Τέλειωσαν τα λεφτά , τέλειωσαν και οι εργασίες καθαρισμού από τον Στρατό και παραμένουν οι νάρκες! Μήπως πρέπει να κινητοποιηθούν Περιφέρεια και Δήμος;
Μέτρα Προστασίας της Αρχαιολογίας για το Πιθάρι των Κιμμερίων – Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση οι δυο «πληγές» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ξάνθης
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι οι δυο μεγάλες «πληγές» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ξάνθης που στερούν την δυνατότητα στην υπηρεσία και στο επιστημονικό δυναμικό της να εντείνει το ανασκαφικό του έργο αποκαλύπτοντας έτσι όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρατά φυλαγμένους η ξανθιώτικη γη τόσο στην παραλιακή περιοχή όπου δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων όσο και στην ορεινή περιοχή που έχει ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους. Αιτιατό αποτέλεσμα των δύο αυτών «πληγών» είναι το «πάγωμα» και η αναβολή εν ευθέτω χρόνω και …πόρων, της σωστικής ανασκαφής – που θα γινόταν σε διαφορετική περίπτωση – του πρόσφατου και εκ βροχής αποκαλυφθέντος αρχαίου Πιθαριού στην περιοχή μεταξύ Κιμμερίων και Λευκόπετρας αλλά και ενός ιδιαίτερα σοβαρού ζητήματος αυτό του καθαρισμού από νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Αβδήρων καθώς οι εργασίες έχουν παγώσει αφού …σώθηκαν τα χρήματα!
Μέτρα Προστασίας της Αρχαιολογίας για το Πιθάρι των Κιμμερίων
Σ’ ότι αφορά το Πιθάρι των Κιμμερίων όπως μας πληροφόρησε μιλώντας στο «Ε» η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ξάνθης , Κωνσταντίνα Καλλιντζή η υπηρεσία έλαβε τα μέτρα προφύλαξης του ευρήματος. Συγκεκριμένα η κα Καλλιντζή εξηγεί ποια είναι αυτά σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Αρχαιολόγοι και Αρχαιολάτρες Αβδήρων και Ξάνθης»: Επειδή είναι αδύνατον για λόγους οικονομικούς και έλλειψης προσωπικού να πραγματοποιηθεί σωστική ανασκαφή, η αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε απλό καθαρισμό του πρανούς όπου εμφανίστηκε το πιθάρι και το στρώμα καταστροφής, ώστε να φωτογραφηθεί και να αποτυπωθεί σχεδιαστικά. Μετά όλο το πρανές καλύφθηκε με γεωύφασμα και χώμα που το συγκρατεί μεταλλικό πλέγμα. Όμως αν βρέξει υπάρχει κίνδυνος για διολίσθηση του χώματος στον δρόμο, το οποίο επειδή είναι φρέσκο είναι χαλαρό. Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας να μεριμνήσουν για σταθερή κάλυψη της περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος η οποία έχει συνολικό μήκος περίπου 4 μέτρα, όπως γίνεται και σε άλλα σημεία του Επαρχιακού ή Εθνικού Οδικού δικτύου που παρουσιάζουν προβλήματα κατολίσθησης. Όλες οι επεμβάσεις αυτές είναι αναστρέψιμες, ώστε αν στο μέλλον υπάρξει δυνατότητα ανασκαφής, η προστατευτική κάλυψη μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλο το διάστημα των εργασιών η βοήθεια του αστυνομικού τμήματος Σελέρου υπήρξε ουσιαστική, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Συνεργασία υπήρξε επίσης με την τροχαία και τον Δήμο Αβδήρων στην άμεση διεκπεραίωση των διοικητικών εγγράφων που ήταν απαραίτητα».
Επίσης η κα Καλλιντζή επιβεβαιώνει στο «Ε» ότι το Πιθάρι δεν είχε …λίρες αλλά ήταν αποθηκευτικός χώρος σιταριού, λαδιού ή κρασιού.
Νάρκες παντού στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων – Τι κάνουν Περιφέρεια – Δήμος;
Κυριολεκτικά πατούσαν πάνω σε νάρκες όσοι περαστικοί, κάτοικοι ή περιηγητές του χώρου όπου βρισκόταν το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων. Υπενθυμίζουμε ότι την περιοχή επισκέφτηκε δύο φορές τουλάχιστον το «ΔΙΑΖΩΜΑ» του κ. Μπένου καθώς και ο ίδιος έγινε ανασκαφή η οποία αποκάλυψε ότι η περιοχή ήταν κυριολεκτικά ένα ναρκοπέδιο από τις νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί κατά τον Β. Παγκόσμιο πόλεμο ενώ βρέθηκαν και άλλα ευρήματα της περιόδου. Μετά απ’ αυτό κινητοποιήθηκε ο δήμος Αβδήρων και η Περιφέρεια διαθέτοντας κάποια ποσά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία ανέθεσε στον Στρατό τον καθαρισμό του χώρου. Τα χρήματα τέλειωσαν και μαζί και οι εργασίες όμως παραμένει ο μισός χώρο με νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς – όπως αναφέρει η κα Καλλιντζή και η υπηρεσία περιμένει πότε θα βρει πόρους να συνεχίσει το έργο του καθαρισμού του χώρου. Ο χώρος είναι βέβαια περιφραγμένος όμως δεν παύει να είναι μια επικίνδυνη περιοχή. Μήπως θα’ πρεπε να δοθεί προτεραιότητα σ’ αυτό: Στο να φύγουν οι νάρκες από το αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων!