Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Συνάντηση Δημάρχου Ξάνθης με το Δ.Σ. της ΟΕΒΕ

Συνάντηση Δημάρχου Ξάνθης με το Δ.Σ. της ΟΕΒΕ

0
dimarxos-oeve

Συζήτησαν και κατατέθηκε από την Ομοσπονδία υπόμνημα πέντε σημείων με συγκεκριμένες προτάσεις

Παλιά Πόλη, πεζόδρομοι, κυκλοφοριακό, αδέσποτα, Δημοτική Αγορά και τουριστική ανάπτυξη τα θέματα που απασχόλησαν

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης δέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης, 31 Μαρτίου, στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χ. Δημαρχόπουλος. Στη συνάντηση που έγινε μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες και τους επιμέρους κλάδους. Θίχτηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα της Παλιάς Πόλης, των πεζοδρόμων και των τραπεζοκαθισμάτων, του κυκλοφοριακού και της έλλειψης χώρων στάθμευσης, των αδέσποτων ζώων, της Δημοτικής Αγοράς, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής και των διεξόδων που μπορούν να υπάρξουν μέσω της καθιέρωσης της Ξάνθης ως γαστρονομικού προορισμού, μεταξύ άλλων. Η συζήτηση διήρκησε αρκετή ώρα και, όπως δήλωσε, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, υπήρξε πολύ καλό κλίμα και αντάλλαξαν απόψεις με τον Δήμαρχο Ξάνθης, ενώ δήλωσαν αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Εκτός από την συζήτηση όμως, κατατέθηκε από πλευράς ΟΕΒΕ υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα ζητήματα-προβλήματα που συζητήθηκαν, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα και κάποιες προτάσεις.

Αναλυτικά το κείμενο του Υπομνήματος προς τον Δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο:

1. Σκυλιά – Αδέσποτα:

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη, στο πρότυπο άλλων περιοχών, που να στοχεύει στη λειτουργία καταφύγιου ζώων συντροφιάς που θα λειτουργεί με βάση την κείμενη νομοθεσία και θα καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη φιλοξενίας με απώτερο στόχο την υιοθεσία και μακροπρόθεσμη προοπτική να μεταβληθεί σε «πάρκο ζώων», στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων για την εμπλοκή τους στο ζήτημα, δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης ιδιοκτητών, παράλληλα με το «τσιπάρισμα» των ζώων.

2. Παλιά Πόλη – Πεζόδρομοι – Τραπεζοκαθίσματα

Γενικότερα είμαστε υπέρ της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων γιατί φέρνουν ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη και αναδεικνύουν την πόλη και τις ομορφιές της, όπως έχει συμβεί με τις οδούς Ορφέως και Αμοιρίδη αλλά και σε εμπορικούς δρόμους όπως οι οδοί Δαγκλή, Ελπίδος, Ηρώων κλπ. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο δρόμο και συγκεκριμένες επιχειρήσεις που θεωρούμε ότι τις αδικεί. Η δική μας άποψη είναι ότι η σκληρή και πιστή εφαρμογή των νόμων θα οδηγούσε σε μαρασμό τον κλάδο καθώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες οι επιχειρήσεις αυτού του αντικειμένου είναι ευάλωτες συνεχώς σε κάθε είδους καταγγελίες. Η πρότασή μας είναι η ισόρροπη και στη βάση της λογικής, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όλη την πόλη, παλιά και νέα, με απώτερο στόχο:

α) Οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περίοδο κρίσης και να απασχολούν προσωπικό από τις ευαίσθητες κατηγορίες των άνεργων νέων

β) Να μην αισθάνονται αδικημένοι επιχειρηματίες του κλάδου, κατά περίπτωση

γ) Να υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων και ορίων που θα συμφωνηθεί από όλους ώστε να εδραιωθεί μια αίσθηση δικαίου αλλά και μια αίσθηση λογικής σε όλη την πόλη

δ) Να υπάρχουν έσοδα για το Δήμο

ε) Να ικανοποιείται ο κόσμος, ο οποίος διασκεδάζει στην σύγχρονη ή στην Παλιά Πόλη, με σεβασμό σε κάθε οικισμό και τους κατοίκους του

στ) Να αναδειχθεί περαιτέρω ο παραδοσιακός οικισμός μας, ο οποίος είναι κτήμα όλης της πόλης και της ιστορίας της και αναδεικνύεται όσο είναι ζωντανός και διαρκώς επισκέψιμος. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Παλιά Πόλη, ο οικισμός έχει προβληθεί όσο ποτέ στο παρελθόν. Άλλωστε, η πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά τις νύχτες, βρίσκεται εντός ή πέριξ της Παλιάς Πόλης

