωπικότητά του και είναι μέρος της παράστασης, χωρίς να υπάρχει ένας κύριος frontman που πλαισιώνεται απλά από κάποιους μουσικούς.
Ίσως γι’ αυτό σας αγαπάει τόσο η πολυπολιτισμική Ξάνθη
Η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης ταιριάζει απόλυτα με την πολυσυλλεκτικότητα της μπάντας μας, αλλά και με την μουσική μας, που κινείται από το ρεμπέτικο και το μπουζούκι, σε swing και χάλκινα πνευστά και από το παλιό ελληνικό τραγούδι στο hip-hop.
Πώς βιώνετε όλη αυτή την αρνητική ατμόσφαιρα στην χώρα;
Θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί, γιατί μπήκαμε επαγγελματικά στον χώρο όταν ήδη ξεκίνησε η κρίση, οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με παλιότερες καταστάσεις. Σίγουρα βιώνουμε και στις live εμφανίσεις την κατήφεια του κόσμου και αυτός είναι και ένας από τους κύριους σκοπούς της μουσικής μας, να τους κάνουμε να περάσουν καλά. Αν και βλέπουμε ότι οι νότιοι λαοί είναι πιο δύσκολοι στο να ανοιχτούν και να διασκεδάσουν σε σχέση με τους βορειο-ευρωπαίους, που δεν νοιάζονται για το τι θα πει ο περίγυρος.
Διασκεδάζουν με ελληνικό στίχο και μουσική;
Οι ξένοι είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με τις μίξεις παλιάς και σύγχρονης μουσικής και έρχονται στις συναυλίες έτοιμοι να διασκεδάσουν. Καταλαβαίνουν ότι αυτό που ακούν είναι ελληνική μουσική και τους αρέσει, παρότι δεν καταλαβαίνουν τον στίχο. Η μουσική είναι μια οικουμενική γλώσσα, εξάλλου.
Παίζατε κάπου τον χειμώνα;
Ήμασταν σε ένα πολύ όμορφο, εναλλακτικό μπορώ να πω, χώρο στον Πειραιά, το Password, και πήγε πάρα πολύ καλά. Το καλοκαίρι αρχίζουν οι περιοδείες, ξεκινάμε σιγά-σιγά και θα βρεθούμε σε διάφορες πόλεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, και στην Αμερική φέτος.
Στην Ξάνθη τρώμε ιμάμ μπαϊλντί. Σε εσάς πώς προέκυψε;
Στα πρώτα μας τραγούδια, επειδή δεν είχαμε δικό μας στίχο, ήταν δύσκολο να βρούμε κάποιο όνομα. Έτσι δίναμε ονόματα φαγητών. Και επειδή θεωρούμε ότι ‘’μαγειρεύουμε’’ μουσικές και ήχους, το Ιμάμ Μπαϊλντί μας προέκυψε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Δίνει ταυτόχρονα και μια ιδέα για τον ανατολίτικο ήχο που έχει μέσα η μουσική μας.
Κάποιο όνειρό σας;
Να μπορούμε να παίζουμε πάντα μουσική όπως θέλουμε και κάποια στιγμή (φανταστικό σενάριο) να ακούσουμε μια συναυλία Imam Baildi, για να δούμε τι εισπράττει ο κόσμος.
Η συναυλία των Imam Baildi, μαζί με τους ‘’δικούς’’ μας Big Band, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 2 Μαΐου στις 21:30, στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου, με είσοδο 5 ευρώ και μπύρα.
Χ.Δ.