Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γιατί η συμφωνία με τους εταίρους αποτελεί μονόδρομο

Γιατί η συμφωνία με τους εταίρους αποτελεί μονόδρομο

0
iatrakis theoxaris

Ο υπ. Βουλευτής με το Ποτάμι Γιάννης Ιατράκης περιγράφει όσα ανέφερε σε συζήτηση για την πολιτική επικαιρότητα ο πρώην γ.γ. δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης

Την Παρασκευή 3 Απριλίου το απόγευμα βρεθήκαμε, μια ομάδα από το Ποτάμι Ξάνθης στην Κομοτηνή, όπου μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Τόσο κατά την συζήτηση όσο και μετά που βρεθήκαμε σε μία ταβέρνα να δειπνήσουμε έδειξε ότι ήταν ένας άνθρωπος της αγοράς, προσγειωμένος και λογικός. Άνθρωπος που έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και άρα δεν φοβάται να βρίσκει λύσεις, να κάνει αυτοκριτική και να ακούει. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε είναι:

Η κυβέρνηση χάνει πολύ χρόνο για τις προϋποθέσεις της διαπραγμάτευσης δηλ. ονομασία, μέρος υπόγεια ή ανώγεια τοποθεσία ξενοδοχείο ή Βρυξέλες κι όχι για την ίδια την διαπραγμάτευση. Όσο όμως αργούμε τόσο η πραγματική οικονομία κινδυνεύει με εσωτερική πτώχευση και τόσο πιο αργά και δύσκολα θα ανακάμψει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ οι εξαγωγές έχουν την δυνατότητα να αυξηθούν λόγω πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ με τα άλλα νομίσματα οι ξένες εταιρείες για την προμήθεια των πρώτων υλών στις ελληνικές δεν δέχονται τραπεζικές εγγυήσεις, λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης, αλλά μόνο προπληρωμή σε ρευστό με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει την επιχείρηση καθώς της μειώνει την ρευστότητα. Μια δίοδος για τις επιχειρήσεις είναι να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά αυξάνοντας την ρευστότητα τους.

Μέσα στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και μπορούν καθώς έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη στην οικονομία της Ευρώπης, όμως η στάση της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της δεν τους βοηθά. Ένα θετικό βήμα θα ήταν αυτή η κυβέρνηση να ψηφίσει μεταρρυθμίσεις, όχι μνημονιακά μέτρα, που σε μεγάλο βαθμό είχαν ωριμάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν συμφωνηθεί με τους εταίρους . Έτσι θα κέρδιζε διπλά και γιατί θα αναγκαζόταν Ν.Δ. και Πασοκ να τις ψηφίσουν και θα έδινε στους εταίρους μία θετική προοπτική προσέγγισης.

Αντί αυτού εισάγει νομοσχέδια που δυναμιτίζουν το κλίμα προσέγγισης όπως αυτό για την ‘ κοινωνική εξαθλίωση ’ που από τα 35 άρθρα μόνο τα 5 αναφέρονται για το συγκεκριμένο αντικείμενο και υπόλοιπα 30 άρθρα αφορούν δημιουργία θέσεων αναπληρωτών γ.γ. υπουργείων και λοιπών υψηλόβαθμων θέσεων στο δημόσιο . Το δε κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 200 εκ. όταν το κόστος για το κοινωνικό μέρισμα ήταν 450 εκ. και για το εγγυημένο εισόδημα στους δήμους που ξεκίνησε πιλοτικά ήταν 300 εκ. και το σταμάτησε μόλις ανέλαβε εξουσία. Τα 30 άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν θέσεις ημέτερων έχουν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 40 εκ. Επίσης το πρόγραμμα δίνει σε μια οικογένεια ανέργων δωρεάν ρεύμα ανά μήνα αξίας 15,00€ εφόσον η άνεργη οικογένεια πληρώσει τις υπόλοιπες χρεώσεις του λογαριασμού που είναι κατά μήνα 35,00€.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ-Πασοκ τον Ιούνιο έδωσε το κοινωνικό επίδομα και τον Οκτώβριο αναγκάστηκε να πάρει νέα εισπρακτικά μέτρα γιατί δεν τους έβγαινε ο λογαριασμός. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα σε ένα κράτος που δεν του φθάνουν τα διαθέσιμα για μισθούς και συντάξεις πως ζητάς να προσλάβεις 40.000 νέους δημόσιους υπαλλήλους. Και τώρα ο λογαριασμός θα έρθει πολύ γρήγορα και θα αναγκαστεί να τον πληρώσει η κυβέρνηση παίρνοντας νέα μέτρα αν δεν προσέξει. Πάντως κάποιοι υπουργοί διαπιστώνουν τι συμβαίνει και τα πρώτα σημάδια του ρεαλισμού της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Αναφερόμενος στα εναλλακτικά σενάρια αν δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι έχουμε δύο δυνατότητες μία την οριστική σύγκρουση με έξοδο από το ευρώ κι επιστροφή στην δραχμή με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το χρέος και να υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, και καύσιμα καθώς τα εισάγουμε. Στην δεύτερη περίπτωση πτώχευση εντός του ευρώ θα γίνει ότι και στην Κύπρο με περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες και τα αντίστοιχα αποτελέσματα …

Είναι επομένως μονόδρομος η συμφωνία με τους εταίρους, καθώς προοπτική με Ρωσία και Κίνα δεν είναι εφικτή όταν η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος στην Ευρώπη. Μετά την συμφωνία πρέπει να στραφεί η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν το έναυσμα για ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια καθώς το δημόσιο δεν διαθέτει πλέον κεφάλαια ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη των επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σταθερό φορολογικά σύστημα, πάταξη της γραφειοκρατίας και κυρίως αναμόρφωση της δικαιοσύνης

Σχετικά με το κατοχικό δάνειο, τις πολεμικές αποζημιώσεις και τις αποζημιώσεις των θυμάτων των Ναζί ανάφερε ότι το κατοχικό δάνειο είναι σε δραχμές και άτοκο επομένως η αποπληρωμή δεν επιφέρει μεγάλο ποσό. Για τις πολεμικές αποζημιώσεις το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει δύο φορές έγγραφα σχετικά με την μη διεκδίκηση τους μία κατά την είσοδο στην ΕΟΚ και μία κατά την είσοδο στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να υπάρχουν στενά περιθώρια ελιγμών. Ελπίδα πληρωμής αποζημιώσεων έχουμε μόνο στις αποζημιώσεις των θυμάτων όποια ελπίδα αφήνει η διαμάχη μίας κοινωνίας ανθρώπων π.χ. του Διστόμου ενάντια σε ένα κράτος της Γερμανίας κατά την διεκδίκηση τους στα διεθνή δικαστήρια.

Τέλος αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό για το οποίο πρέπει να γίνουν τομές με ορίζονται 40 ή 50 ετών. Είμαστε μία χώρα με 2,5 εκ. εργαζόμενους, 1,5 εκ. ανέργους και 3 εκ. συνταξιούχους . Αν δεν θέλουμε να γίνουμε η χώρα των συνταξιούχων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα, χθες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στις ΗΠΑ ο έμμισθος στρατιώτης στα 25 χρόνια εργασίας κατοχυρώνει σύνταξη την οποία θα αρχίσει να λαμβάνει όταν φθάσει στην απαιτούμενη ηλικία των 65 ετών. Στο μεσοδιάστημα εργάζεται ώστε να συντηρηθεί οικονομικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ανάφερε ότι κυβερνήσεις που λειτουργούν με μέσα και τρόπους του χθες δεν έχουν μακρύ δρόμο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…