– 12 μεσαία καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
– ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
– 200γρ. τραχανά
– 400ml ζωμό λαχανικών
– 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη
– 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
– 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
– 1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
– 500γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
– 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
– 1 φύλλο δάφνης
– αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πλένετε τα καλαμάρια και ξεχωρίζετε το κεφάλι από τα πλοκάμια τα οποία τα ψιλοκόβετε. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τον τραχανά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει ο τραχανάς σχεδόν όλο το ζωμό. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τις ελιές και την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.
Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμαράκια κατά τα ¾ του μήκους του κορμού και κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί ο τραχανάς θα φουσκώσει λίγο ακόμα κατά το ψήσιμο.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύεται τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Αραδιάζετε στο ταψί τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζετε ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζετε και τη δάφνη, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέτετε λίγο ζεστό νεράκι.