Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Μαύρα τα γραμμένα» για τους αγρότες μας

«Μαύρα τα γραμμένα» για τους αγρότες μας

0
xorafia plimmires

Έχουν κόντρα τον καιρό… Τα χωράφια είναι ακόμη «βαριά» από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και χάνουν καλλιεργητικές περιόδους

Ουρά στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις – Κιτρίνισε ο κάμπος από την ελαιοκράμβη. Μια συμβολαιακή καλλιέργεια με δυναμική

Ντύθηκε στα κίτρινα ο κάμπος του νομού μας καθώς «ανθίζει» η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στα χωράφια του. Πρόκειται για μια εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια με συμβολαιακή γεωργία που έχει κερδίσει έδαφος και στον νομό μας. Αρκετές χιλιάδες στρέμματα είναι σπαρμένα με ελαιοκράμβη, ένα ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενεργειακών καυσίμων.

Έχουν κόντρα τον καιρό οι αγρότες μας….

Αρκετοί αγρότες έχουν βρει διέξοδο σ’ αυτή την καλλιέργεια σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ζημιά που έχουν υποστεί πέρσι και φέτος – όπως δείχνουν τα πράγματα – από την καλλιέργεια των σιτηρών τα οποία είχαν κάκιστη απόδοση σε κιλά και ποιότητα και πωλήθηκε για ζωοτροφή σε τιμή 15 – 16 λεπτά. Μια τιμή που δεν κάλυψε το κόστος παραγωγής, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτσης. Αναφερόμενος στις αιτίες αλλά και στην υφιστάμενη κατάσταση στον αγροτικό τομέα πρόσθεσε: «Έχουμε κόντρα τον καιρό τα δύο τελευταία χρόνια. Από τις συνεχείς βροχοπτώσεις χάνουμε καλλιέργειες αλλά και καλλιεργητικές περιόδους. Για παράδειγμα είναι πολλοί παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να σπείρουν σιτηρά επειδή τα χωράφια τους μετατράπηκαν σε λίμνες αλλά και αυτοί που έσπειραν η καλλιέργεια πνίγηκε στο νερό και δεν θα έχει καλή απόδοση. Μέχρι αρχές Μαΐου πρέπει να σπείρουμε ηλίανθο και βαμβάκια αλλά σε πολλά χωράφια τα νερά δεν τραβήχτηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε την καλλιεργητική περίοδο και αυτό σημαίνει απώλεια σε ποσότητα και ποιότητα ενώ ήδη έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής».

Ουρά στον ΕΛΓΑ κάνουν οι αγρότες του νομού μας

Χαρακτηριστικό δείγμα της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό τομέα του νομού μας είναι οι ουρές που σχημάτισαν χθες οι αγρότες του Ευλάλου για να δηλώσουν ζημιές στα καλαμπόκια και στον ηλίανθο για να πάρουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Όπως εκτιμά ο κ. Δαλάτσης που μας μετέφερε την εικόνα ελάχιστες παραγωγές είναι καλές. Το 80% είναι προβληματικές γι αυτό και οι αγρότες συνωστίζονται στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την πληρωμή για τις αυτόχθονες φυλές

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 5,65 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τ…