3. Δημοτική Αγορά

20 σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία ανακατασκευή – ανακαίνισή της έχει σοβαρά προβλήματα. Πέρα από τις εμφανείς κτιριακές ανάγκες βαψίματος, υγρομόνωσης και λοιπών επισκευών εσωτερικά και εξωτερικά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το αποχετευτικό και τα λύματα των επιχειρήσεων που καταλήγουν εκεί και τις υποδομές γενικότερα. Η λογική της μετατροπής του σε ένα μικρό «εμπορικό κέντρο» είναι κάτι που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους χωρίς καμία λογική ανταγωνισμού με τους συναδέλφους επιχειρηματίες και χαιρετίζουμε την είσοδο επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στην Αγορά, μετά την πρωτοβουλία του Δήμου. Όμως, δεν αρκεί αυτό το βήμα, καθώς, ταυτόχρονα με την κτιριακή αναβάθμιση, πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω με φωτισμό ανάδειξης, διακόσμηση με ταπετσαρίες-banner από παλιές φωτογραφίες από υλικό που υπάρχει στο Σωματείο των Κρεοπωλών και άλλες δράσεις. Μετά από αυτό μπορεί να γίνει μια ανοιχτή πρόσκληση για να την προσέλκυση επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους όπως ανθοπωλεία, αρτοποιεία, είδη δώρων, σουβενίρ κλπ, ώστε να αποκτήσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα και προστιθέμενη εμπορική αξία.

4. Δημοτικό Parking – Κυκλοφοριακό – Ρυθμίσεις

Άμεση επαναλειτουργία με λογικό κόστος, γιατί έχει προκληθεί ζημιά στον εμπορικό ιστό του κέντρου από την αναστολή της λειτουργίας τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα με την προώθηση και άλλων χώρων στάθμευσης, θα υπάρξει ανακούφιση στο ταλαιπωρημένο κέντρο. Μας βρίσκουν σύμφωνους οι επιμέρους ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που έχουν γίνει γνωστές μετά τις παρεμβάσεις και εξαγγελίες του Δημάρχου και των υπηρεσιών του Δήμου στις σχετικές επιτροπές, στο πλαίσιο της εκπόνησης της κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη (στην επιτροπή παρακολούθησης της οποίας, θεωρούμε ότι πρέπει να εκπροσωπείται η Ομοσπονδία).

5. Τουρισμός – Γαστρονομία

Η ανάπτυξη του τουρισμού μέχρι σήμερα δεν ήταν αποτέλεσμα χάραξης μιας στρατηγικής αλλά αποτέλεσμα μεμονωμένων ενεργειών-δράσεων αλλά και στόχων που είχαν τεθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στο πλαίσιο του αναγκαίου συντονισμού (και σε συνάρτηση με τον όποιο περιφερειακό σχεδιασμό) θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη διέξοδος που θα μπορούσε να υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πέρα από τις μορφές τουρισμού που έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα μέσα και έξω από τον αστικό ιστό της πόλης, θεωρούμε ότι υπάρχουν τομείς που μπορούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη και προβολή στα επόμενα χρόνια:

Σε συνδυασμό με τον μεγάλο στόχο που είναι η βίζα των 72 ωρών (από την οποία η περιοχή θα καρπωθεί αρκετά οφέλη) πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδείξουμε την Ξάνθη ως γαστρονομικό προορισμό, αφού η ποιότητα και η ποικιλία του φαγητού, των κρεάτων, των τυροκομικών και των αλλαντικών στην περιοχή μας είναι από τις ελάχιστες στη χώρα και εντυπωσιάζει πάντα τους επισκέπτες λόγω και της πολυπολιτισμικότητας που αντικατοπτρίζει ως μωσαϊκό γεύσεων. Επίσης οι πρωτοβουλίες για την καριόκα από διάφορους φορείς, μπορούν να προσθέσουν άλλη μια σημαντική διάσταση σε ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ξάνθης, που είναι η ζαχαροπλαστική της. Τέλος, η ανάδειξη των μουσουλμανικών μνημείων της περιοχής –χωρίς τις ανούσιες αναχρονιστικές αγκυλώσεις– είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για την προσέλκυση της μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς, που είναι η γειτονική Κωνσταντινούπολη, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα σε άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη (πρόσφατα ανακαινισμένο), το Κονάκι του Χαμδή Μπέη (πλήρως αποκατεστημένο) κ.ά. τα οποία με την κατάλληλη σήμανση και χωρίς επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης. Όλα αυτά με ένα κεντρικό σχεδιασμό, επιμόρφωση ξεναγών, δημιουργία αστικών μύθων, ανάδειξη πολιτισμού και ιστορίας της πόλης, λειτουργία του Μουσείου Καπνού (αρμοδιότητας ΠΕ Ξάνθης), θέσεις στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία, μπορούν να ενισχύσουν εντυπωσιακά το τουριστικό ρεύμα προς την Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…