Απομένουν κάποιες παραλαβές εξοπλισμού – Η «Εργανάπτυξη Τ.Π. Ξάνθης» θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Ευέλικτο ωράριο λειτουργίας του πολυχώρου προβλέπει ο σχεδιασμός του περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη– Θα μισθωθεί το αναψυκτήριο με πλειοδοτικό διαγωνισμό
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι» καθότι έχει αποπερατωθεί η αποκατάσταση – αναπαλαίωση του κτιρίου. Παράλληλα ολοκληρώνεται και η προμήθεια του εξοπλισμού του και απομένει μόνο να τεθεί σε τροχιά λειτουργίας ως πολυχώρος πολιτισμού με σημείο αναφοράς το έργο και τη σκέψη του ιδιοφυούς μουσικοσυνθέτη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του από τον εμπνευστή του έργου τότε νομάρχη και νυν περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Αρχιτεκτονικά πρόκειται για ένα κτίριο – κόσμημα που διαθέτει πολλά επίπεδα και χώρους και είναι «κεντημένο» μ’ έναν υψηλής αισθητικής εσωτερικό διάκοσμο που έχει αποκατασταθεί πλήρως με εξειδικευμένες εργασίες. Ένα κτίριο της «Ξάνθης της διατηρητέας», όπως χαρακτήριζε την γενέτειρά του ο Μάνος Χατζιδάκις και χωροθετούσε σ’ αυτή το σπίτι που γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 και απέκτησε τα πρώτα του παιδικά βιώματα.
Έτοιμο προς παράδοση το «Σπίτι Χατζιδάκι» – Απομένουν κάποιες παραλαβές εξοπλισμού
Χρειάστηκαν περίπου 6 χρόνια για να γίνει υλοποιηθεί ένα έργο και ένα «γενναίο» κονδύλι από το ΕΣΠΑ για να αποκαλυφθεί στην προτέρα του μορφή το «Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι». Υπενθυμίζουμε ότι δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό γύρω στα 5 εκ. η κατασκευή του. Για μεν την πρώτη εργολαβία που ήταν σωστικές επεμβάσεις είχε μεγάλη έκπτωση και στοίχισε γύρω στα 1.400.000 ευρώ ενώ η δεύτερη που είναι η αποκατάσταση του ζωγραφικού διάκοσμου και των διακοσμητικών στοιχείων γύρω στα 1.900.000 ευρώ. Τέλος για την προμήθεια του εξοπλισμού ξοδεύτηκαν περίπου 400.000 ευρώ. Έχει ήδη γίνει η παραλαβή 3 πιάνων καθώς και των γραφείων και απομένει η παραλαβή του ηχητικού εξοπλισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στους χώρους που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά και μέχρι την οριστική τους τοποθέτηση λειτουργούν αφυγραντήρες προκειμένου να προστατευτούν από την υγρασία που έχουν οι χώροι.
Όχι ένα ακόμη όμορφο κτίριο…άχρηστο!
Κομβικό ρόλο όμως παίζει η χρήση του χώρου ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη επανάληψη του φαινομένου που μας «κατατρέχει»: Δήμοι και περιφέρειες να ξοδεύουν εκατομμύρια, να φτιάχνουν όμορφα κτίρια που όμως στη συνέχεια να μην ξέρουν τι να τα κάνουν και να ρημάζουν στο έλεος της φθοράς του χρόνου και να χρειάζονται επίσης χρήματα για συντήρηση χωρίς ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία. Τέτοια παραδείγματα αποτελεί το Σπίτι του Μουζαφέρ Μπέη στην Ξάνθη που αναζητείται ακόμη η χρήση του, το παλιό Δημαρχείο που επίσης δεν είναι γνωστό πως θα χρησιμοποιηθεί κ.ά.
Η «Εργανάπτυξη Τ.Π. Ξάνθης» θα αναλάβει τη διαχείριση του «Σπιτιού του Μάνου Χατζιδάκι» – Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός λειτουργίας
Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πως απομακρύνεται για το Σπίτι του Μ. Χατζιδάκι» καθώς όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης υπάρχει εξ’ αρχής ένας σχεδιασμός για τη χρήση του αλλά και για τον φορέα που θα αναλάβει την λειτουργία του. Να σημειώσουμε ότι επιβάλλεται η σύσταση ενός φορέα δεδομένου ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να το αναλάβει εκ του νόμου και ούτε να χρηματοδοτεί τα λειτουργικά του έξοδα Έτσι η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας (Γιαννακίδης – Καραλίδης) είχε προωθήσει ένα σχεδιασμό που είχε ως βασικό άξονα τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα από πολιτιστικούς συλλόγους ή διάφορούς φορείς που μέσω διαγωνισμού θα αναλάμβαναν την λειτουργία του. Όμως αυτός ο σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε καθώς η νέα διοίκηση της περιφέρειας κύριοι Παυλίδης και για τον νομό μας Ζαγναφέρης προωθούν τον σχεδιασμό που προβλέπει την ανάληψη της διαχείρισης του από τον φορέα «Εργανάπτυξη» της περιφέρειας μέσω τοπικού παραρτήματος που θα συσταθεί για την Ξάνθη. Πρόκειται για την αναπτυξιακή όλης της περιφέρειας που θα έχει τοπικά παραρτήματα ανά περιφερειακές ενότητες. Όπως επεσήμανε ο κ. Παυλίδης μιλώντας στο «Ε» θα δοθεί βαρύτητα σε δύο σημεία: «Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει μίσθωση του αναψυκτηρίου μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού όπου όμως θα τεθεί ο όρος να υπάρχει ευθύνη για την συντήρηση και την άμεση αποκατάσταση τυχόν καταστροφών από την χρήση του διάκοσμου ή γενικά του χώρου. Επίσης θέλουμε να λειτουργήσει όχι στα στενά πλαίσια ενός δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου λειτουργίας αλλά πιο ευέλικτου και φυσικά θα δοθεί βαρύτητα στην πολιτιστική του χρήση με διάφορες δράσεις».
mxanthopoulou@empros.gr