Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» στην αγορά

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» στην αγορά

0
agora 003-empros

Βίωσαν το «δράμα» οι καταστηματάρχες της Ξάνθης – Πτώση στην αγοραστική κίνηση από 40% έως και 70% ανά κλάδο

Δεν τους έφταιγε ο «κακός καιρός»… αλλά η έλλειψη χρημάτων και η κακή ψυχολογία του κόσμου

«Σταύρωση» για την αγορά της Ξάνθης η Μ. Εβδομάδα! Οι καταστηματάρχες έζησαν το «δράμα» σ’ όλο του το μεγαλείο αφού όπως αποτιμούν κύκλοι της αγοράς και θεσμικοί παράγοντες του παραγωγικού κλάδου, οι πληροφορίες που έχουν είναι πως η αγοραστική κίνηση ήταν ελάχιστη και περιορισμένη σε πολύ συγκεκριμένα πασχαλινά είδη με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μεγάλη απογοήτευση, κατήφεια και απαισιοδοξία στον εμπορικό κόσμος που προσδοκούσε «Ανάσταση»! Η πεσιμιστική διάθεση επιτείνεται από το γεγονός ότι μετά το Πάσχα αρχίζει νέος γύρος «Παθών» που ακούει στο όνομα φορολογική δήλωση με φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ καθώς επίσης και ασφαλιστικές εισφορές!

Τα «Πάθη» της αγοράς

«Κούρεμα» σε ποσοστό έως και 60% έχουν υποστεί οι τζίροι στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης το φετινό Πάσχα. Καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές και αρχικά το απέδωσαν στον χειμωνιάτικο καιρό που δεν προδιέθετε για αγορές ανοιξιάτικων ειδών. Όμως το τελευταίο τετραήμερο εξέλιπε αυτή η αιτία καθώς ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος, χωρίς όμως να τονωθεί η αγοραστική κίνηση κι αυτό επειδή παρέμειναν οι δύο βασικότερες: Η έλλειψη χρημάτων αλλά και η κακή ψυχολογία του κόσμου, απόρροια της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που του δημιουργεί η στασιμότητα στην διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων καθώς και τα σενάρια καταστροφολογίας που διακινούνται από τα εγχώρια και ξένα Μέσα ενημέρωσης που διαμορφώνουν ένα «βαρύ» κλίμα.

Δεν τους έφταιγε ο «κακός καιρός»…

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του σωματείου Ετοίμων Ενδυμάτων και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξόπουλος: «Δυστυχώς δεν δούλεψε η αγορά. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στο κλάδο μας. Και όπως αποδείχθηκε δεν μας έφταιγε ο καιρός όπως αρχικά πιστέψαμε. Αυτό που φταίει είναι η έλλειψη χρημάτων και η αρνητική ψυχολογία. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος και έχει ελάχιστα διαθέσιμα χρήματα για αγορές. Επιπρόσθετα καθημερινά «βομβαρδίζεται» από τα ΜΜΕ που διακινούν σενάρια πτώχευσης και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του. Γιατί η αγορά πρωτίστως για να κινηθεί χρειάζεται καλή ψυχολογία».

Και τα «Πάθη» συνεχίζονται…

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο μεγάλος βρόχος για τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι η υψηλή φορολογία που ανέρχεται στα 26% από το πρώτο ευρώ καθώς επίσης και τα αντικειμενικά κριτήρια: «Παρότι η νέα κυβέρνηση είπε ότι θα κάνει αλλαγές στην φορολογία και θα ισχύει και το αφορολόγητο και στους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έγινε και όπως φαίνεται θα φορολογηθούμε με 26% από το πρώτο ευρώ που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και σαν να μην φτάνει αυτό έχουμε και τα αντικειμενικά κριτήρια που σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμαστε για ένα πλασματικό εισόδημα. Επίσης πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο καθώς από την μείωση παραμένουν υψηλές. Σ’ αυτό το θέμα έχει συντελεστεί και μια μεγάλη αδικία με τους συναδέλφους που επί σειρά ετών πλήρωναν μεγάλα ποσά για να ανεβούν κλιμάκιο και να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη και τώρα με τις περικοπές έχουν φτάσει να παίρνουν μικρές συντάξεις», αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος θίγοντας τα πιο βασικά προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπεί. Σ’ ότι αφορά το μέλλον του κλάδου οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: «Δεν βλέπουμε κάτι θετικό στην πραγματική οικονομία Η αγορά έχει στραγγίξει…»!

Στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα εδώ και δύο χρόνια

Για δυσμενές κλίμα στην αγορά της Ξάνθης μιλούν και οι πληροφορίες του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραΐτη. Σύμφωνα μ’ αυτές καταγράφηκε πτώση 40% από πέρσι ενώ στα είδη ένδυσης – υπόδησης η πτώση έφτασε σε επίπεδα της τάξης του 60 – 70%. «Δεν υπάρχει χρήμα και επιπλέον υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία του κόσμου εξαιτίας της κατάστασης με την διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο ως χώρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε στα πιο απαισιόδοξα σενάρια όπως τη στάση πληρωμών στον δημόσιο τομέα… Αν και η στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα είναι υπαρκτή εδώ και δύο χρόνια. Το κράτος χρωστά δις ευρώ σε ιδιώτες…», επισημαίνει ο κ. Μωραΐτης , εκφράζονται μια βαθιά αγωνία για το μέλλον της οικονομίας της χώρας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…