Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οικονομική ασφυξία στους φαρμακοποιούς

Οικονομική ασφυξία στους φαρμακοποιούς

0
kalfa 2-empros

Εκπέμπουν S.O.S. οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της ΑΜΘ – Είχαν κοινή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη

Εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αν δεν πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ

Σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί λόγω «στάσης πληρωμών» των ταμείων από τον Ιανουάριο, γεγονός που στερεί την ρευστότητα να κάνουν παραγγελίες φαρμάκων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία και οι ασθενείς να στερούνται φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία τους.

S.O.S. από τους φαρμακοποιούς της ΑΜΘ

Τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Αλεξανδρούπολη όπου συμμετείχαν οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων καθώς και των φαρμακευτικών Συνεταιρισμών της ΑΜΘ παρουσία και του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου κ. Λουράντου Κωνσταντίνου. Όπως μας μεταφέρει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα που συμμετείχε στην σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου και επισημάνθηκε ότι όλες οι δεσμεύσεις του νέου υπουργού Υγείας παραμένουν μέχρι στιγμής μόνο …λόγια καθώς έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο ενώ τους έχουν λαμβάνειν και ληξιπρόθεσμα απ’ το 2011. Αυτό τους δημιουργεί οικονομική ασφυξία καθώς καλούνται να πληρώσουν μετρητοίς τις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες και επειδή στερούνται ρευστότητας εξαναγκάζονται σε μείωση παραγγελιών. Αυτό σε συνδυασμό με τις εξαγωγές που αύξησαν οι εταιρείες λόγω της διαφοράς της τιμής των φαρμάκων με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και την μείωση των εισαγόμενων φαρμάκων έχουν προκαλέσει αναταραχή στην αγορά του φαρμάκου που την πληρώνει στο τέλος ο ασθενής αλλά και ο φαρμακοποιός.     Επίσης – όπως ειπώθηκε – τίποτε δεν έχει γίνει με το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων και συγκεκριμένα το ωράριο των 48 ωρών μαζί με τις εφημερίες για το οποιο δεσμεύτηκε ότι θα φέρει με νόμο ο υπουργός κ. Κουρουμπλής.

Εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αν δεν πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ

Έτσι σε κοινή τους τοποθέτηση κατέληξαν: «Όλοι συμμεριζόσαστε τον αγώνα και τις δυσκολίες της Πολιτείας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Της επισημαίνουμε όμως ότι εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα η κατά προτεραιότητα κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, αναγκαστικά θα οδηγηθούμε , λόγω έλλειψης ρευστότητας στο τελικό στάδιο της αδυναμίας αγοράς φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, γεγονός το οποίο θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την Δημόσια υγεία». Παράλληλα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αν δε πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …