Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η νέα κυβέρνηση στη βουλή για την ανθρωπιστική κρίση

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η νέα κυβέρνηση στη βουλή για την ανθρωπιστική κρίση

0
konstantopoulou vouli

Θύελλα κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την αρχική της θέση για ονομαστική ψηφοφορία

Η θέση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι μπορεί να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση παρότι δεν ήταν παρόντες και οι δεκαπέντε βουλευτές της που υπέγραφαν το σχετικό αίτημα, όπως προβλέπεται, προκάλεσε πανδαιμόνιο αντιδράσεων που πήραν μορφή χιονοστιβάδας επικριτικών θέσεων για τις πρακτικές που ακολουθεί η Πρόεδρος.

Μάλιστα εξαναγκάστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης να λάβει αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυρίας Κωνσταντοπούλου και εμμέσως να αποδοκιμάσει την στάση της. Αντιδράσεις υπήρξαν όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και την συμπολίτευση με κάποιους βουλευτές να δηλώνουν αντίθετοι με την τροπή που πήρε η διαδικασία. Μεταξύ αυτών ο Ι. Μιχελογιαννάκης ο οποίος έκανε γνωστό ότι αποχωρεί διότι διαφωνεί με την διαδικασία.

Η Βουλή αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες της, ενώ όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση η κυρία Κωνσταντοπούλου, υπαναχώρησε από την αρχική της θέση και δήλωσε: «Διαπιστώνω ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτή την κρίση και να εξοικονομήσουν λόγους για να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο και κρίνω ότι δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία».

Έτσι, η Βουλή προχώρησε στην κανονική διαδικασία ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε επιμόνως τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί για το όλο θέμα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν του έδινε τον λόγο προχωρώντας την διαδικασία με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία χωρίς όμως να καταγραφεί η θετική ψήφος, όπως είχε προαναγγελθεί, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠαΣοΚ, οι βουλευτές του οποίου επίσης αντιδρούσαν έντονα.

Παίρνοντας αργότερα τον λόγο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής ότι ευτελίζει τις διαδικασίες. «Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα που δεν έχει ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό σχεδόν ομόφωνα» (Ποτάμι και ΚΚΕ επέλεξαν το «παρών»), της είπε κατηγορώντας την ότι καταστρέφει τις προϋποθέσεις συναίνεσης και ότι οργανωμένα τροφοδοτεί εντάσεις και πυροδοτεί συγκρούσεις. «Υπαναχωρήσατε, αλλά ο προηγούμενος χειρισμός σας δεν ήταν διαδικαστικός, αλλά πολιτικά ως ΠτΒ θέλατε να ταυτιστείτε με την Χ.Α. θέτοντάς την υπό την προστασία σας», της είπε, καταλογίζοντάς της ότι «θυσιάσατε την συναίνεση στον βωμό της προσωπικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με την Χρυσή Αυγή». Μπορείτε να ακολουθήσατε την μοίρα σας και να αμφισβητήσετε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της είπε, σημειώνοντας ότι «αν έχετε κάποιον προσωπικό σχεδιασμό μπορείτε να τον υπηρετήσετε αλλά όχι εις βάρος των θεσμών».

Επίθεση δέχθηκε η πρόεδρος της βουλής και από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Ι. Βρούτση, ο οποίος της είπε ότι έχει συγκεντρώσει την οργή και τον θυμό σχεδόν του συνόλου του Κοινοβουλίου και ότι οι πράξεις της είναι επιεικώς απαράδεκτες και ότι γελοιοποιεί τους θεσμούς. Τις αλγεινές εντυπώσεις του για την εξέλιξη της διαδικασίας εξέφρασε εκ μέρους του Ποταμιού ο Χ. Θεοχάρης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος απέδωσε στην κυρία Κωνσταντοπούλου την ευθύνη «για την εκτροπή της συζήτησης». «Πυρπολήσατε μια ομαλή διαδικασία. Είναι μειωτική η στάση σας απέναντι στον ίδιο τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση», της είπε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…