Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ήταν μια φορά κι ένα καιρό οι πασχαλιάτικες αποδράσεις!

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό οι πασχαλιάτικες αποδράσεις!

0
pasxa taxidia

Μεγάλη απογοήτευση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Συνεργάζονται με όλα τα γραφεία της Θράκης για μια εκδρομή!

Όμως …διαβάστε και τι γράφαμε για τους Ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ξανθιωτών το Πάσχα του 2007 – 2008, 2010, 2012

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα γιορτάσουν για άλλη μια φορά φέτος το Πάσχα οι Ξανθιώτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους όπως δείχνει το σχεδόν μηδαμινό ενδιαφέρον για εκδρομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που καταγράφεται στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης μας. Η παρατεινομένη επί 6 χρόνια οικονομική κρίση έχει ανατρέψει οτιδήποτε είχε αποκτηθεί ως νοοτροπία και στάση ζωής στα χρόνια της ευμάρειας και ένα απ’ αυτά ήταν οι 4ήμερες Πασχαλιάτικες αποδράσεις σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Χαλκιδική κ. ά και του Εξωτερικού που ήταν πολύ in στα χρόνια πριν το 2009. Όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουν περάσει ίσως ανεπιστρεπτί οι ωραίες εκείνες εποχές…

Μεγάλη απογοήτευση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης

Τα περισσότερα έχουν κάποιες εκδρομές σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης ή άλλων πόλεων της Θράκης γιατί δεν συμπληρώνουν άτομα ώστε να κάνουν δικές τους εκδρομές, ενώ πριν το 2009 κάθε γραφείο είχε 3- 4 εκδρομές μόνο από την Ξάνθη. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν από το γραφείο UTOS TOURS «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Συνεργαζόμαστε με γραφεία της Θράκης για μια εκδρομή. Κάποτε παρακαλούσαμε να μας δίνουν τα ξενοδοχεία περισσότερα δωμάτια τώρα μας παρακαλάνε αυτοί…» Η ίδια εικόνα στο ταξιδιωτικό γραφείο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ Travel στο TASIOS TOURS, και στο PILOT travel . Είναι ζήτημα αν απ’ όλη την πόλη υπάρχουν 5 – 6 ζευγάρια που έχουν κλείσει πασχαλιάτικες διακοπές στο εσωτερικό ή στο Εξωτερικό με δημοφιλέστερο προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Από το ΚΤΕΛ Tours Ξάνθης μας ενημερώνουν ότι έχουν μια 5ήμερη εκδρομή από 14 – 18 Απριλίου στα παράλια της Σμύρνης με τιμή συμμετοχής 251 ευρώ ανά άτομο με ημιδιατροφή. Παρόλα αυτά όμως και από το ΚΤΕΛ συμφωνούν ότι τίποτε δεν είναι όπως παλιά και ότι: «Η μόνη κίνηση που θα παρατηρηθεί είναι …προς τα χωριά τους ή μεταξύ συγγενών», όπως λένε χαριτολογώντας οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Μας θυμούνται μόνο οι αθηναίοι …συγγενείς!

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα όμως εκτιμάται πως θα κυμανθεί και η επισκεψιμότητα στο νομό μας όπως διαφαίνεται από την πληρότητα στα ξενοδοχεία που είναι – κατά μέσο όρο – κάτω από 30% όπως και πέρσι άλλωστε. Είναι γνωστό ότι η Ξάνθη δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό και οι μόνοι επισκέπτες θα είναι από Αθήνα – Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν συγγενείς στην Ξάνθη και έρχονται για Πάσχα στο …χωριό τους.

Ταξιδιωτικοί προορισμοί των Ξανθιωτών το Πάσχα του 2007

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αναδρομή στο παρελθόν μέσα από αντίστοιχο ρεπορτάζ του «Ε» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 5ης Απριλίου του 2007 (προ κρίσης) και αναφέρει: «Έτσι σύμφωνα με το ταξιδιωτικό γραφείο «Εσμεράλντα» υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ξανθιώτες για απόδραση του 4ημέρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι περιοχές που επιλέγονται έχουν ένα μεγάλο εύρος από Χαλκιδική μέχρι …Κούβα, αλλά περισσότερο αυτές τις μέρες «δουλεύει» η Χαλκιδική , Πήλιο, Κέρκυρα, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 130 – 280 ευρώ το άτομο και ανεβαίνουν ανάλογα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναφορικά με το εξωτερικό ο μέσο όρος κόστους είναι 500 – 600 ευρώ το άτομο, τιμές που θεωρούνται συμφέρουσες. Η κίνηση εκτιμάται από το γραφείο ότι κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, όμως αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική στενότητα. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του ταξιδιωτικού γραφείου του κ. Πυριλίδη, το οποίο έχει κλείσει εκδρομές 4ημέρου για Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Κέρκυρα και Βουλγαρία: «Η κίνηση είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αλλά πολύ πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές».

Επίσης μας δίδεται και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο ότι συμφέρει περισσότερο ένα ταξίδι στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό αφού ένα 4ήμερο στην Κωνσταντινούπολη στοιχίζει 160 ευρώ το άτομο, στη Βουλγαρία 145 ευρώ το άτομο , ενώ στην Κέρκυρα 280 ευρώ το άτομο, όμως ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι το θέμα με την αλλαγή ταυτοτήτων ή διαβατηρίων που είναι χρονοβόρο. Το γεγονός ότι το 4ήμερο στην Ελλάδα είναι ακριβότερο σε σχέση με τις χώρες που προαναφέρθηκαν επεξηγείτε από τον περιορισμένο αριθμό καταλυμάτων».

Πάσχα 2008

«Κωνσταντινούπολη και Χαλκιδική προτιμούν οι Ξανθιώτες. Δημοφιλέστατος πασχαλιάτικος ταξιδιωτικός προορισμός για τον Ξανθιώτη η Κωνσταντινούπολη καθώς η Ανάσταση στο Πατριαρχείο έχει την δική της αίγλη που καθένας από μας θα’ θελε να ζήσει. Επιπρόσθετα είναι σχετικά κοντινή απόσταση αλλά και προσιτή οικονομικά. Οι τιμές των πακέτων που διαθέτουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι από 500 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια με διαμονή φαγητό και πασχαλιάτικο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη για ένα τετραήμερο ενώ αν φτάνουν και τα 1000 ευρώ…οι βόλτες στα παράλια της Μικράς Ασίας!»

Πάσχα 2010

«Υποτονικότητα, μείωση και ακυρώσεις. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν την κινητικότητα των ξανθιωτών για ενδεχόμενα ταξίδια κατά τις γιορτές του Πάσχα. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε την χθεσινή ημέρα σε ταξιδιωτικά γραφεία και γραφεία γενικού τουρισμού, βγάλαμε το συμπέρασμα πως ο κόσμος της Ξάνθης δεν θα ταξιδέψει φέτος το Πάσχα. Και αν το αποφασίσει θα είναι για κοντινούς και φτηνούς προορισμούς».

Πάσχα 2012

«Εντός των τειχών» θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Ξανθιώτες καθώς οι πασχαλινές αποδράσεις αποτελούν πλέον… αξιομνημόνευτη ανάμνηση των προ…μνημονίων εποχών!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…