Την ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς υπογράφουν και οι Ζεϊμπέκ, Καραγιουσούφ, Γιαννακίδης και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και Έβρου
Υπογραμμίζουν τη δυναμική στην τουριστική ενίσχυση του Έβρου και της ΑΜΘ. Αναφέρουν τις προθέσεις που έχει επιδείξει ήδη η Περιφερειακή Αρχή σε αυτή την κατεύθυνση
Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι δύο βουλευτές της Ξάνθης, όλοι οι βουλευτές του κόμματος σε Καβάλα και Έβρο και ο Αϊχάν Καραγιουσούφ από το νομό Ροδόπης πιέζουν για την προώθηση του αιτήματος έκδοσης βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες. Την ενέργεια αυτή θεωρούν αναγκαία και πολλαπλά ωφέλιμη για την τόνωση του τουρισμού στη μειονεκτική μας περιοχή. Το βάρος ρίχνουν περισσότερο στο νομό του Έβρου θεωρώντας ότι θα επωφεληθεί εξαιρετικά άμεσα από μία τέτοια κίνηση, η οποία ωστόσο θα έχει επίδραση και στα υπόλοιπα σημεία της Περιφέρειάς μας. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θετικές είναι και οι προθέσεις της διοίκησης της ΠΑΜΘ και ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους υπουργούς..
Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών
Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους τομείς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Παρόλα αυτά, στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας που συνορεύουν με την Τουρκία (μια σημαντική – αναδυόμενη – αγορά για τον εισερχόμενο τουρισμό), το τουριστικό προϊόν διαφοροποιείται σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή, ανά νομό, χωρίς όλες οι περιοχές να μπορούν να εκμεταλλευθούν πλήρως τη μεγάλη αυτή αγορά.
Το θέμα της βελτίωσης των διαδικασιών και του κόστους χορήγησης βίζας για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες, επαγγελματικούς – τουριστικούς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ιδιαίτερα, από την προτεινόμενη βίζα 72 ωρών, ο Νομός Έβρου θα ωφεληθεί σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, τουριστικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Η περιοχή, τόσο του Έβρου, όσο και συνολικότερα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα περασμένα χρόνια οδήγησαν στην υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού τις περιοχής, στο κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, στην εξόντωση του ζωικού κεφαλαίου και στα χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημαντική είναι η έλλειψη υποδομών και η υποβάθμιση των δομών Υγείας και Παιδείας. Σε συνδυασμό με τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, όλο αυτό το πλαίσιο δημιουργεί για την περιοχή, μια εκρηκτική κατάσταση, που καθιστά αβίωτη την καθημερινότητα των πολιτών.
Στο μεταξύ, ο Έβρος δεν καταφέρνει να προσελκύσει μεγάλη μερίδα του μαζικού τουρισμού, παρ’ ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μορφές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εποχικότητα, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε δωδεκάμηνη βάση.
Η περιοχή διαθέτει ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Τα αστικά και ημιαστικά κέντρα του νομού διαθέτουν αξιόλογους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, έτσι ώστε να αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών για τουρισμό πόλεων. Ταυτόχρονα, η γειτνίαση του Έβρου με χώρες της Βαλκανικής και ιδιαίτερα την Τουρκία, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη πλευρά, για τη νησιωτική χώρα, η αύξηση των τουριστών από τη Τουρκία, σε συνδυασμό με την σωστά σχεδιασμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (με την εμπειρία από την εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας για πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου), θα στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών – ποιοτικών τουριστικών προϊόντων και στη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική χώρα.
Οι παρούσες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας, εμποδίζουν αρκετούς Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν τις εν λόγω περιοχές για λίγες ημέρες, όπως θα επιθυμούσαν.
Η βελτίωση των υποδομών, σε συνδυασμό με διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης βίζας, η επαρκής στελέχωση στις πύλες εισόδου, η εφαρμογή μειωμένων τιμών στις θεωρήσεις εισόδου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών ώστε να γίνει περισσότερο δελεαστική η επίσκεψη των τουριστών, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτός αιχμής, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.
Σημειώνεται ότι, συμβάλλοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η νέα περιφερειακή αρχή της Α.Μ.Θ., ήδη έχει εκδηλώσει επίσημα την πρόθεση της να προβεί στις απαραίτητες, από πλευράς της, ενέργειες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι σχετικοί κατάλληλοι χώροι στο Τελωνείο των Κήπων, ενώ εξετάζεται και η ενδυνάμωση του Τελωνείου Καστανεών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπερβούν δυσκολίες του παρελθόντος, που δεν επέτρεπαν στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Για το σκοπό αυτό, είναι ευθύνη της Πολιτείας να αξιοποιήσει όλα τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να απλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση της τουριστικής βίζας 72 ωρών.
Επειδή, η έκδοση βίζας 72 ωρών, θα διευκολύνει και θα δώσει επιπλέον κίνητρα, αντί να ταλαιπωρεί και να αποθαρρύνει, τους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών από την Τουρκία, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη για τις ανωτέρω περιοχές.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
1.Προτίθενται να εξετάσουν την πρόταση έκδοσης βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
2.Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωση και τον εφοδιασμό με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό στις πύλες εισόδου στον Έβρο, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η ομαλή διακίνηση των τουριστών;
3.Ποιος είναι ο σχεδιασμός των ενεργειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουρισμό, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Σένγκεν»;