Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Σε Προσυνεδριακή τροχιά στο ΠΑΣΟΚ λόγω του έκτακτου Συνεδρίου τον Μάιο

Σε Προσυνεδριακή τροχιά στο ΠΑΣΟΚ λόγω του έκτακτου Συνεδρίου τον Μάιο

0
prosynedriaki-pasok

Μικρή συμμετοχή και συζήτηση από τα παλιά μέλη για το τι έφταιξε

Γ. Φραγγίδης: «Δεν υπάρχει πλέον όραμα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αλλάξουν όλα με τόλμη»

Το Σάββατο 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη η Προσυνεδριακή Διαδικασία για το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (15-17 Μαΐου 2015), με συνέλευση – συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο «Ορφέας». Την συνεδρίαση συντόνισε το στέλεχος του κινήματος, ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, γυναικολόγος Γεώργιος Φραγγίδης. Παρά την πρόσκληση από την τοπική Νομαρχιακή, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 30 άτομα, κυρίως παλιά στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος και λίγοι νέοι ψηφοφόροι του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Φραγγίδης: «Η συμμετοχή δείχνει πόσο απέχει ο κόσμος από τα κόμματα»

Η μικρή συμμετοχή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κεντρικό ομιλητή και συντονιστή της συνεδρίασης, κ. Γιώργο Φραγγίδη, ο οποίος την απέδωσε στην απαξίωση του κόσμου απέναντι στα κόμματα και την πολιτική. Ο ίδιος ανέφερε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στους καταλόγους των μελών του κόμματος, όπου θα γίνουν εκ νέου εγγραφές και επιβεβαιώσεις για την συνέχιση των παλαιών μελών. Με μία συμμετοχή της τάξεως των 5 ευρώ τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στο ερχόμενο συνέδριο του κόμματος. Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται το κίνημα και την τελευταία θέση που κατέλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου λόγω της πρόσφατης συγκυβέρνησης με την ΝΔ, δήλωσε ότι «αυτό κάνουν τα δημοκρατικά κόμματα σε δύσκολες καταστάσεις για την χώρα». Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κρίση άφησε σημάδια στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ο κόσμος λέει ότι θέλει την αλήθεια, αλλά τελικά προτιμά το ωραίο ψέμμα». Κάνοντας την αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ευθέως ότι πλέον στο κόμμα δεν υπάρχει όραμα και το πολιτικό του προϊόν δεν ‘’πουλάει’’. Έκανε άνοιγμα στην νέα γενιά, θέτοντας την ανάγκη για πρόσωπα κοινωνικής αποδοχής έξω από το παλαιοκομματικό σκεπτικό και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις.

«Δεν είναι ντροπή να λέμε ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα»

Ο κ. Φραγγίδης, θεωρώντας την πολυετή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση της χώρας μεγάλο εχέγγυο που πρέπει να γίνει πλατφόρμα, δήλωσε ότι δεν είναι ντροπή και βλασφημία να λέμε ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, ακόμη και τα σύμβολα. Έκανε σαφές ότι πρέπει να δοθεί ένα καινούριο πολιτικό, ιδεολογικό και ηθικό στίγμα, που θα φανεί και μέσα από την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος τον Ιούνιο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο, καλύτερα να αποσυρθούμε εφόσον δεν έχουμε να δώσουμε κάτι». Αναφερόμενος στο έκτακτο συνέδριο του Μαΐου, ο κ. Φραγγίδης ξεκαθάρισε ότι θα είναι προγραμματικό, αξιακό και ιδεολογικό, μακριά από γενικόλογες πολιτικές πλατφόρμες, δίνοντας την σύγχρονη ταυτότητα της κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Οι εγγραφές των μελών θα διαρκέσουν μέχρι τις 4 Μαΐου, για την εκλογή των 2.000 περίπου συνέδρων, πέραν των 360 περίπου αριστίνδην μέλη. Για την τοπική Νομαρχιακή υπεύθυνος καταρτισμού του καταλόγου μελών έχει τεθεί ο Ανέστης Αντωνιάδης.

Οι θεματικές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Φραγγίδης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου του Μαΐου, που θα εστιάζουν στην εθνική ανασυγκρότηση, όχι γενικά και αόριστα όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά με συγκεκριμένες δημοσιονομικές προϋποθέσεις ανάπτυξης. Στην παραταξιακή ανασυγκρότηση, κάτι που θεώρησε και το πλέον ίσως σημαντικό, καθώς θα περιέχει ένα γενικό απολογισμό των εκλογών και των κινήσεων μέσα στο κόμμα (ΕΛΙΑ, ΚΙΔΗΣΟ), αλλά και του πολιτικού χώρου που διεκδικούν πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα με την δεξιά, αφού τελείωσε η περίοδος συνεργασίας με την ΝΔ, και ένα ξεκαθάρισμα των ανενεργών προσώπων μέσα στο κόμμα, που παρουσιάζει υπερπληθωρισμό. Το τρίτο σκέλος του συνεδρίου θα έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία και ιδεολογική και αξιακή παρουσία της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και για την επανατοποθέτηση γύρω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που έχει μείνει κενός λόγος.

Ενεργητική συζήτηση με έντονη την πικρία

Τον λόγο πήραν παλαιά και νεώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εξέφρασαν την πικρία τους για την μαζική απαξίωση του κόσμου και την τελευταία θέση του κόμματος στην Βουλή. Ακούστηκαν απόψεις για ολική αλλαγή ακόμη και των συμβόλων, χρωμάτων και της ονομασίας του κινήματος, αλλά και αντίθετες απόψεις που εστίασαν στην ανάγκη αλλαγής ιδεολογίας και πολιτικής. Τονίστηκε ότι έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην παράταξη από συγκεκριμένα πρόσωπα, που έχουν θίξει την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ ως πατριωτικού και αξιοκρατικού κόμματος. Εμφανής ήταν η ευχαρίστηση στο άγγελμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ενωθεί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στο ότι το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους, εκτός από δέκα περίπου μέλη, που μεταπήδησαν στο ΚΙΔΗΣΟ (Ξυνίδης, Πετσάλνικος, Ρέππας κ.ά.).

Ενόψει λοιπόν του δυσκολότερου συνεδρίου στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, όπου θα επιχειρηθούν ρηξικέλευθες αλλαγές, στην προσπάθεια διάσωσης της δημοκρατικής παράταξης της κεντροαριστεράς.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…