Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Χέρι» στα αποθεματικά των δήμων βάζει η κυβέρνηση

«Χέρι» στα αποθεματικά των δήμων βάζει η κυβέρνηση

0
dimarxeio neoclose

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – ‘Έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ χθες – Σύσκεψη της ΠΕΔ – ΑΜΘ σήμερα

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι – Ακραίες δηλώσεις από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στην γερμανική εφημερίδα Bild – Ανησυχία στους δημάρχους της Ξάνθης

Σε θέση μάχης οι δήμαρχοι όλης της χώρας πνέουν τα μένεα με την κυβέρνηση η οποία «βάζει χέρι» στα αποθεματικά τους αιφνιδιαστικά και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τους υποχρεώνει να τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να είναι διαθέσιμα στο ΥΠΟΙΚ να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, δεδομένου ότι εκπνέουν οι προθεσμίες και συμφωνία με τους εταίρους δεν έχει επέλθει.

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι… Αρνούνται να συνεισφέρουν – Ακραίες δηλώσεις από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς οι δήμαρχοι θεωρούν ότι τους δένει τα χέρια ανατρέποντας τον προγραμματισμό τους και φοβούνται πως δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα τρέχοντα λειτουργικά τους έξοδα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους καθησυχάζει λέγοντας ότι θα έχουν χρήματα όποτε τα θέλουν και ότι θα τα πάρουν πίσω όλα και με τόκο η οργή των δημάρχων δεν καταλαγιάζει και μάλιστα φτάνει στα άκρα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild ( γνωστή για την εχθρική της στάση απέναντι στη χώρα μας) κατηγορώντας την ότι : «ενεργεί σαν δικτάτορας με νοοτροπία σοβιετικής ηγεσίας!». Όμως υπάρχουν και πιο νηφάλιες φωνές όπως αυτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη που θεωρεί «απαράδεκτη μεν αλλά δικαιολογημένη λόγω των περιστάσεων» την απόφαση της κυβέρνησης.

«Για 2 μήνες η χρησιμοποίηση των διαθεσίμων των Ο.Τ.Α.»!

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ξεκίνησε χθες στις 13:25, η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, με μοναδικό θέμα, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Η κυριότερη είδηση από τη συνεδρίαση ήταν πως τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε repos και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας, για τους «επόμενους δύο μήνες», όπως τόνισε ο κ. Μάρδας, με τους Δήμους ανά 15 ημέρες να υποβάλουν αιτήματα προς την ΤτΕ, προκειμένου να παίρνουν χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα των δύο μηνών.

Έκτακτη σύσκεψη και στην ΠΕΔ – ΑΜΘ σήμερα στην Κομοτηνή

Συναγερμός και στην ΠΕΔ – ΑΜΘ που συγκαλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους δημάρχους των Δήμων της Περιφέρειας την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, και ώρα 13.30, στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ., στην Κομοτηνή, Δ/νση: Στίλπωνος Κυριακίδη 17 (3ος Όροφος),Θα συζητηθεί εκτός των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και το θέμα σχετικά με την υπογραφείσα από την Κυβέρνηση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος», όπως αναφέρεται στην πρόσκληση.

Τι λένε τρεις δήμαρχοι του νομού μας

«Η ΠΝΠ «ταφόπλακα για τους δήμους»

Χ. Δημαρχόπουλος, Δήμαρχος Ξάνθης: «Μας ανατρέπουν όλο τον προγραμματισμό μας. Δεν θα μπορούμε ούτε την μισθοδοσία των υπαλλήλων μας να καταβάλλουμε εγκαίρως αφού θα πρέπει να προγραμματίζουμε πριν 15 μέρες τα αιτήματα που θα υποβάλλουμε και άλλες τόσες για να περάσουν από τον Επίτροπο. Θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλα προβλήματα αν η κυβέρνηση δεν το πάρει πίσω μέχρι που μπορεί να κατεβάσουμε ρολά. Θα είναι ταφόπλακα για τους δήμους. Θα μας βρουν μπροστά του με δυναμικές κινητοποιήσεις . Θα φτάσουμε στο ΣτΕ ζητώντας θεσμική ακύρωση…»

«Περιμένουμε τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ να δούμε πως θα αντιδράσουμε…»

Γ. Τσιτιρίδης, Δήμαρχος Αβδήρων: «Είμαστε αντίθετοι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μας στερεί τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε. Δεν φτάνει που έχουμε τεράστιες περικοπές στους ΚΑΠ μας παίρνουν και αυτά τα λίγα αποθεματικά που έχουμε για να λειτουργούμε. Κατά τα άλλα θέλουν αυτόνομη τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν γίνεται να συμβεί αυτό. Περιμένουμε τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ να δούμε πως θα αντιδράσουμε…»

«Να μην μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας Είναι πραγματικός εφιάλτης…»!

Τ. Καπζά, Δήμαρχος Μύκης: «Έχουμε μεγάλη ανησυχία και είμαστε σε μια διαρκή αβεβαιότητα στο άκουσμα ότι θα ισχύσει η ΠΝΠ. Φοβόμαστε πως δεν θα μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Πρέπει να προγραμματίσουμε πριν 15 μέρες και να περιμένουμε να πάρουμε τα αποθεματικά μας… Ειδικά ο δήμος Μύκης που έχει οικονομικό πρόβλημα και χτυπήθηκε φέτος και από την κακοκαιρία δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ να έρθει μια μέρα που δεν θα μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια γιατί δεν θα έχουμε λεφτά να βάλουμε καύσιμα στα απορριμματοφόρα…. Ή να μην μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας Είναι πραγματικός εφιάλτης…»!

Τι λέει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

‘Είμαστε αντίθετοι με τις ΠΝΠ όμως βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης »

Γ. Χατζηθεοδώρου, Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Γενικά είμαστε αντίθετοι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν τις θεωρούμε σωστές αν και αυτή η κυβέρνηση τις χρησιμοποιεί με φειδώ. Έχουν δίκιο οι ΟΤΑ όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σκεφτείτε ότι η χώρα από τον Αύγουστο δεν έχει δανειστεί ούτε ένα ευρώ και όμως είναι φερέγγυα και συνεπής στις υποχρεώσεις της. Θεωρώ ότι γρήγορα οι Ευρωπαίοι θα πάψουν να πυροβολούν τα πόδια τους και θα καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…