Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Άνω-κάτω έκανε η κακοκαιρία την πυροπροστασία του νομού

Άνω-κάτω έκανε η κακοκαιρία την πυροπροστασία του νομού

0
pyroprostasia syskepsi1-web

Η καταστροφή δρόμων από τις πλημμύρες και την πρώτη δέντρων στα φλέγοντα θέματα της συνεδρίασης του οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές

Μεγάλη ανταπόκριση για την αντιπυρική οχύρωση του νομού. Ζητήθηκε αυξημένη προσοχή και σχεδιασμός για το περιαστικό άλσος και τις κατασκηνώσεις

Με μεγάλη προσέλευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήμους, οργανισμούς, υπηρεσίες και αρκετές εθελοντικές ομάδες συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, στην αίθουσα της αντιπεριφέρειας προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και με την παρουσία του διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Χρήστου Μαμαρίκα. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, του οποίου η παρέμβαση ήταν σημαντική και για τον πρόσθετο λόγο της εμπειρίας του από τη θέση του νομάρχη Ξάνθης. Στη θέση του ως προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης επέστρεψε μετά από εξάμηνη απουσία και ο Γιώργος Καφούτης. Από τους εθελοντές το παρών έδωσαν, ανάμεσα σε άλλους, οι πρόσκοποι, οι κυνηγοί, ο σύλλογος των οχημάτων τετρακίνησης (4Χ4) και για πρώτη φορά οι ποδηλάτες «MountainActive” που έχουν διαμορφώσει την πίστα στην περιοχή της Παναγιάς Καλαμού.

Βροχές και άνεμοι κατέστρεψαν δασικούς δρόμους και αντιπυρικές διαβάσεις

Από τους άμεσα εμπλεκόμενους τέθηκε με ιδιαίτερη βαρύτητα η καταστροφή αγροτικών, δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της φετινής χειμερινής περιόδου. Μάλιστα, έκαναν λόγο για πρωτόγνωρη εικόνα ζημιών τη φετινή χρονιά που αποτελεί ένα πρόσθετο κίνδυνο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σημεία των δρόμων έχουν υποχωρήσει από τις βροχές και τις πλημμύρες, ενώ δέντρα που δε μπόρεσαν να αντισταθούν στους ισχυρούς ανέμους κυρίως στην ορεινή περιοχή «κόβουν» την κυκλοφορία και άρα είναι αδύνατη τόσο η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, όσο και η συντήρηση και γέμισμα των δεξαμενών.

Ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε ότι από την ΠΑΜΘ θα διατεθεί κονδύλι, εφόσον δεν αρκούν οι πόροι από την ΑΔΜΘ, ώστε με αυτεπιστασία να γίνει η διάνοιξη κάποιων δρόμων, αυτών που οι αρμόδιοι φορείς κυρίως Πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες θα κρίνουν ως πιο κρίσιμους για την αντιπυρική οχύρωση της περιοχής. Σε αυτές τις εργασίες προσφέρθηκε να συνδράμει και ήδη το κάνει και το Δ’ ΣΣ.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Αντώνιος Σπανός ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε έλεγχο των δασικών δρόμων, αλλά αδυνατεί να καταγράψει έναν αναλυτικό χάρτη λόγω των καταστροφών και πρότεινε να δοθεί άδεια για να απομακρυνθούν τα δέντρα από τους δήμους ή το δασαρχείο. Σημείωσε επίσης ότι ελέγχονται τα υδροστόμια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Λειβαδίτη, υπάρχουν προβλήματα βατότητας.

Ο διευθυντής Δασών Νίκος Μαραγκος ανέφερε ότι η υπηρεσία διαθέτει φορτωτή, αλλά δεν έχει καύσιμα για να λειτουργήσει και εξήγησε ότι αργούν υπερβολικά οι προεγκρίσεις και οι πιστώσεις.

Ο δασάρχης Ξάνθης Χρήστος Μήλιος ζήτησε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να προχωρήσουν οι εργασίες σε σημεία πρώτης προτεραιότητας.

Ο κ. Παυλίδης μετέφερε επίσης το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Πανούση, όπου του μετέφερε παλαιότερη δέσμευση για παραμονή ελικοπτέρων και PZL στην περιοχή μας τον Ιούλιο. Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν ήξερε κάτι τέτοιο αλλά θα το φροντίσει.

