Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα βήμα για την πάταξη του νοσηρού φαινομένου του τράφικινγκ

Ένα βήμα για την πάταξη του νοσηρού φαινομένου του τράφικινγκ

0
traficking-xanthi

Kοινή στρατηγική Ελλάδας-Βουλγαρίας για την κοινωνική προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Σημαντική παράμετρος για την επιτυχία του έργου η δικτύωση φορέων στο πλαίσιο του εθελοντισμού

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο ‘’Ελισσώ’’ της Ξάνθης το ανοιχτό φόρουμ για την παρουσίαση του έργου «Gimmie Shelter: Joint strategy for the social protection of vulnerable social groups / Κοινή στρατηγική για την κοινωνική προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων». Το έργο επικεντρώνεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών εκμετάλλευσης και εμπορίας (trafficking) παιδιών. Στόχος του είναι η υποστήριξη παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε πρόκειται για θύματα γονεϊκής παραμέλησης, είτε για θύματα εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης σε διασυνοριακό επίπεδο. Επίσης, η βελτίωση της πληροφόρησης του πληθυσμού σε θέματα προστασίας παιδιών που κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε επαιτεία υπό εκμετάλλευση ή είναι εγκαταλειμμένα.

Συνεργασία ΑΜ-Θ και Σμόλιαν Βουλγαρίας

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τον επικεφαλής εταίρο του έργου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Σμόλιαν της Βουλγαρίας. Ο τίτλος του Προγράμματος, στο οποίο εντάσσεται το εν λόγω έργο, είναι «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013», με προϋπολογισμό ύψους 1.919.840 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 446.790 ευρώ. Στο εταιρικό σχήμα μετέχει η κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ, που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Ξάνθης «H Στήριξη». Ως αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου αναφέρονται:

• Δημιουργία και θεσμοθέτηση κοινής διασυνοριακής δομής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας στο σημαντικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα

• Δέσμη ενεργειών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των φορέων των δύο κρατών (δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές οργανώσεις) και δέσμευση για λήψη μέτρων από κοινού

• Αντιμετώπιση της παραμέλησης, εκμετάλλευσης και της παραβατικής δράσης των παιδιών. Επίσης, αντιμετώπιση της διακίνησης παιδιών από τη μία χώρα στην άλλη, με στόχο την εκμετάλλευση από εγκληματικές οργανώσεις

• Δημιουργία κοινής πλατφόρμας πολιτικών για την κοινωνική προστασία των παιδιών στη διασυνοριακή περιοχή

Ένα νοσηρό φαινόμενο με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου ‘’Ελισσώ’’ παραβρέθηκαν, εκτός από τους εμπλεκόμενους φορείς των δύο συνεργαζόμενων Περιφερειών, πολλοί εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και πολίτες που ενισχύουν παρόμοιες εθελοντικές δράσεις. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και τα πρόσφατα κρούσματα του ‘’παιχνιδιού’’ που ξεκίνησε στην Ευρώπη, με την εξαφάνιση ανηλίκων για 72 ώρες και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του την προσφορά του Δικτύου «Η Στήριξη» και την αγαστή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ φορέων όπως η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες για την πάταξη του φαινομένου. Παράλληλα, ζήτησε από τους συντονιστές του έργου την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της όλης δράσης, μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Με υποσχέσεις για μεγάλα χρηματικά ποσά έπειθαν τους γονείς να δώσουν τα παιδιά τους

Στις έξι παρουσιάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων του έργου, αναπτύχθηκε το πλαίσιο του κοινωνικού φαινομένου της παιδικής εκμετάλλευσης και οι πρώτοι καρποί από την διασυνοριακή συνεργασία. Η κα Βαλμπόνα Χυστούνα, εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του φαινομένου του trafficking στην Ελλάδα και επικεντρώθηκε στην εργασία ανηλίκων στον δρόμο. Όπως είπε, το φαινόμενο ξεκίνησε στην χώρα μας από την δεκαετία του ’90, με εκμεταλλευτές (traffickers) κυρίως από την Αλβανία. Με υποσχέσεις για μεγάλα χρηματικά ποσά στις οικογένειες των παιδιών, τα συνόδευαν στην Ελλάδα παρουσιαζόμενοι ως φίλοι των γονιών. Το φαινόμενο μεταλλάχθηκε από το 2003 με 2004 όταν πλέον οι ίδιες οι οικογένειες συνόδευαν τα παιδιά τους και τα ωθούσαν στην εργασία στον δρόμο. Από το 2007 και την ένταξη στην Ε.Ε. Βουλγαρίας και Ρουμανίας, προστέθηκαν ακόμη δύο πληθυσμιακές ομάδες στην παιδική εκμετάλλευση.

Παρουσίαση των πτυχών του έργου και των αποτελεσμάτων

Ο διαχειριστής του έργου για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, κ. Λ. Τσούργιαννης, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της πορείας του έργου μέχρι σήμερα, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Σμόλιαν, κ. Andrian Petrov, αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιούνται στην Περιφ. Διοίκηση του Σμόλιαν για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη», κα Κυριακή Αλατζά, παρουσίασε τα σχέδια για την δημιουργία του Κέντρου ημερήσιας φροντίδας της Π.Ε. Ξάνθης, στην παλιά Μαθητική Εστία, αλλά και την δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών για την στήριξη και λειτουργία του. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι δράσεις της ΑΡΣΙΣ για το συγκεκριμένο έργο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την κα Αγνή Ντούντα, ενώ η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Κ. Καραθεοδωρή», κα Αφροδίτη Καρελιάδου, μίλησε για την προσφορά της Εταιρείας ως διαμεσολαβητή στην δημιουργία του δικτύου προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο στην ΑΜ-Θ.

Δικτύωση φορέων και η σημασία του εθελοντισμού

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε από εκπρόσωπο των παιδικών χωριών SOS η έννοια και η σημασία του εθελοντισμού στο πλαίσιο στήριξης ευπαθών ομάδων και ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη δικτύωση φορέων και εθελοντικών ομάδων. Το ανοιχτό φόρουμ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και για την γνωριμία των εκπροσώπων εθελοντικών οργανώσεων για μελλοντικές συνεργασίες. Όπως σημείωσε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδριτσόπουλος, η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της έκτασης και των επιμέρους λεπτομερειών του φαινομένου, ενώ σε δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και το νέο διασυνοριακό πρόγραμμα η ολοκλήρωση του έργου με την επίλυση των προβλημάτων σε ένα μεγάλο εύρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …