Μπλε κάδοι για ανακύκλωση γυαλιού μόνο, στο κέντρο της πόλης – 5 – 6 τόνους τα ανακυκλώσιμα υλικά ημερησίως
Μη συνεργάσιμοι οι καταστηματάρχες της αγοράς – Αφήνουν τα κιβώτια δίπλα στους κάδους – Όχι κλαδιά δένδρων δίπλα στους κάδους
Μπορεί η ανακύκλωση στο δήμο Ξάνθης να έχει θεαματικά αποτελέσματα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τα ανακυκλώσιμα υλικά σε καθημερινή βάση ανέρχονται σε 5 – 6 τόνους μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των υπολοίπων απορριμμάτων ωστόσο κενά ενημέρωσης έχουν παρουσιαστεί ως προς το τι ακριβώς ανακυκλώνουμε προκαλώντας σύγχυση.
Μάθε τι Ανακυκλώνουμε
Όποιος δει τι αναγράφεται στους μπλε κάδους και διαβάσει το ενημερωτικό φυλλάδιο θα καταλάβει τι ακριβώς ανακυκλώνουμε. Συγκεκριμένα το φυλλάδιο τιτλοφορείται «Ανακύκλωση Συσκευασιών Πως; Τι; Γιατί;». Ξεφυλλίζοντας το διαβάζουμε: «Τι ρίχνουμε στου μπλε κάδους Ανακύκλωσης και επεξηγεί με φωτογραφίες και διευκρινήσεις: «Γυάλινες συσκευασίες, Πλαστικές συσκευασίες , αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες και χάρτινες συσκευασίες». Επεξηγώντας αναφέρεται σε συσκευασίες γάλακτος, χυμών δημητριακών απορρυπαντικών κ.λ.π. Πουθενά όμως δεν αναφέρει ότι συμπεριλαμβάνονται και τα κάθε είδους χαρτιά όπως π.χ. εφημερίδες, χαρτιά περιτυλίγματος ή διάφορες κόλες. Αυτό προκάλεσε την σύγχυση και πολλοί συμπολίτες μας έριχναν μέσα στους κάδους μόνο χάρτινες συσκευασίες και όχι οτιδήποτε χαρτί. Έτσι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χασάν Ογλού Φερντούν έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει: «Στους μπλε κάδους εκτός από συσκευασίες ρίχνουμε και ότι χάρτινο πλαστικό και γυάλινο και αλουμινένιο έχουμε. Και εφημερίδες και πλαστικές σακούλες αλλά όχι χαρτιά τουαλέτας. Τα ρίχνουμε χύμα στον κάδο αφού προηγουμένως μειώσουμε τον όγκο τους», τονίζει ο κ. Φερντούν.
Μπλε κάδοι για ανακύκλωση γυαλιού μόνο, στο κέντρο της πόλης
Παράλληλα με τους γνωστούς πλέον μπλε κάδους στο κέντρο της πόλης και μόνο έχουν τοποθετηθεί και κάποιοι άλλοι κάπως διαφορετικοί. Σ’ αυτούς – όπως αναγράφεται ανακυκλώνουμε μόνο γυαλί. Ο κ. Φερντούν σημείωσε ότι μπήκαν μόνο σε σημεία όπου υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά συνέπεια κατανάλωση ποτών. Οι υπόλοιποι μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε ποσοστό 95% – όπως λέει ο κ. Φερντούν – σ’ όλη την πόλη και απομένει μόνο η τοποθέτηση κάδων στα Κιμμέρια και στην Σταυρούπολη καθώς επίσης και ένας αριθμός που προστίθενται μέσα στην πόλη ανά περιοχές αν διαπιστωθεί ότι δεν επαρκούν οι υπάρχοντες
Μη συνεργάσιμοι οι καταστηματάρχες της αγοράς
Σε αντίθεση με τους δημότες οι καταστηματάρχες του κέντρου δεν έχουν επιδείξει δείγματα συνεργασίας και καλής θέλησης για ανακύκλωση. Όπως αναφέρει ο κ. Φεντρουν παρότι έχουν ενημερωθεί δεν μπαίνουν στον κόπο να μειώσουν τον όγκο των χάρτινων κιβωτίων τους τα οποία και εναποθέτουν δίπλα στου κάδους.
Όχι κλαδιά δένδρων δίπλα στους κάδους
Επίσης ένα ακόμη φαινόμενο που παρατηρείται είναι κλαδιά δέντρων ή θάμνων δίπλα στους κάδους, καθότι και περίοδος κλαδέματος. Αυτά όμως εμποδίζουν τη διάβαση των πεζών καθιστώντας την πολλές φορές επικίνδυνη καθώς μητέρες με καροτσάκια αναγκάζονται να κατεβούν από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα. Πέραν των άλλων επίσης δημιουργούν και μια άσχημη εικόνα για την πόλη και τους πολίτες της. Για το λόγο αυτό ο κ. Φερντούν προτείνει όσοι κλαδεύουν να μην τα παρατούν τα κλαδιά στον δρόμο αλλά να ενημερώνουν την υπηρεσία στο τηλέφωνο : 25410 63738 η οποία και θα επιληφθεί να τα συλλέξει.