Επίσκεψη μελών της οργάνωσης Culinary Historians of Boston στην πόλη μας και γνωριμία με τις τοπικές γεύσεις
Την ξενάγηση στη Δημοτική Αγορά και την τοπική κουζίνα ανέλαβε ο Γ. Μπατζακίδης που τόνισε για άλλη μια φορά την προοπτική του γαστρονομικού τουρισμού για την περιοχή μας
Η Ξάνθη ήταν ένας από τους σταθμούς της επίσκεψης πολυπληθούς ομάδας καθηγητών, δημοσιογράφων και κριτικών γεύσεων από την Αμερική, οι οποίοι κατέφτασαν στη Θράκη με σκοπό να γνωρίσουν τις τοπικές γεύσεις, εδέσματα και ντόπιες συνταγές. Η αποστολή με έντονο «άρωμα γυναίκας» αποτελούνταν από μέλη της οργάνωσης Culinary Historians of Boston, ως επί το πλείστο καθηγήτριες πανεπιστημίου από το Harvard, to Tufts και άλλα γνωστά ιδρύματα της Βοστώνης.
Σκοπός των επισκέψεων αυτών, αλλά και της εν γένει ενασχόλησης της οργάνωσης είναι η γνωριμία, καταγραφή και προσέγγιση των τοπικών γεύσεων, των ιδιαιτεροτήτων κάθε κουζίνας και των στοιχείων εκείνων που κάνουν τη γαστρονομία κάθε περιοχής ξεχωριστή και μοναδική.
Η ομάδα των γευσιγνωστριών επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί τη Δημοτική Αγορά, όπου τις υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και των κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης, για τον οποίο η εν λόγω επίσκεψη είχε ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και πολλές φορές έχει αναφερθεί στις δυνατότητες, αλλά και τη δυναμική του γαστρονομικού τουρισμού για την περιοχή μας. Ο ίδιος τις ξενάγησε στη Δημοτική Αγορά και μοιράστηκε μαζί τους πληροφορίες και… μυστικά της τοπικής κουζίνας και των γαστριμαργικών συνηθειών των ξανθιωτών.
Τις εντυπώσεις τους με τα πιο θετικά σχόλια μετέφεραν τα μέλη της οργάνωσης που επισκέφθηκαν την Ξάνθη, μέσω της προέδρου τους Αγνής Χαραλάμπους-Τέρνερ με καταγωγή από την Κύπρο, που ζει στη Βοστώνη. Η ίδια εξήγησε ότι η επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εξερεύνησης της γαστρονομίας, αφού ειδικά στη χώρα μας υπάρχει διαθέσιμος πλούτος γεύσεων και συνταγών.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Γιώργος Μπατζακίδης εξήγησε για ακόμη μια φορά γιατί και πώς η Ξάνθη μπορεί να αποτελέσει για όλους τους tour operators, έναν γαστρονομικό προορισμό. Όπως σημείωσε: «διαθέτει όλο το ποιοτικό και ιστορικό υπόβαθρο, όπου η Δύση αναμιγνύεται με την Ανατολή. Σ’ ένα υπέροχο μωσαϊκό γεύσεων, πολυπολιτισμικότητας και παράδοσης, ας το εκμεταλλευτούμε όλοι μας ώστε μέσα από την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής μας, την ανάδειξη των άριστων τοπικών προϊόντων μας ,την παρουσίαση της ιδιάζουσας (μοναδικής σε πολλές περιπτώσεις) τοπικής μας ιστορίας και την ιδιαίτερη και πολύ προσεχτική προβολή της απίστευτης φυσικής αλλά και τεχνητής ομορφιάς της πόλης και του Νομού μας, την πολύ σημαντική, οριστική απόφαση έκδοσης βίζας των 72 ωρών από τη γείτονα, η Ξάνθη μας θα γίνει ένας τεράστιος πόλος έλξης επισκεπτών από όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία», ενώ μετά σχολίασε: «τότε θα λύσουμε το πρόβλημα της τοπικής μας οικονομίας, όλα τα άνεργα παιδιά θα έχουν δουλειά αφού 365 μέρες το χρόνο θα έχουμε επισκέπτες που θα μας αφήνουν τα ωραία τους χρήματα, γι’ αυτό θα παλεύω κάθε μέρα, κάθε στιγμή». Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ που έχει στηρίξει ενεργά όλες τις δράσεις με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, ανέφερε καταληκτικά ότι: «ούτε τα εργοστάσια θα μας σώσουν επί του παρόντος, ούτε η βιοτεχνία που πνέει τα λοίσθια, μόνον τα παραπάνω για άμεση λύση της κρίσης και θα αγωνίζομαι γι’ αυτό με όλη μου τη ψυχή, όπως αυτό το μικρό λιθαράκι, κάθε φορά από ένα, μέρα με τη μέρα, ώσπου να δω το όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα!».