Και φέτος δίμηνη απαγόρευσης κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος

Συζήτηση υπήρξε και για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος για ένα δίμηνο το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ιδίως τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα. Ο περιφερειάρχης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης, παρότι κάποιοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτό είναι υπερβολικό. «Αν χαθεί αυτός ο πνεύμονας, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», σημείωσε ο κ. Παυλίδης. Παρόλα αυτά τονίστηκε, μεταξύ άλλων και από τον αντιδήμαρχο ΤΥ Μανόλη Τσέπελη, ότι δε μπορεί να ελεγχθεί σε όλες τις περιπτώσεις ποιος απλά διέρχεται και ποιος παραμένει για ψυχαγωγία.

Ο κ. Σπανός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της απόφασης ως έχει και ενημέρωσε ότι με βάση το σχέδιο της υπηρεσίας και την πρόγνωση του καιρού θα διαμορφώνονται και οι περιπολίες. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας πληροφόρησε ότι τις νυχτερινές ώρες συνολικά τα οχήματα της αστυνομίας είναι τέσσερα, αλλά σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο το ένα μπορεί να διατίθεται για την δασοπροστασία, αφού από το σχεδιασμό είναι ακάλυπτη η περιοχή από τη 1 πμ έως τις 6 πμ.

Οι εθελοντές της τετρακίνησης σημείωσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρυσι ήταν η διέλευση των Βουλγάρων και ζήτησαν ξανά πινακίδα απαγόρευσης και στα βουλγαρικά.

Προσοχή ζητήθηκε επίσης τόσο από τον περιφερειάρχη, όσο και από τον πρωτοσύγκελο π.Σωφρόνιο στην Εκκλησιαστική Σχολή, η οποία έχει μόνο μία έξοδο.

Επίσης, τέθηκε η ανάγκη αποψίλωσης στο άλσος, αφού δεν έχει γίνει κάποια αποτελεσματική ενέργεια μέχρι στιγμής και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σε περίπτωση φωτιάς.

Ανάγκη για οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης στις κατασκηνώσεις

Ο κ. Μαμαρίκας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη να υπάρξει σαφές και οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης οικισμών και κατασκηνώσεων. Ειδικά για τις κατασκηνώσεις των Αβδήρων και της Δρυμιάς ζητήθηκε συντονισμός και ετοιμότητα. Ο κ. Σπανός υπογράμμισε ότι του χρόνου λήγει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και άρα πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως οι ενέργειες για την ανανέωσή του. Ο κ. Καφούτης πρότεινε στην Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο και την Πρωτοβάθμια να δρομολογηθεί άσκηση εκκένωσης των κατασκηνώσεων Αβδήρων από θαλάσσης, πράγμα που έγινε δεκτό.

Ανεξέλεγκτες χωματερές πυρήνες κινδύνου στους δήμους

Το λόγο πήραν και οι δήμοι, προκειμένου να ενημερώσουν για τα επιμέρους προβλήματα ανά περιοχή. Ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά σημείωσε ότι ο δήμος με τα δικά τους μέσα δε μπορεί να κρατήσει όλους τους δρόμους ανοιχτούς.

Για την περίπτωση των δήμων ο διοικητής της Πυροσβεστικής έθεσε ακόμη το ζήτημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, που δεν έχουν χαρακτηριστεί έτσι αλλά στην πράξη έτσι λειτουργούν και ζήτησε, όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση του δήμου Αβδήρων, όλοι να ενημερώνουν για ανάλογα σημεία στο νομό.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης, στην απαγόρευση καύσης καλαμιών από την 1η Μαΐου

Ενεργό παρών και υπευθυνότητα από τους εθελοντές της δασοπροστασίας

Για μια ακόμη φορά επαινέθηκε η πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο σχέδιο της πυροπροστασίας και ζητήθηκε από όλους να διατηρούν κανάλι επικοινωνίας με την πυροσβεστική, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση επέμβαση.

Η υπηρεσία μάλιστα δίνει τη δυνατότητα και για πιστοποίηση είτε σε δασοπυρόσβεση είτε σε δασοπροστασία, όπως ενημέρωσε ο κ. Σπανός και κάλεσε όποιο σύλλογο επιθυμεί να παρακολουθήσει σεμινάριο 48 ωρών, πράγμα που μέχρι στιγμής έχουν κάνει τρεις σύλλογοι.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …