Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε είδη πολυτελείας έχουν αναχθεί τυρόπιτες και σάντουιτς

Σε είδη πολυτελείας έχουν αναχθεί τυρόπιτες και σάντουιτς

0
tyropites

Οι ξανθιώτες ζορίζονται ακόμη και στο καθημερινό 1€ – μείωση 80% στα είδη πρωινού

Π. Αμπεριάδης: «Να προσέχει ο κόσμος το ψωμί που αγοράζει από τα μεγάλα μάρκετ»

Η οικονομική ή ανθρωπιστική κρίση βιώνεται από όλους τους Έλληνες και πλήττει όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως και αν την βαφτίζει η κάθε κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό έχει πληγεί και ο τομέας των αρτοποιών, παρότι θα περίμενε κάποιος μια σχετική σταθερότητα σε ένα είδος πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης. Όπως ενημέρωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης, «η κατανάλωση στο ψωμί παρουσιάζει μια μικρή μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει σταθερά μια εποχιακή αυξομείωση της κατανάλωσης». Εξηγώντας αυτή την εποχιακή αυξομείωση ο κ. Αμπεριάδης, μας ανέφερε ότι «μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων πάντα υπάρχει μια μείωση στην κατανάλωση ψωμιού, η οποία αυξάνεται την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, για να ‘’πέσει’’ και πάλι μετά το Πάσχα. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο κόσμος συνήθως δεν τρώει πολύ ψωμί, με εξαίρεση τον Ιούνιο, που αυξάνεται και πάλι η κατανάλωση λόγω του ότι πολλοί αγρότες που ζυμώνουν ψωμί έχουν τις γεωργικές τους εργασίες και αγοράζουν έτοιμο από τους φούρνους».

Είδος πολυτελείας τυρόπιτες και σάντουιτς

Εκεί που καταγράφεται μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια είναι στα είδη πρωινού, όπως είναι οι διάφορες πίτες, τα σάντουιτς και τα βουτήματα. Τα είδη αυτά, που παλαιότερα αποτελούσαν την εύκολη λύση για το πρωινό γεύμα μικρών και μεγάλων, έχουν φτάσει να θεωρούνται πολυτέλεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αγορά τους κατά 80% την περίοδο που διανύουμε. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κλάδου, κ. Αμπεριάδης, «μια οικογένεια που έχει, για παράδειγμα, δύο παιδιά και τους έδινε χρήματα για να αγοράσουν από τον φούρνο ή το κυλικείο του σχολείου τους, ας πούμε, μια τυρόπιτα, θέλει κάθε μέρα τουλάχιστον δύο ευρώ. Ο κόσμος υπολογίζει πλέον και το παραμικρό, γιατί πραγματικά ζορίζεται, και σκέφτεται ότι με αυτά τα 60 ευρώ τον μήνα μπορεί να αγοράσει αρκετά κιλά ψωμί μαζί με τυρί ή κασέρι και να φτιάξει ένα σάντουιτς από το σπίτι. Το αγορασμένο έτοιμο πρωινό από τον φούρνο ή το κυλικείο περιορίζεται συνήθως σε ένα κουλούρι. Πολλοί συνάδελφοι στην Ξάνθη κάνουν προσφορές στα είδη αυτά, ιδίως για μαθητές, φοιτητές και φαντάρους».

Ελληνικό ψωμί από το… Μαρόκο

Ο κ. Αμπεριάδης έθιξε, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, και ένα άλλο ζήτημα που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αυξάνεται ανησυχητικά. Είναι αυτό των αρτοπαρασκευασμάτων που πωλούνται από μεγάλα μάρκετ, με τις γνωστές ‘’ζεστές γωνιές’’ που ‘’σπάνε’’ την μύτη των πολλών πελατών τους. «Ψωμί που δεν ξέρουμε από πού έρχεται, αν και έχουμε πληροφορίες για προέλευση από Μαρόκο, για παράδειγμα, φτάνει εδώ κατεψυγμένο και πωλείται ως ελληνικό προϊόν, γιατί το τελευταίο στάδιο παραγωγής του, που εδώ θεωρείται το ψήσιμο, γίνεται στην Ελλάδα».

Το ψωμί… ψωμάκι

Χωρίς καμία διασφάλιση του καταναλωτή από πλευράς πολιτείας, τα φαινόμενα αυτά ‘’ανθούν και φέρουν κι άλλα’’. Πάντως, παρά την μείωση στην κατανάλωση, το ψωμί ‘’αντέχει’’ ακόμη, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά αρτοζαχαροπλαστεία, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την μείωση στην κατανάλωση γλυκών και λοιπών αρτοπαρασκευασμάτων.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…