Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Από τις 20 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης

Από τις 20 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης

0
ftoxeia

Ποιοι δικαιούνται επίδομα σίτισης, ενοικίου και ηλεκτροδότησης

 

Αρχίζει από τις 20 Απριλίου του 2015 και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου, η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4320/2015, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρόκειται για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.

Μετά από πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες και αναμένεται, εντός της ημέρας, η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες υλοποίησης των άμεσων μέτρων.

Με την υπουργική απόφαση, εξειδικεύονται οι παροχές και οι όροι της χορήγησής τους. Επίσης, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, καθώς και οι φορείς που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση των μέτρων.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «υλοποιείται έτσι εντός είκοσι ημερών από την ομόφωνη ψήφιση των 4 άρθρων την 18η Μαρτίου, η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ άμεσα και διαψεύδονται όσοι στη Βουλή ενθυμούμενοι το παρελθόν έλεγαν ότι η ΚΥΑ χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες για να εγκριθεί».

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Νίκος Βούτσης (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Γιάννης Βαρουφάκης (Οικονομικών), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Πάνος Σκουρλέτης (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και οι αναπληρωτές υπουργοί Γεώργιος Κατρούγκαλος (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Οικονομικών), Δημήτριος Μάρδας (Οικονομικών) και Θεανώ Φωτίου (Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι «οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στις υπηρεσίες του διαδικτύου, σε ειδική εφαρμογή που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα του παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης».

Ποιοι δικαιούνται επίδομα σίτισης, ενοικίου και ηλεκτροδότησης

Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 7 Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών, για τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότησης σίτισης και επιδόματος ενοικίου. Το πλήρες κείμενο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ορίζει, ότι το εισόδημα δικαιούχου των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του νόμου 4320/2015 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:

-2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και

-3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.

Με βάση αυτόν τον κανόνα, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται ως εξής:

-Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ

-Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ

-Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ

-Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ

-Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ

-Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ

Επίσης, βάσει της ΚΥΑ προβλέπονται και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια:

1. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατʼ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Χώρας και του Εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…